
Για να αποδώσει, ωστόσο, η νέα προσέγγιση απαιτείται μεταβατική περίοδος προσαρμογής για προμηθευτές, λιανεμπόρους και καταναλωτές. Κατά τη διάρκειά της ενδέχεται να παρατηρηθεί πτώση πωλήσεων, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών έχει συνηθίσει να επιλέγει προϊόντα αποκλειστικά βάσει προσφορών.
Τέλος στην υπερβολική κουλτούρα προσφορών
Το νέο σύστημα συγκλίνει με ευρωπαϊκά πρότυπα, περιορίζοντας τη διαχρονική ελληνική «υπερπροσφορολαγνεία». Η μέχρι σήμερα εντατική προώθηση προσφορών, που ώθησε το κοινό να αγοράζει σχεδόν τα μισά προϊόντα μόνο επειδή ήταν σε προσφορά, αναμένεται να περιοριστεί σταδιακά.
Ο Κώδικας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στοχεύει να σταθεροποιήσει τις τιμές και να σταματήσει την ψευδή εντύπωση ότι οι εκπτώσεις είναι μεγαλύτερες από ό,τι στην πραγματικότητα. Επιπλέον, προβλέπονται προσωρινές εξαιρέσεις για προϊόντα που βρίσκονταν ήδη σε προσφορά πριν την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, καθώς και ειδικές περιπτώσεις, όπως αντηλιακά και αντικουνουπικά, με προθεσμία έως 31 Αυγούστου.
Τι αλλάζει στον υπολογισμό των εκπτώσεων
Βασική αρχή του Κώδικα είναι η υποχρέωση του εμπόρου να δηλώνει τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών ως τιμή αναφοράς για κάθε μείωση. Έτσι, αποτρέπεται η παραπλάνηση με τεχνητές αυξομειώσεις τιμών. Οποιαδήποτε έκπτωση θα πρέπει να βασίζεται σε αυτή τη τιμή, όχι σε κάποια προτεινόμενη τιμή από τον τιμοκατάλογο, η οποία δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως αναφορά.
Η χρήση του όρου «έως και», του όρου «δωρεάν» ή διαφημίσεων τύπου «δόλωμα» καταγράφονται ρητά ως αθέμιτες πρακτικές και απαγορεύονται. Επιπλέον, εάν η μείωση τιμής είναι προοδευτική και συνεχόμενη, χωρίς ενδιάμεσες αυξήσεις, τότε η προσέγγιση είναι διαφορετική, επιτρέποντας τον υπολογισμό με βάση τη σταδιακή πτώση.
Ένα νέο μοντέλο διαφάνειας στα ράφια
Πλέον, το κράτος καλείται να υιοθετήσει πολιτική πραγματικής μείωσης τιμών, όχι τεχνητών εκπτώσεων. Για παράδειγμα, αντί για βρεφικές πάνες με «αρχική τιμή» 25 ευρώ και έκπτωση 50%, η νέα προσέγγιση προβλέπει καταλογισμένη τιμή π.χ. 15 ευρώ, με μικρότερη έκπτωση 15%. Ο στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή και η σύγκριση με βάση ρεαλιστικά δεδομένα.
Παράλληλα, μοντέλα τύπου 1+1 και 2+1 θα επιτρέπονται υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς του προϊόντος σε μεμονωμένη συσκευασία, ώστε να είναι ευδιάκριτη η τιμή ανά μονάδα προϊόντος.
Έλεγχος στις αυξομειώσεις τιμών
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις συνεχείς αναπροσαρμογές τιμών. Για παράδειγμα, αν προϊόν πωλείται 4 ημέρες στα 100 ευρώ, κατόπιν πέσει στα 50 ευρώ και αργότερα επανέλθει στα 100 πριν μειωθεί στα 40, η έκπτωση μπορεί να αναφέρεται μόνο ως μείωση από τα 50 ευρώ – τη χαμηλότερη τιμή των προηγούμενων 30 ημερών. Δεν επιτρέπεται η προβολή της ως έκπτωσης 60% από τα 100 ευρώ.
Αυτό το μοντέλο διασφαλίζει ότι οι εκπτώσεις που βλέπει ο καταναλωτής είναι ουσιαστικές, όχι παραπλανητικές, και στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και τιμές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα