
Στο επίκεντρο η ΔΕΘ και το νέο πακέτο μέτρων
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων, με έμφαση στη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, στη στήριξη της μεσαίας τάξης, των οικογενειών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των συνταξιούχων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί, παράλληλα, να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, αξιοποιώντας τις υψηλές επιδόσεις της οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα για τη χρηματοδότηση μόνιμων παρεμβάσεων αλλά και για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής για τους επόμενους μήνες, αλλά και έναν ευρύτερο σχεδιασμό με ορίζοντα το 2030.
Οι παρεμβάσεις αναμένεται να κινηθούν στη λογική των προηγούμενων πακέτων της ΔΕΘ, με έμφαση στη στήριξη των εισοδημάτων και στη μείωση των επιβαρύνσεων. Ήδη από τη ΔΕΘ του 2025 έχουν δρομολογηθεί σημαντικές φορολογικές αλλαγές για νέους και οικογένειες, με αρκετές από αυτές να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Κεντρικό μήνυμα αναμένεται να είναι η συνέχιση της στήριξης της κοινωνίας χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Η κυβερνητική στρατηγική βασίζεται στην ισχυρή ανάπτυξη, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία μπορούν να επιστρέφουν στην κοινωνία μέσω μόνιμων μέτρων ή να κατευθύνονται στη μείωση του χρέους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η στρατηγική για το δημόσιο χρέος. Το 2026 η Ελλάδα έχει προγραμματίσει σημαντικές πρόωρες αποπληρωμές, με στόχο την ταχύτερη αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Η διαχείριση του χρέους αποτελεί ήδη ένα από τα βασικά στοιχεία που παρακολουθούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η Ελλάδα διατηρεί σήμερα αξιολόγηση BBB από DBRS, Fitch και S&P, ενώ η Moody's βρίσκεται στο Baa3. Η Scope έχει αξιολόγηση BBB με θετική προοπτική.
Η ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους θεωρείται ένα από τα στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το επενδυτικό προφίλ της χώρας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική επίδοση.
Πέντε κρίσιμες αξιολογήσεις μέχρι τον Νοέμβριο
Το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα σημαντικό και για την πιστοληπτική εικόνα της Ελλάδας, καθώς ακολουθεί ένας νέος κύκλος αξιολογήσεων από τους μεγάλους διεθνείς οίκους.
Το πρόγραμμα των αξιολογήσεων διαμορφώνεται ως εξής:
- 4 Σεπτεμβρίου: DBRS Morningstar
- 18 Σεπτεμβρίου: Moody's και Scope Ratings
- 23 Οκτωβρίου: Standard & Poor's
- 6 Νοεμβρίου: Fitch Ratings
Οι προηγούμενες ΔΕΘ και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Η φετινή ΔΕΘ έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς σημαντικών οικονομικών παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Το 2025 παρουσιάστηκε ένα μεγάλο πακέτο φορολογικών αλλαγών, με μειώσεις συντελεστών, ειδικές προβλέψεις για οικογένειες με παιδιά και νέους, καθώς και παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ. Οι σχετικές φορολογικές ελαφρύνσεις έχουν ήδη ενταχθεί στον σχεδιασμό του 2026.
Το 2024, μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μέτρα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Σημαντικό μέρος των εξαγγελιών αφορούσε επίσης τη στεγαστική πολιτική.
Το 2023 είχε βρεθεί στο επίκεντρο το «ξεπάγωμα» των τριετιών στους μισθούς, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, αλλά και μέτρα για την επέκταση της χρήσης POS και τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα