Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Δήμος Τριφυλίας: Συναινετικό κλίμα στις δημαιρεσίες

ImageΣε συναινετικό κλίμα, με διάθεση για ειλικρινή συνεργασία και γόνιμο διάλογο, μεταξύ συμπολίτευσης και μείζονος μειοψηφίας, αλλά ταυτόχρονα και τη «διαφορετική» θέση της ελάσσονος μειοψηφίας, διεξήχθησαν οι δημαιρεσίες στο Δήμο Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία. Χωρίς «διαρροές» έγινε η εκλογή του προεδρείου (στο οποίο αρνήθηκε να εκλεγεί στη θέση του γραμματέα ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, όπως δίνει το δικαίωμα η νομοθεσία, και μετά από αυτό εξελέγη σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και σχεδόν ομόφωνα, από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με εξαίρεση τη λευκή ψήφο του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»), όπως και η εκλογή μελών στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Των δημαιρεσιών προήδρευσε ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσίγγανος.
Πρόεδρος του Σώματος εξελέγη ο Γιάννης Καλκαβούρας από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων (της συμπολίτευσης), αντιπρόεδρος ο Γιάννης Κατσαργύρης από τη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας (από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία») και γραμματέας ο Σταύρος Αντωνόπουλος από τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών (από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία»).
Στην Οικονομική Επιτροπή, τακτικά μέλη εξελέγησαν οι: Θεόδωρος Δεληγιάννης, Ιωάννης Μερκούρης, Μαρία Πανουσιοπούλου, Ιωάννης Ρούσσης και Σπύρος Χρονόπουλος από τη συμπολίτευση και Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Σωτήρης Μπακούρος και Γεώργιος Γαλάνης από την αντιπολίτευση. Αναπληρωματικά μέλη οι: Ιωάννης Βασιλόπουλος, Καλλίνικος Κυριακόπουλος, Παναγιώτης Σουρέτης από τη συμπολίτευση και Σταύρος Αντωνόπουλος και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος από την αντιπολίτευση. Πρόεδρος της Επιτροπής θα οριστεί από τον δήμαρχο ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Σαμπαζιώτης.
Δημοτικές Κοινότητες
Μετά τις εκλογές που διεξήχθηκαν στα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Τριφυλίας εξελέγησαν: Στην Κυπαρισσία, ομόφωνα, πρόεδρος ο Δημήτρης (Τζίμης) Χρονόπουλος και αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Αγγελινάς, Φιλιατρών, κατά πλειοψηφία, πρόεδρος ο Χαράλαμπος Στάμος και αντιπρόεδρος ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και Γαργαλιάνων, ομόφωνα, πρόεδρος ο Κωστής Αβδίκος και αντιπρόεδρος η Παναγιώτα Λάππα.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τακτικά μέλη εξελέγησαν οι: Ιωάννης Αδρακτάς, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, Ιωάννης Κατσούλας, Δημήτρης Μπασδάνης και Χαράλαμπος Παγάνης από τη συμπολίτευση και Γιάννης Δριμής, Γιώργος Σερέτης και Παναγιώτης Σταματελόπουλος από την αντιπολίτευση. Αναπληρωματικά μέλη οι: Γιάννης Βασιλόπουλος, Βιβή Παντελάκη και Γιάννης Φιλντίσης από τη συμπολίτευση και Θανάσης Πετρόπουλος και Βασίλης Αθανασόπουλος από την αντιπολίτευση. Πρόεδρος της Επιτροπής θα οριστεί από το δήμαρχο ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Σώματος, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ευχήθηκε σε όλους, «συμπολίτευση και αντιπολίτευση, να έχουμε καλή συνεργασία… Είμαι πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, για να έχουμε μία λειτουργία αντάξια του καινούργιου Δήμου, για να έχουμε μία λειτουργία αντάξια του κάθε ενός από εμάς, της κάθε μίας παράταξης, έτσι όπως εκφράστηκε και από τους αρχηγούς των παρατάξεων. Άρα, λοιπόν, με το ίδιο μάτι, με την ίδια κατανόηση, θα υπάρχει συνεργασία και από τη μία πλευρά (των εδράνων) και από την άλλη. Προς αυτή την κατεύθυνση, όμως, θέλω να ζητήσω τη βοήθεια όλων για να μπορέσουμε να κάνουμε το έργο μας…». 
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είχε σημειώσει: «Εκείνα τα οποία είπαμε (σ.σ. στην ορκωμοσία), ισχύουν. Ανεξάρτητα από τις αποχρώσεις που είχαμε ή και εξακολουθούμε να έχουμε για το χαρακτήρα του “Καλλικράτη”, σημασία έχει ότι υπάρχει. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και μέσα από το θεσμό αυτό να υπηρετήσουμε τους συμπατριώτες. Εμείς δε θα εμφορούμεθα καθ’ όλη τη διαδικασία από κανένα πνεύμα “χωριστικό” της πλειοψηφίας, της μείζονος μειοψηφίας, της ελάσσονος μειοψηφίας. Και εκ του χαρακτήρος και επειδή οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι και επειδή τα προβλήματα είναι εξόχως σοβαρά και θέλουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όχι μόνο μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των τοπικών συμβουλίων, των Επιτροπών, αλλά και του κόσμου, των συμπολιτών. Οι συμπολίτες μας θα περιμένουν να στοιχηθούν ουσιαστικά πίσω από τη δική μας λειτουργία. Εάν εμείς, εδώ, με συναινετικό τρόπο και ουσιαστικό διάλογο λειτουργήσουμε με αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι δεν είναι ακατόρθωτο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της - έτσι και αλλιώς- ελλειμματικής μας θητείας ο καθένας από μας να μην έχει δώσει την εντύπωση στον κόσμο ότι περάσαμε από εδώ μόνο και μόνο επειδή το έφερε η συγκυρία… Πιστεύω στη φιλοδοξία των ανθρώπων. Ο καθένας που μπαίνει σε μία διαδικασία πρέπει να έχει μία φιλοδοξία, πρέπει να έχει μία “ιδιοτέλεια” να επιδείξει στον κόσμο ότι “εγώ μπήκα εδώ για να προσφέρω κάτι”. Εγώ, τουλάχιστον, έτσι λειτουργώ…».
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας», Δημήτρης Σωτηρόπουλος, τόνισε με τη σειρά του: «[…] Πράγματι, θα συμφωνήσω με το δήμαρχο, θα είναι δύσκολη θητεία και απαιτούνται υπερβάσεις. Εύχομαι αυτά που είπε να τα τηρήσει και να τηρηθούν από όλους μας. Να κάνουμε την υπέρβαση, εννοώ και την προσωπική και την πολιτική, μερικές φορές, για το καλό της περιοχής, για το καλό του Δήμου. Εμείς θα την κάνουμε εκεί που χρειάζεται, αλλά θα είμαστε και απέναντι εκεί που θα πρέπει να μη γίνει. Δηλαδή, θα πρέπει να μην υπάρξουν διαχωρισμοί, οποιουδήποτε είδους, έτσι ώστε να προσπαθεί να φιμωθεί οποιαδήποτε άποψη υπάρχει. Εμείς θέλουμε την ελευθερία των απόψεων, ελευθερία των κινήσεων και, βέβαια, δημιουργικό διάλογο. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη εποχή, δύσκολο το εγχείρημα, όμως είμαστε από αυτούς, η παράταξή μας, που στήριξε και στηρίζει αυτό το εγχείρημα. Πιστεύουμε στο Δήμο Τριφυλίας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε καλά, έχουμε τη δυνατότητα, νομίζω, και τη θέληση».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαράντος Κουκούμης σημείωσε: «Καλή χρονιά, ειρηνική και αγωνιστική, κατ’ αρχήν, γιατί προβλέπουμε να είναι μια χρονιά πάρα πολύ δύσκολη. Βλέπουμε να εντείνεται η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των εργαζομένων, όλων των κοινωνικών ομάδων και από αυτή την άποψη θα χρειαστεί και ο Δήμος Τριφυλίας να έρθει σε μια αγωνιστική κατεύθυνση, με βάση τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, για να μπορέσει να αντισταθεί σε αυτή τη λαίλαπα, σε αυτή τη σάρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εμείς, βέβαια, έχουμε μια διαφορετική αντίληψη ως παράταξη και λέμε ότι η λύση των τοπικών προβλημάτων εξαρτάται και από τα γενικότερα προβλήματα. Κανένα δεν έχει μόνο την τοπική του σημασία, πολλά, τα πλείστα από τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την πολιτική την κεντρική. Επομένως, δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με τις απόψεις που λένε “αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους και το Δήμο Τριφυλίας”… Ο συσχετισμός δυνάμεων δεν είναι αυτή τη στιγμή εκείνος που θα επέτρεπε να υποβάλλουμε εμείς τη δική μας πρόταση για την επίλυση όλων αυτών των λαϊκών προβλημάτων, όμως θα αγωνιστούμε και μέσα από το Δήμο και έξω με τους εργαζόμενους να διαμορφωθεί ένας αγωνιστικός συσχετισμός, που να πιέζει και προς την κατεύθυνση αυτή, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων…».
Εκπρόσωπος της παράταξης «Τριφυλία Ισόρροπη Ανάπτυξη» στο Δ.Σ., όπως ανακοίνωσε στο Σώμα ο κ. Κόλλιας, ορίζεται ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κατσούλας.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα