![]() |
Ο ανανάς είναι γλυκό φρούτο που μπορεί να καλλιεργηθεί με την αποκοπή του στέμματος του καρπού, την πιθανή του ανθοφορία εντός 20-24 μηνών και την καρποφορία του κατά τους επόμενους έξι μήνες. Οι ανανάδες μετά τη συγκομιδή, δεν ωριμάζουν σημαντικά.
Οι ανανάδες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι, μαγειρεμένοι ή σε χυμό και βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα στις κουζίνες. Εκτός από την κατανάλωση, τα φύλλα του ανανά, χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την παραγωγή της υφάνσιμης ίνας Piña, που συνήθως χρησιμοποιείται ως υλικό για τα ανδρικά Barong Tagalog (ένα διαφανές-επίσημο πουκάμισο, των Φιλιππίνων, που φοριέται επάνω από το υπάρχον πουκάμισο) και τα γυναικεία Baro't saya (η ανεπίσημη εθνική ένδυση των γυναικών, στις Φιλιππίνες). Η ίνα, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα συστατικό ταπετσαρίας και επιπλοποιίας.
Το φυτό ευδοκιμεί σε υγρά και γόνιμα εδάφη, στραγγιζόμενα και όξινα. Ανθίζει και καρποφορεί μόνο μία φορά από το 12ο ως τον 30ό μήνα μετά τη φύτευσή του. Δε σχηματίζει σπέρματα και πολλαπλασιάζεται πάντα αγενώς, με παραφυάδες ή κόβοντας την κορυφή του φρούτου την οποία μετέπειτα μπορεί κανείς να φυτέψει είτε άμεσα σε γλάστρα ή αφού την αφήσει πρώτα για ένα μικρό διάστημα σε ένα δοχείο με νερό ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο οι ρίζες που βρίσκονται στην βάση της κορυφής.
Τόσο η ρίζα και ο καρπός μπορούν να καταναλωθούν ή να εφαρμοσθούν τοπικώς ως ένα αντιφλεγμονώδες ή ως ένας πρωτεολυτικός παράγοντας. Σε ορισμένες πρακτικές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει την αποβολή ή την εμμηνόρροια ή ως ένα αντισκωληκικό.
Ο ωμός ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου (76% ημερήσια αξία [DV] σε ένα φλιτζάνι μερίδα) και βιταμίνης C (131% DV ανά φλιτζάνι μερίδα). Κυρίως από το μίσχο του, ο ανανάς περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, τη βρομελίνη (bromelain), η οποία διασπά πρωτεΐνες. Εάν έχει επαρκή περιεκτικότητα σε βρομελίνη, ο ακατέργαστος χυμός του ανανά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαρινάδα και για να μαλακώσει το κρέας. Τα ένζυμα του ανανά μπορούν να παρεμποδίζουν την παρασκευή ορισμένων τροφίμων, όπως ζελέ και άλλα επιδόρπια με βάση τη ζελατίνη, αλλά καταστρέφονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και της κονσερβοποίησης. Η ποσότητα της βρομελίνης στον καρπό πιθανώς δεν είναι σημαντική, ευρισκόμενη ως επί το πλείστον στο μη βρώσιμο στέλεχος. Επιπλέον, η κατάποση του ενζύμου όπως η βρομελίνη, είναι απίθανο να επιβιώσει άθικτη την πρωτεολυτική διαδικασία της πέψης.
Η δίαιτα του ανανά συνίσταται στην αποκλειστική κατανάλωση αυτού του φρούτου επί πέντε συνεχόμενες ημέρες και έχει γίνει γνωστή για τις διουρητικές και αποτοξινωτικές της ιδιότητες.
Παρακάτω ακολουθούν 8 από τα οφέλη του ανανά:
- Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C.
- Η κατανάλωση ανανά μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους.
- Η κατανάλωση ανανά μπορεί να βοηθήσει την πέψη.
- Το μαγγάνιο στον ανανά βοηθάει για υγιή οστά.
- Ο ανανάς είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.
- Χάρη στα αντιοξειδωτικά του, ο ανανάς έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.
- Ο ανανάς ταιριάζει σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα.
- Το θρεπτικό προφίλ του ανανά σημαίνει ότι τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα