Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

COSTA NAVARINO

Θετικό πρόσημο την πρώτη σεζόν

Τα 3 εκατομμύρια ευρώ ξεπέρασε ο τζίρος των τοπικών παραγωγών και άλλων επιχειρήσεων της Μεσσηνίας που συνεργάστηκαν άμεσα με την Costa Navarino, την περίοδο λειτουργίας των μονάδων της, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης σεζόν λειτουργίας της ο εκπρόσωπος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Η παρουσίαση έγινε στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου του Westin Resort και, όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντακόπουλος, «το όραμα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, να αναγνωριστεί η Μεσσηνία ως ένας από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς της Μεσογείου, έχει αρχίσει να υλοποιείται».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι «χιλιάδες επισκέπτες έγιναν πρεσβευτές του τόπου μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και βελτιώσεις, τα ξενοδοχεία θα κλείσουν στο τέλος Οκτωβρίου και θα ανοίξουν ξανά τον Απρίλιο του 2011. Σε αυτό το διάστημα το γήπεδο γκολφ και το clubhouse θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντακόπουλο, χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο ήρθαν στη Μεσσηνία - πολλοί για πρώτη φορά - και εντυπωσιάστηκαν από τη φυσική ομορφιά και την ιστορία του τόπου.

Από την έναρξη λειτουργίας, στην Costa Navarino απασχολήθηκαν 1.200 άνθρωποι. Πάνω από το 70% των εργαζομένων είναι Μεσσήνιοι. Νέες πτήσεις εταιρειών όπως η Aegean και η AirBerlin συνέδεσαν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας με όλους τους σημαντικούς προορισμούς της Ευρώπης, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση στις αφίξεις επιβατών (190% σε σχέση με το 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Καλαμάτας), αλλά και των ιδιωτικών αεροσκαφών, που έφθασε στο 100% σε σχέση με το 2009, καθώς καταγράφηκαν 278 αφίξεις.

Περισσότεροι από 150 τοπικοί παραγωγοί και άλλες επιχειρήσεις της Μεσσηνίας συνεργάστηκαν άμεσα με την Costa Navarinο, με τζίρους που ξεπέρασαν τα 3.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες συνεργασίες και δραστηριότητες (εστιατόρια, βενζινάδικα, μικρά και μεγάλα σημεία πώλησης κ.λπ.). Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., η Μεσσηνία ήταν από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που είχε άνοδο στον τομέα του τουρισμού.

Για τις ανάγκες στέγασης των εργαζομένων της Costa Navarino, ενοικιάζονται 320 δωμάτια σε σπίτια και ξενοδοχεία της περιοχής. Επίσης, ολοκληρώθηκαν κτηριακές εγκαταστάσεις για τους συνεργάτες της στη Μαραθούπολη του Δήμου Γαργαλιάνων, ενώ ξεκινά άμεσα η κατασκευή κτηρίου στο Δήμο Πύλου.

Η Μεσσηνία προβλήθηκε έντονα, όπως υπογράμμισε, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 1.100 δημοσιεύματα κατά το επτάμηνο Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2010 αναφέρθηκαν στη Μεσσηνία και την Costa Navarino, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί 93 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί press road-shows σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Αμερική, ενώ η Costa Navarino έχει συμμετάσχει σε 21 διεθνείς εκθέσεις και θα συμμετάσχει σε 12 ακόμη μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, η TEMES συνέβαλε στη δημιουργία ειδικών εκδόσεων και αφιερωμάτων για τη Μεσσηνία, που αναδεικνύουν τα αξιοθέατα, τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της περιοχής. Δημιουργήθηκε, επίσης, ειδικό προωθητικό stand στο VIP lounge της Aegean στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου τοποθετήθηκαν μεσσηνιακά προϊόντα, έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό σχετικό με τη Μεσσηνία και την Costa Navarino. Τέλος, ενδεικτικό στοιχείο του παγκοσμίου ενδιαφέροντας που δημιούργησε ο προορισμός, ήταν οι 346.000 επισκέψεις που δέχτηκε η ιστοσελίδα www.costanavarino.com μέσα σε 10 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της.

Περισσότερα από 30 συνέδρια και εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο συνεδριακό κέντρο «House of Events», τοποθετώντας έτσι τη Μεσσηνία στο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού. Επιπλέον, ήδη από φέτος, τρία δημοφιλή τουρνουά γκολφ φιλοξενήθηκαν στο «The Dunes Course», με παγκόσμια τηλεοπτική και έντυπη κάλυψη. Ακόμη, έχουν δημιουργηθεί ειδικά προγράμματα και πακέτα για κατοίκους της περιοχής που θέλουν να παίξουν ή να μάθουν γκολφ. Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι ήδη υπάρχει μια ομάδα από Καλαμάτα που ξεκινά να μαθαίνει, προκειμένου να πάρει μέρος στο επόμενο Pro Am.

Για πρώτη φορά, συνέχισε ο κ. Κωνσταντακόπουλος, έγιναν οργανωμένες επισκέψεις κοινού, καθώς μέσα στον Ιούνιο περισσότεροι από 600 Μεσσήνιοι συμμετείχαν στις ξεναγήσεις στην Costa Navarino και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις εγκαταστάσεις της.

Μελλοντικές ενέργειες

Όσον αφορά στο μέλλον, ανακοίνωσε ότι θα είναι ακόμη πιο έντονη η προβολή της Μεσσηνίας και της Costa Navarino την επόμενη χρονιά, με άνοιγμα και σε νέες αγορές, όπως της Κίνας, της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ. Επίσης, θα αναπτυχθούν προγράμματα συνεργασίας με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.

Στα σχέδια ανάπτυξης για την ερχόμενη χρονιά, περιλαμβάνονται νέοι χώροι εστίασης με μαροκινή, ασιατική και ελληνική κουζίνα, η δημιουργία του «Navarino Culinary Institute», ενός διεθνούς κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης για την ελληνική και μεσσηνιακή διατροφή, η δημιουργία του «Navarino Natura Hall», του διαδραστικού περιβαλλοντικού εκθεσιακού κέντρου του Navarino Dunes, ενώ θα ξεκινήσει και η λειτουργία του γηπέδου γκολφ «The Bay Course».

Στόχος, όπως επισήμανε, είναι από την ερχόμενη χρονιά να τεθεί σε λειτουργία για όλη τη διάρκεια του έτους το «Westin Resort».

Στην επόμενη φάση ανάπτυξης, έως το 2013, περιλαμβάνεται η δημιουργία του Navarino Bay, του πρώτου υποσκάφου προορισμού στον κόσμο και του πρώτου all-pool-villa resort στην Ευρώπη. O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Navarino Bay συνδυάζει στοιχεία από την πιο παλαιά μορφή αρχιτεκτονικής της Μεσσηνίας, τις θολωτές κατασκευές, σε συνδυασμό με τα πλέον σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Με ορίζοντα πενταετίας προγραμματίζεται, επίσης, η δημιουργία του Navarino Blue και του Navarino Hills, αλλά και η ανάπτυξη άλλων περιοχών, μικρότερης έκτασης και κλίμακας στη Μεσσηνία.

Αναστολή χειμερινών πτήσεων;

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως οι επισκέπτες δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη νοοτροπία των συνεργατών του, ενώ έκαναν καλά σχόλια για τις κατασκευές και, κυρίως, τη φυσική ομορφιά του τόπου.

Η πρόσβαση στην Costa Navarino θα μπορούσε να είναι καλύτερη, παραδέχθηκε, αναφέροντας τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς εταιρείας με τη χρηματοδότηση μελετών, ενώ σημείωσε ότι η βελτίωση θα είναι αισθητή όταν ολοκληρωθεί ο δρόμος έως την Καλαμάτα.

Πάντως, παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση με τις εγκαταστάσεις στη Γιάλοβα, για να προσθέσει πως το εκεί γήπεδο γκολφ θα αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2011, ενώ οι κατασκευές θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, με τις υποστηρικτικές κατασκευές υποδομών. Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2013 να λειτουργεί και η τουριστική υποδομή του Navarino Bay.

Επιπρόσθετα, άφησε να εννοηθεί πως η αεροπορική εταιρεία Aegean ενδέχεται να διακόψει τις χειμερινές πτήσεις από την Αθήνα. Η απόφαση, όπως ανέφερε, θα ληφθεί στις αρχές του μήνα, ενώ οι πτήσεις θα εκτελούνται κανονικά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Εξέφρασε δε την ελπίδα η επένδυση της ΠΟΤΑ να συμπαρασύρει και άλλους Έλληνες επενδυτές, σημειώνοντας πως αν αυτό υλοποιηθεί, θα είναι δείγμα πολύ μεγάλης επιτυχίας.

Όσον αφορά στα της επισκεψιμότητας, παρατήρησε πως «βρέθηκαν πολύ περισσότεροι επισκέπτες από όσοι αναμένονταν, με τους Έλληνες να κάνουν τη διαφορά», ενώ εκτίμησε πως σε αυτό βοήθησαν τα προγράμματα για τις οικογένειες, ο συνεδριακός τουρισμός και άλλα. Προέβλεψε δε ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα αυξηθούν σημαντικά την ερχόμενη χρονιά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών.

Ερωτηθείς για τις τιμές, παρατήρησε πως είναι συνάρτηση τόσο των περιόδων όσο και της κατηγορίας των δωματίων. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχει σύστημα κρατήσεων στην ιστοσελίδα της Costa Navarino, που παρέχει εγγύηση για την καλύτερη τιμή και στην περίπτωση που υπάρξει ανάλογη μονάδα με μειωμένη τιμή, τότε θα υπάρχει 10% έκπτωση από την Costa Navarino.

Σε άλλη ερώτηση που του έγινε, απάντησε ότι με τη λειτουργία της μονάδας σημειώθηκε αύξηση και στις αφίξεις των μεγάλων σκαφών στο λιμάνι της Πύλου. Αναφερόμενος στη μαρίνα της Πύλου, είπε πως η εταιρεία του είχε πλειοδοτήσει στο σχετικό διαγωνισμό που είχε πραγματοποιηθεί, ο οποίος όμως «πάγωσε», και εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία και να ολοκληρωθούν οι εργασίες εκσυγχρονισμού της.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος ρωτήθηκε και για τις μαζικές, όπως χαρακτηρίστηκαν, παραιτήσεις προσωπικού. Όπως είπε, υπήρξαν, προφανώς, προσωπικοί λόγοι, κυρίως λόγω της απόστασης από τις εγκαταστάσεις, για όσους διέμεναν στην Καλαμάτα.

Σχετικά με τη συνεργασία του με τους άλλους φορείς, υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό ζήτημα η συνεννόηση των φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος στο μέλλον», χαρακτηρίζοντάς το ως ό,τι πιο σημαντικό.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

1 σχόλιο:

  1. ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ.... ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟΣ!!!!!!
    ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα