Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Θολό ακόμα το τοπίο στις προθέσεις των Ευρωπαίων .....


Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων να στηρίξουν την Ελλάδα. "Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της σε αυτή την οικονομική κρίση", υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται, δήλωσε πως η Γαλλία, η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας. Από τη Γερμανία, τα μηνύματα είναι αντιφατικά, καθώς σύμβουλοι της Αγκελα Μέρκελ υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν χρειάζεται βοήθεια, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank εκτιμά ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας θα έχει επιπτώσεις στο γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι φυσιολογικό η Ελλάδα να μην αποκλείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Eπιτρόπου Oικονομικών, Όλι Ρεν.
"Φυσιολογικό, λογικό και συνετό"
Το να εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για χρηματοπιστωτική αρωγή, πράγμα που δεν απέκλεισε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είναι "φυσιολογικό, λογικό και συνετό", ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Φυσιολογικό ο πρωθυπουργός να μην αποκλείει καμιά επιλογή
Αμαντέο Αλταφάζ "Για έναν πολιτικό που είναι υπεύθυνος για τις τύχες της χώρας του, μου φαίνεται φυσιολογικό, λογικό και μάλιστα συνετό", πρόσθεσε o εκπρόσωπος της Επιτροπής.

"Τούτου λεχθέντος, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27) θα έχει καρποφόρες συνομιλίες" για να βοηθήσει την Ελλάδα αν αυτό είναι απαραίτητο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.


Ο Αμαντέο Αλταφάζ επανέλαβε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική πολιτική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής.

Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πάντως ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία συζήτησης του θέματος από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Αμαντέο Αλταφάζ επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σύμφωνα με την οποία εφόσον χρειαστεί, υπάρχει ετοιμότητα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μετά τη διευκρίνιση των τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες συζητήθηκαν από το Eurogroup και το Συμβούλιο ECOFIN.

O εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι βασική θέση της Επιτροπής είναι και παραμένει η δήλωση του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».



Αντιφατικά τα μηνύματα από τη Γερμανία

Κι ενώ η Μέρκελ τόνιζε την Τετάρτη ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε βεβιασμένη βοήθεια στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη διάσωση της Ελλάδας.


Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει «δραματικές επιπτώσεις» στην εγχώρια, γερμανική χρηματοπιστωτική αγορά, είπε ο Γιόζεφ Άκερμαν. Σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να διασωθεί, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

«Οι γερμανικές τράπεζες έχουν πολλά δισεκατομμύρια στη φωτιά, στη χώρα». Κατά τον Άκερμαν εξαιρείται η Deutsche Bank που έχει σχετικά μικρά ποσά. Αλλά «εάν δεν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, οι τράπεζες είναι οι επόμενες που θα έχουν πρόβλημα. Πρώτα όμως πρέπει η Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να εξυγιάνει από μόνη της τα δημοσιονομικά της».

Πηγή: NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα