Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Σαν σήμερα 27/4, την ημέρα που ο βασιλιάς της Ιταλίας έβαλε ένα πιστόλι στην τσέπη του και περίμενε τον Μουσολίνι


Ο βασιλιάς της Ιταλίας Βιτόριο Εμανουέλε Γ’ ήταν εκείνος που έδωσε στον Μουσολίνι την εξουσία, αλλά και εκείνος που του την αφαίρεσε· κάποιο καλοκαιρινό απόγευμα, έβαλε ένα πιστόλι στην τσέπη του και περίμενε τον Ντούτσε…
Ήταν 27 Απριλίου του 1945, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο φασίστας ηγέτης της Ιταλίας στην προσπάθειά του να διαφύγει στην Αυστρία συλλαμβάνεται από ιταλούς αντάρτες (παρτιζάνους). Την επομένη ημέρα τον περιμένει τέλος οικτρό και δίκαιο!
Να πώς έχει η ιστορία: Ο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι προσπαθούν να διαφύγουν στην Αυστρία, αλλά έχουν πέσει πάνω σε ένα μπλόκο Ιταλών Παρτιζάνων, κοντά στην πόλη Ντόγκο, στις όχθες της λίμνης Κόμο, λίγο πριν από τα ιταλοελβετικά σύνορα. Πλάι στον Μουσολίνι κι άλλοι φασίστες του υπουργικού συμβουλίου χαμηλώνουν τα μάτια όταν ο Παρτιζάνος ανοίγει την πίσω πόρτα του καμιονιού. Οι αντάρτες έχουν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους Γερμανούς, βρίσκεται και ο ιταλός φασίστας με συνεργάτες του. Ο άνδρας που περιεργάζεται τους γερμανούς στρατιώτες, αναγνωρίζει στο βάθος ένα πρόσωπο που του προκαλεί απέχθεια· επιστρέφει στον αρχηγό του και του ψιθυρίζει: «Είναι μέσα. Είναι αυτός στο βάθος»! Σε λίγα λεπτά οι Γερμανοί παραδίδουν τον άλλοτε κραταιό Ντούτσε και τη συνοδεία του στους Παρτιζάνους και φεύγουν.


Ο Μουσολίνι και η Πετάτσι, το επόμενο πρωί έκαναν βόλτα στον κήπο του σπιτιού όπου κρατούνταν, όταν αντάρτες τους περνούν από λαϊκό δικαστήριο. Όταν ακούει την ποινή του θανάτου, ο Μουσολίνι φωνάζει: «Αφήστε να σώσω τη ζωή μου και εγώ θα σας δώσω μια αυτοκρατορία». Η Πετάτσι τυλίγει τα χέρια της γύρω από τον Μουσολίνι και φωνάζει σπαραχτικά: «Όχι, δεν πρέπει να πεθάνει». Ένας από τους αντάρτες την πυροβολεί και η ερωμένη του Ιταλού ηγέτη σωριάζεται νεκρή. Ο Μουσολίνι ανοίγει θεατρικά το σακάκι του και φωνάζει: «Ρίξε μου στο στήθος!» Ο Παρτιζάνος δεν διστάζει. Ο δικτάτορας είναι νεκρός. Οι σοροί τους πετάχτηκαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, μαζί με εκείνες των 16 συνεργατών του Μουσολίνι, και μεταφέρθηκαν στο Μιλάνο, όπου κρεμάστηκαν ανάποδα στην πλατεία Πιατσάλε Λορέτο. Το ημερολόγιο έγραφε 28 Απριλίου του 1945.
Όταν ο βασιλιάς απέλυσε τον δικτάτορα!
Όμως ας θυμηθούμε μια ιστορία που είχε γίνει σχεδόν δυο χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 1943. Εκείνο το καλοκαίρι, στις 24 Ιουλίου, αμέσως μετά την απόβαση των Συμμάχων στην Ιταλία, το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο θα απαλλάξει τον Ντούτσε από τα καθήκοντά του και την επομένη ημέρα με διαταγή του βασιλιά ο Μουσολίνι θα συλληφθεί.

Όταν ο Μουσολίνι συνάντησε τον Χίτλερ, ο βασιλιάς παρακολουθούσε από κοντά.
 
Ο Μουσολίνι είχε πέσει σε δυσμένεια καιρό πριν και ο λαός δυσφορούσε. Όταν μάλιστα οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Σικελία έτυχαν θερμής υποδοχής! Στις 5 το απόγευμα της 24ης Ιουλίου του 1943 στη sala del Pappagallo του Palazzo Venezia συνεδρίασε το Μεγάλο Συμβούλιο· η συνεδρίασε κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Ιουλίου. Το Συμβούλιο το οποίο, με μεγάλη πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του κοινοβουλίου Ντίνο Γκράντι για την παραίτηση του Ντούτσε και του άμεση έξοδο από την κρίση.
Το ίδιο πρωί, ο Μουσολίνι ζήτησε από τον βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε Γ' να τον δεχτεί για ακρόαση. Ο Ντούτσε θεωρούσε ότι απολάμβανε ακόμα την υποστήριξή του βασιλιά και θα μπορούσε να διορθώσει την κατάσταση. Ο Βιτόριο Εμανουέλε δέχτηκε τον Μουσολίνι το απόγευμα στις 17:00 στη Villa Savoia. Ο βασιλιάς της Ιταλίας για καλό και για κακό είχε πάρει από το συρτάρι του ένα μικρό περίστροφο και το είχε βάλει στην τσέπη του σακακιού του, ενώ το κυβερνητικό κτίριο είχε περικυκλωθεί από 200 καραμπινιέρους. «Ποτέ δεν ήσουν σίγουρος με τον εκρηκτικό Μπενίτο», θα πει χρόνια μετά διηγούμενος το τι συνέβη εκείνο το απόγευμα.

Κατήφορος... 

Ο Μουσολίνι ήταν ευχάριστος στην αρχή και μάλιστα άρχισε αστειευόμενος προς τον Βασιλιά: «Όλα πάνε καλά, μεγαλειότατε. Έτσι δεν είναι ή έχω καταλάβει λάθος;», του είπε για να συντριβεί στο ψυχρό τείχος του συνοφρυωμένου προσώπου του Βιτόριο Εμανουέλε. Όταν ο Μουσολίνι προσπάθησε να μιλήσει για την ψηφοφορία του Μεγάλου Συμβουλίου, ο Βιτόριο Εμανουέλε τον διέκοψε απότομα και του είπε ότι τον έπαυε από πρωθυπουργό!
«Ο Στρατάρχης Μπαντόλιο θα σας αντικαταστήσει», του είπε δίχως να τον κοιτάζει και έχοντας σφίξει δυνατά το περίστροφό του στην τσέπη. Ο Μουσολίνι κατέρρευσε και το πιστόλι του βασιλιά δεν χρειάστηκε να βγει από την κρυψώνα του. Σε λίγα λεπτά ο ιταλός δικτάτορας θα είχε συλληφθεί και θα φυγαδευόταν μέσα σε ένα ασθενοφόρο.
Στις 26 Ιουλίου μια προτομή του Ντούτσε και φασιστικά σύμβολα στη Via della Datari γκρεμίζονταν βίαια από ένα παράθυρο του Palazzo del Quirinale. Η ομίχλη στην Ιταλική χερσόνησο είχε αρχίσει να καθαρίζει. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η επιμέλεια της Ιστορίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα