
1. Ξεκινήστε από το σωστό αλεύρι
Η επιτυχία αρχίζει από τη βάση: επιλέξτε αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Είναι αυτό που συνήθως αναγράφεται ως «αλεύρι για τσουρέκι» στις συσκευασίες και βοηθά στο να γίνουν τα τσουρέκια σας ελαστικά, φουσκωτά και αφράτα. Δεν βρήκατε; Κανένα πρόβλημα! Και καλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορεί επίσης να δουλέψει.
2. Ζύμωμα με υπομονή (και ζεστασιά)
Η ζύμη θέλει χέρι (εντάξει, ή μίξερ) και ζεστό περιβάλλον. Ζυμώστε την καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Ένα καλά ζυμωμένο τσουρέκι είναι πάντα πιο αφράτο.vertisement
3. Δώστε της ζύμης χρόνο να ξεκουραστεί
Η ζύμη χρειάζεταιξεκούραση πριν μπει στο τελικό της στάδιο. Αφήστε την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα σε δύο δόσεις. Πριν και μετά το πλάσιμο των τσουρεκιών.
4. Μαχλέπι με μέτρο και πολλή αγάπη
Το μαχλέπι είναι η ψυχή του τσουρεκιού, αλλά θέλει φειδώ. Χρησιμοποιήστε γύρω στο μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε κλασική συνταγή. Πάρα πολύ μαχλέπι, και κινδυνεύετε να καλύψει όλα τα υπόλοιπα αρώματα και να πικρίσει.
5. Τα έξτρα που κάνουν τη διαφορά
Μαστίχα, φυσικά. Αλλά γιατί να μην δοκιμάσετε και λίγη βανίλια, μια πρέζα κανέλα ή ακόμα και λίγο κουρκουμά; Δίνουν χαρακτήρα και ξεχωριστό άρωμα στο τσουρέκι σας.
6. Τελικό φινίρισμα με σιρόπι
Θέλετε τα τσουρέκια σας να γυαλίζουν σαν βιτρίνας ζαχαροπλαστείου; Αλείψτε τα με λίγο σιρόπι μόλις βγουν από τον φούρνο. Η εικόνα τους αλλάζει επίπεδο.
7. Και φυσικά… σωστό ψήσιμο!
Ψήνετε στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν όμορφα. Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, οπότε παρακολουθείτε το ψήσιμο για να τα βγάλετε εγκαίρως.

Συνταγή για τέλειο, πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά Συνταγής
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα, ζεστό
1 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
1 κύβο φρέσκιας μαγιάς
3 αυγά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και αφήνετε να ενεργοποιηθεί (αφρίσει ) για περίπου 10'.
Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υγρά (το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, τη μαγιά που έχει αφρίσει και τη βανίλια) και ζυμώστε μέχρι να προκύψει μια ελαστική ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30'-45'.
Χωρίζετε τη ζύμη στα σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα που θέλετε να έχουν τα τσουρέκια σας και τους δίνετε το επιθυμητό σχήμα (πλεξούδα, κουλούρα, σαλίγκαρος κ.λπ.).
Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να ξαναφουσκώσουν για άλλα 30'.
Ψήνετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25'-30' μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα απολαύσετε σκέτα ή με μέλι, μαρμελάδα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα