Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Πώς να δεις αν κάποιος χρησιμοποιεί το Wi-Fi σου


Το να κλέβει κάποιος το Wi-Fi σου είναι πιο συχνό πρόβλημα απ’ ό,τι νομίζουν πολλοί. Ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε αισθητά μειωμένες ταχύτητες πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε προβλήματα φόρτωσης ιστοσελίδων και εφαρμογών.
Αν και περιστασιακές επιβραδύνσεις είναι φυσιολογικές, η συνεχής εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων μπορεί να υποδεικνύει κάποιο ζήτημα με το δίκτυο Wi-Fi, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας κάποιος να το χρησιμοποιεί χωρίς άδεια.
Παρακάτω περιγράφονται τρόποι για να διαπιστώσει ένας χρήστης εάν υπάρχουν μη εξουσιοδοτημένοι χρήστες στο δίκτυό του.
Μέθοδοι Εντοπισμού Άγνωστων Συσκευών
Δοκίμασε να κλείσεις όλες τις συσκευές σου
Μια απλή μέθοδος είναι η απενεργοποίηση όλων των γνωστών συσκευών που συνδέονται στο Wi-Fi (κινητά, υπολογιστές, smart TV κ.λπ.). Εάν η ενδεικτική λυχνία της ασύρματης σύνδεσης (Wi-Fi/WLAN) στο router συνεχίζει να αναβοσβήνει έντονα, υπάρχει πιθανότητα κάποια άλλη συσκευή να χρησιμοποιεί το δίκτυο.
Η αναξιοπιστία της μεθόδου έγκειται στο ότι είναι εύκολο να ξεχαστεί κάποια συσκευή ενεργή ή η λυχνία να αναβοσβήνει για άλλους λόγους.
Χρήση Εφαρμογών Σάρωσης Δικτύου
Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές που μπορούν να σαρώσουν το τοπικό δίκτυο Wi-Fi και να εμφανίσουν μια λίστα με όλες τις συνδεδεμένες συσκευές.
Δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Fing (διαθέσιμο για iOS και Android) μπορούν να δείξουν τον τύπο κάθε συσκευής και μοναδικά αναγνωριστικά (όπως η διεύθυνση MAC).
Άλλα εργαλεία όπως το Wireless Network Watcher (για Windows) ή πιο προηγμένα όπως το Paessler PRTG Network Monitor (για πιο έμπειρους χρήστες ή μικρές επιχειρήσεις) προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες. Εάν στη λίστα εμφανίζονται άγνωστες συσκευές, είναι ισχυρή ένδειξη μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.
Έλεγχος μέσω της Διαχείρισης του Router
Ο πιο ασφαλής τρόπος ελέγχου είναι μέσω της σελίδας διαχείρισης (admin panel) του router.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:Σύνδεση στο Router: Ο χρήστης ανοίγει έναν browser (π.χ., Chrome, Firefox) και πληκτρολογεί τη διεύθυνση IP του router στη γραμμή διευθύνσεων. Συνήθεις διευθύνσεις είναι 192.168.1.1 ή 192.168.2.1 (η ακριβής διεύθυνση μπορεί να αναγράφεται στο router ή στο εγχειρίδιό του).
Είσοδος: Εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) του router. Εάν δεν έχουν αλλαχθεί, τα προεπιλεγμένα στοιχεία συχνά βρίσκονται σε ετικέτα πάνω στο router.
Εύρεση Συνδεδεμένων Συσκευών: Μέσα στο μενού διαχείρισης, αναζητά μια ενότητα με τίτλο όπως “Συνδεδεμένες Συσκευές” (Connected Devices), “Λίστα Πελατών DHCP” (DHCP Client List), “Ασύρματοι Πελάτες” (Wireless Clients) ή παρόμοιο.
Έλεγχος Λίστας: Ο χρήστης ελέγχει τη λίστα για συσκευές που δεν αναγνωρίζει. Η εμφάνιση περισσότερων συσκευών από αυτές που διαθέτει στο σπίτι ή άγνωστων ονομάτων συσκευών επιβεβαιώνει την παρουσία εισβολέα.
Πώς να Ασφαλίσετε το Δίκτυο Wi-Fi
Εάν εντοπιστούν άγνωστες συσκευές, τα παρακάτω βήματα θα βοηθήσουν στην απομάκρυνσή τους και στην προστασία του δικτύου:
Αλλαγή Κωδικού Πρόσβασης Wi-Fi (Απαραίτητο): Αυτό είναι το πιο κρίσιμο και αποτελεσματικό βήμα. Ο χρήστης πρέπει να συνδεθεί ξανά στη διαχείριση του router, να βρει τις ρυθμίσεις ασύρματης ασφάλειας (Wireless Security) και να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης.
Συνιστάται η χρήση ενός ισχυρού κωδικού με τουλάχιστον 12 χαρακτήρες, που να περιλαμβάνει πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Με την αλλαγή, όλες οι συσκευές (εξουσιοδοτημένες και μη) θα αποσυνδεθούν και θα χρειαστεί να συνδεθούν ξανά με τον νέο κωδικό.
Ενεργοποίησε ισχυρότερη κρυπτογράφηση: Η ασφάλεια του δικτύου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρότυπο κρυπτογράφησης. Οι χρήστες πρέπει να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούν ένα ισχυρό πρότυπο:WPA3: Είναι το πιο σύγχρονο και ασφαλές πρότυπο. Εάν το router και οι συσκευές το υποστηρίζουν, πρέπει να ενεργοποιηθεί.
WPA2 (με AES): Εάν το WPA3 δεν υποστηρίζεται, το WPA2 (συγκεκριμένα WPA2-PSK με κρυπτογράφηση AES) είναι η επόμενη καλύτερη και ελάχιστη αποδεκτή επιλογή. Παλαιότερα πρότυπα όπως το WEP ή το WPA (χωρίς 2) είναι εξαιρετικά ανασφαλή και πρέπει να αποφεύγονται.
Αλλαγή Ονόματος Δικτύου (SSID): Αν και λιγότερο κρίσιμο από τον ισχυρό κωδικό και την κρυπτογράφηση, η αλλαγή του προεπιλεγμένου ονόματος του δικτύου (SSID) που δίνει ο κατασκευαστής μπορεί να προσφέρει ένα μικρό επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, κυρίως αποτρέποντας επιθέσεις που στοχεύουν γνωστά προεπιλεγμένα ονόματα. Η αλλαγή γίνεται από τις ρυθμίσεις ασύρματου δικτύου (Wireless Settings) στο admin panel του router.
Η τακτική εφαρμογή αυτών των βημάτων μπορεί να διασφαλίσει ότι μόνο εξουσιοδοτημένες συσκευές έχουν πρόσβαση στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi.τί για WEP, που είναι παρωχημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα