
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων μάλιστα, έχει εκδώσει και σχετικές οδηγίες με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ λοιπόν, όλα τα αυγά κατηγορίας Α πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον κωδικό παραγωγού με τη μορφή ΑΑ/ΒΒ/ΚΚ/ΧΧΧ.
Ειδικότερα:
– Ονομασία πώλησης
– Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση ΥΕΤ
– Κατηγορία ποιότητας
– Κατηγορία βάρους (XL / L / M / S)
– Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (η μέγιστη δυνατή ημερομηνία είναι 28 μέρες από την ημερομηνία ωοτοκίας)
– Αριθμό αυγών/ανά συσκευασία
– Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής
– Ιδιαίτερες συνθήκης διατήρησης
– Σήμα αναγνώρισης
– Κωδικός παραγωγού και διευκρίνηση της έννοιας αυτού
– Ένδειξη «αυγά διαφόρων μεγεθών» ή ισοδύναμοι όροι
Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:
– Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αβγών.
– Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
– Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
Επιπλέον συμβουλές για την αγορά, τη συντήρηση και την κατανάλωση των αβγών:
– Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
– Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
– Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
– Για τη καλή συντήρηση των αβγών δεν θα πρέπει να πλένονται και θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο.
– Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
- ΑΑ: Ο κωδικός αριθμός της μεθόδου εκτροφής:
- 0 = Βιολογικά
- 1 = Ελεύθερης βοσκής
- 2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
- 3= Κλωβοστοιχίας
- ΒΒ: Την χώρα προέλευσης, που για την Ελλάδα αναγράφεται ως GR
- ΚΚ: Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα
- ΧΧΧ: Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
– Ονομασία πώλησης
– Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση ΥΕΤ
– Κατηγορία ποιότητας
– Κατηγορία βάρους (XL / L / M / S)
– Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (η μέγιστη δυνατή ημερομηνία είναι 28 μέρες από την ημερομηνία ωοτοκίας)
– Αριθμό αυγών/ανά συσκευασία
– Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής
– Ιδιαίτερες συνθήκης διατήρησης
– Σήμα αναγνώρισης
– Κωδικός παραγωγού και διευκρίνηση της έννοιας αυτού
– Ένδειξη «αυγά διαφόρων μεγεθών» ή ισοδύναμοι όροι
Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:
– Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αβγών.
– Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
– Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
Επιπλέον συμβουλές για την αγορά, τη συντήρηση και την κατανάλωση των αβγών:
– Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
– Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
– Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
– Για τη καλή συντήρηση των αβγών δεν θα πρέπει να πλένονται και θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο.
– Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα