
Δημοσκοπική άνοδος και ετερόκλητη βάση
Οι περισσότεροι εκλογικοί αναλυτές το τελευταίο διάστημα σημειώνουν ότι το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου βλέπει να προσέρχονται πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα, κυρίως —αλλά όχι μόνο— από την Κεντροαριστερά, και συμπεραίνουν ότι εξ αυτού του λόγου, η άνοδός του δεν θα είναι πρόσκαιρη.
Η ίδια η πρόεδρος του κόμματος, μάλιστα, κυκλοφόρησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο απαντά στις βασικές κατηγορίες που της απευθύνουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, κάνοντας και ενός είδους αυτοκριτική για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις προνομίες τις οποίες της παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής. Πρόκειται για την αρχή μιας προσπάθειας ομογενοποίησης του ετερόκλητου χαρακτήρα της δημοσκοπικής της βάσης, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί.
Αγωνία σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Στα άλλα «στρατηγεία» της Κεντροαριστεράς, η αγωνία είναι έκδηλη. Στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται κανενός είδους αντίδραση της ηγεσίας στις πολυεπίπεδες αμφισβητήσεις του τρόπου που αυτή λειτουργεί, ακόμα και από εξαιρετικά φιλικά προς το κόμμα Μέσα Ενημέρωσης του σαββατοκύριακου, και τα μέλη της ηγετικής ομάδας παραμένουν στο μεταφυσικό «το κόμμα μας και η πολιτική Ανδρουλάκη θα κριθούν στις επόμενες εκλογές». Αυτή η πλατφόρμα αμύνης, όμως, όχι μόνο δεν πείθει όσους διαφωνούν, αλλά αντίθετα τους δείχνει ότι ούτε plan B υπάρχει, ούτε τρόπος αντίδρασης στη δημοσκοπική εικόνα στασιμότητας και συρρίκνωσης που παρουσιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία της Κουμουνδούρου συνεχίζει να πιστεύει ότι το «φάρμακο» απέναντι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η επιμονή στη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ και άλλες αριστερές δυνάμεις. Η διαρκής απόρριψη αυτής της συμπόρευσης από τη Χαριλάου Τρικούπη οδήγησε τον Σωκράτη Φάμελλο από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών να πει ότι η πρόταση συμπόρευσης απευθύνεται στους πολίτες που αποτελούν τη βάση του ΠΑΣΟΚ, αφού η ηγεσία του αρνείται. Ματαίως! Ούτε τα δημοσκοπικά του ποσοστά ξεκολλούν από το βάθος του πίνακα, ούτε οι προγραμματικές θέσεις που δίνει στη δημοσιότητα (όπως οι 10+1 προγραμματικές θέσεις που δημοσιοποίησε προχθές, Σάββατο) δημιουργούν περιβάλλον διαλόγου μεταξύ των συνιστωσών της Κεντροαριστεράς.
Διχασμός στη Νέα Αριστερά
Τέλος, η Νέα Αριστερά, που από την ίδρυσή της έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από το επικίνδυνο όριο του συν- πλην 3%, το οποίο αποτελεί όριο εισόδου στη Βουλή, είναι χωρισμένη στα δύο: με την ομάδα του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, να ευνοεί την προοδευτική επανασύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ομάδα του Γραμματέα του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να επιλέγει αταλάντευτα τη μοναχική πορεία.
Το ενδεχόμενο επιστροφής Τσίπρα
Πέρα και πάνω από όλα αυτά, βέβαια, πλανάται το ενδεχόμενο της επαναδραστηριοποίησης στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, πιθανώς με δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η κίνηση, όλα θα αλλάξουν στην Κεντροαριστερά, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν την κομματική τους αυτοτέλεια, το ΠΑΣΟΚ θα πιεστεί πολύ περισσότερο από όσο πιέζεται σήμερα, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έχει να μονομαχήσει και με τον πρώην πολιτικό αρχηγό της, εκτός του πρωθυπουργού.
Με μια φράση, αυτή που διανύουμε είναι μια περίοδος, η οποία μπορεί να «γεννήσει» πολλά καινούργια στην πολιτική μας σκηνή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα