Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Μίλτος Χρυσομάλλης: Ο Σαμαράς διεγράφη για θέσεις που δικαιώθηκαν

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες στέλνει μέσω συνέντευξής του στον Άγγελο Προβολισιάνο του Documento ο βουλευτής Μεσσηνίας με τη Ν.Δ. και αναφανδόν «σαμαρικό» στέλεχος, Μίλτος Χρυσομάλλης. Όπως τονίζει, «ο κόσμος της παράταξης θέλει όλα τα στελέχη της και ειδικά τους πρώην προέδρους ενωμένους στον κοινό αγώνα», προσθέτοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς, αφενός, «δεν έφυγε από τη Ν.Δ.» και, αφετέρου, «διεγράφη για τις θέσεις που εξέφρασε δημόσια, αν και αυτές δικαιώθηκαν».
Επίσης, εξαπολύει καρφί κατά του Άκη Σκέρτσου για τις δηλώσεις περί ευαγγελίου σε σχέση με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο «ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση». Επιπλέον, θεωρεί «αδιανόητο» να συμμετέχει η Τουρκία στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, προτρέποντας την κυβέρνηση «να κινηθεί προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για το συνολικό αποκλεισμό» της γείτονος.
-Υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για το αλαλούμ με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο ο Άκης Σκέρτσος χαρακτήριζε «ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας», και την επιλογή του κ. Παπαδημητρίου στη θέση του αναπ. προέδρου του οργανισμού;
Τα πορίσματα τα συντάσσουν άνθρωποι και όσο πεφωτισμένοι και αν είναι, απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ευαγγέλια. Το Ευαγγέλιο είναι ένα και όποιος θέλει πιστεύει σε αυτό. Έχω από την πρώτη στιγμή της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών τη σταθερή και αμετακίνητη άποψη πως απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα δώσει μόνο η Δικαιοσύνη. Την ίδια άποψη διατηρώ και για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ –ομολογουμένως ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση– και με το ερώτημα του τι ακριβώς συνέβη με αυτό. Άλλωστε, έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη με την παραγγελία για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Όσο για την παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου, θα έλεγα ότι την ευθύνη ακέραια φέρουν οι παλινωδίες του σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία εδώ και καιρό.
-Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφωνίες και τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται από κοινοβουλευτικά στελέχη για σειρά ζητημάτων, αντιληφθήκατε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της ΚΟ ότι έχει λάβει το μήνυμα; Αισθάνεστε ότι υπάρχει ιδεολογικό και ψυχικό χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών;
Το μήνυμα που στέλνουν οι συμπολίτες μας είναι διττό. Από τη μια πλευρά, αντιδρούν σε πολιτικές που πλήγωσαν τον κορμό της παράταξής μας, όπως διαβλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, και απομακρύνθηκαν από τη Ν.Δ., χωρίς όμως να επιλέγουν άλλες πολιτικές λύσεις μέχρι στιγμής. Από την άλλη πλευρά, περιμένουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, από τις οποίες κρίνεται και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Αυτές τις λύσεις επιθυμούν και αυτές τις αγωνίες μεταφέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ. σε σειρά ζητημάτων. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει αυτόν το ρόλο των βουλευτών, όπως ο ίδιος έχει πει.
-Δεν είναι μυστικό ότι είστε κοντά στην Αντώνη Σαμαρά. Θεωρείτε ότι το δεδομένο αυτό σας κόστισε στον πρόσφατο ανασχηματισμό;
Είναι γνωστό πως συμμερίζομαι τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως ενδεικτικά για την ισότητα στο γάμο, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, τη βίαιη πράξη μετάβαση, και μας συνδέει μακροχρόνια φιλία. Οι ίδιες αυτές θέσεις αποτελούν κορμό της ιδεολογίας της παράταξης. Ο σχηματισμός της κυβέρνησης και οι ανασχηματισμοί της, όμως, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του πρωθυπουργού και δεν κρίνω τις επιλογές του για συναδέλφους βουλευτές της Ν.Δ., που καλούνται να υπηρετήσουν την κοινωνία απ' αυτό το μετερίζι.
-Πιστεύετε ότι η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού που συνέβαλε στο να αποκατασταθεί το εσωκομματικό κλίμα;
Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι πως ο κόσμος της παράταξης θέλει όλα τα στελέχη της και ειδικά τους πρώην προέδρους ενωμένους στον κοινό αγώνα, με γνώμονα τις κοινές αρχές και αξίες της παράταξης. Άλλωστε, στη μεγάλη κεντροδεξία μας παράταξη συνυπάρχουμε με τις διαφορετικές μας απόψεις, ακριβώς γιατί συνδέουμε τις κοινές μας αρχές και αξίες. Ειδικά οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι, έχουν το προνόμιο να διατυπώνουν τις απόψεις τους δημόσια. Ο κ. Ο Σαμαράς δεν έφυγε από τη Ν.Δ. Ο κ. Σαμαράς διεγράφη για τις θέσεις που εξέφρασε δημόσια, αν και αυτές δικαιώθηκαν, ειδικά μετά το νέο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον. Στελέχη και παραδοσιακοί μας ψηφοφόροι, που ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές και δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έχουν απομακρυνθεί από τη Ν.Δ., χωρίς μέχρι στιγμής να επιλέγουν άλλες πολιτικές λύσεις.
-Φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου η επανέναρξη των ερευνών για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Πώς κρίνετε την έως τώρα διαχείριση του ζητήματος από το Υπουργείο Εξωτερικών;
Το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου αποτελεί κρίσιμο έργο για την ενεργειακή και γεωπολιτική ασφάλεια όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία μας με το κράτος του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο. Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Εκτιμώ ότι ως Πολιτεία και ως ΥΠΕΞ θα προχωρήσουμε με σταθερότητα και καλό σχεδιασμό για την υλοποίηση του σχεδίου, θα δειξουμε στιβαρότητα στις αποφάσεις μας και δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων ή παρερμηνειών, που μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
-Οφείλει η κυβέρνηση να αποκλείσει την Τουρκία από τις διαδικασίες επανεξοπλισμού της Ευρώπης;
Θεωρώ αδιανόητο ότι μια χώρα η οποία παρανόμως κατέχει τμήμα χώρας-μέλους της Ε.Ε. και απειλεί με casus belli την Ελλάδα, επίσης χώρα-μέλος της Ε.Ε., θα συμμετέχει στις διαδικασίες επανεξοπλισμού της Ευρώπης. Όμοια θεωρώ πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για το συνολικό αποκλεισμό της Τουρκίας από τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, όσο επιμένει να συντηρεί τις απειλές απέναντι στη χώρα μας. Όσον αφορά στην Ε.Ε., ούτε η ατζέντα Readiness 2023 ούτε η Λευκή Βίβλος και ο μηχανισμός SAFE μπορούν να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση δικαιολογία για τη συμμετοχή της Τουρκίας, με οποιοδήποτε ποσοστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα