![]() |
Με όποια μέθοδο ωστόσο κι αν βάψετε τα αυγά, δεν αποκλείεται όταν σπάσετε να δείτε μεταξύ κρόκου και ασπραδιού κάτι... πράσινο.
Ο πράσινος αποχρωματισμός που παρατηρείται γύρω από τον κρόκο δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Οφείλεται σε μια φυσική χημική αντίδραση μεταξύ του θείου που περιέχεται στο ασπράδι και του σιδήρου στον κρόκο.
Η αντίδραση αυτή εκδηλώνεται όταν τα αυγά έχουν βράσει υπερβολικά ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία – είναι απολύτως ακίνδυνη, αλλά όχι και τόσο... ελκυστική.
Αν θέλετε να κρατήσετε τα αυγά σας όμορφα και «καθαρά» εσωτερικά, δοκιμάστε να τα βράσετε σε μέτρια θερμοκρασία και να τα μεταφέρετε αμέσως σε κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα.
Πώς θα βράσετε σωστά τα αυγά
- Μην βράζετε απότομα τα αυγά. Ξεκινήστε σε χλιαρό νερό και ανεβάστε σταδιακά τη θερμοκρασία.
- Προσθέστε αλάτι ή/και λίγο ξίδι στο νερό. Το ξίδι σκληραίνει το κέλυφος και βοηθά και στη σταθεροποίηση του χρώματος κατά το βάψιμο.
- Βράστε τα για 9-10 λεπτά το πολύ. Αν βράσουν παραπάνω, δημιουργείται πράσινος κύκλος γύρω από τον κρόκο.
Ιδανικά, χρησιμοποιήστε αυγά που έχουν τουλάχιστον 7-10 ημέρες «ζωής» και αποφύγετε τα θερμικά σοκ κατά το βράσιμο, προκειμένουν να μειώσετε τις πιθανότητες να ραγίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα