Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΕΚΤ: 96 ΔΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ 1%!


ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ SPREAD ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!
Την ώρα που καταληστεύεται το ελληνικό δημόσιο, στις τράπεζες χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αθρόα χαριστικά δάνεια με επιτόκιο 1%!

Ολοταχώς προς τα 100 δισεκ. ευρώ βαδίζει το σύνολο των δανείων που έχουν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Όπως αναφέρεται στα επίημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχεται πλέον για τον μήνα Ιούλιο στα 96,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί, όπως αναφέρεται σε σχετική αναφορά της HSBC σχετικά, σε ποσοστό κοντά στο 20% του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Το ύψος του συνολικού δανεισμού στις 30 Ιουνίου 2010 είχε διαμορφωθεί στα 93,8 δισεκ. ευρώ, διπλασιαζόμενο σχεδόν, μέσα σε 6 μόνο μήνες από τα 49,7 δις ευρώ όπου βρισκόταν στο τέλος του 2009.

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ COLPO GROSSO ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Όπως έχουμε ξαναγράψει και παλαιότερα στην ISKRA, ο χαριστικός αυτός δανεισμός από την ΕΚΤ, δεν αποτελεί μόνο μια σκανδαλώδη μορφή επιδότησης του τραπεζικού κεφαλαίου. Κυρίως, αναδεικνύει το γεγονός πως αυτή ακριβώς η μορφή επιδότησης αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος των τοκογλυφικών επιτοκίων με τα οποία δανείζονται από τις αγορές οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης όπως κυρίως η Ελλάδα, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές παρέχονται ως γνωστόν από την ΕΚΤ, κατόπιν παροχής ενεχύρων από τις τράπεζες, κυρίως υπό τη μορφή αναξιόπιστων κατά τα άλλα κρατικών ομολόγων ! Με άλλα λόγια οι τράπεζες δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ δίνοντας ως ενέχυρο κρατικά ομόλογα - "σκουπίδια", και εν συνεχεία αγοράζουν ακόμα περισσότερα κρατικά ομόλογα - "σκουπίδια" τα οποία φέρουν υψηλό επιτόκιο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμεύσει ως εχέγγυα κρατικούς τίτλους ύψους 135,8 δισ. ευρώ ή περί το 30% του ενεργητικού τους στην ΕΚΤ για να δανείζονται με προνομιακό επιτόκιο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ειδκότερα, προηγήθηκε, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και την υπαγωγή στο ληστρικό μηχανισμό ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, το Μάϊο του 2010, ο δανεισμός του δημοσίου από τις ελληνικές (αλλά και τις ξένες τράπεζες) με ληστρικά επιτόκια έως και 8% (κοντά 10% εάν συνυπολογιστούν και οι σχετικές προμήθειες).

Ακολούθησε, με πρόσχημα τα κερδοσκοπικά παιχνιίδια, από τα οποία επωφελήθηκαν οι τράπεζες και άλλοι πιστωτές του Δημοσίου, η υπαγωγή της Ελλάδας, στο ληστρικό μηχανσιμό στήριξης της "τρόϊκα" και στο επαίσχυντο Μνημόνιο. Την ίδια μάλιστα στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να δανείζεται συμπληρωματικά από τις αγορές (εν πολλοίς δηλαδή από ελληνικές τράπεζες), εκδίδονταςέντοκα γραμμάτια τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας με τοκογλυφικά επιτόκια του 4%, ή και παραπάνω!

ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ...ΒΓΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ !

Η σχετική αναφορά της HSBC, με αφοπλιστικό κυνισμό και ελικρίνεια εκτιμά, πως αν και οι τράπεζες θα πρέπει σε κάποια χρονική στιγμή να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα, η χρηματοδότησή τους δεν αποτελεί "φλέγον" ζήτημα πρώτον, καθώς η ΕΚΤ παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και δεύτερον, λόγω του νέου πακέτου εγγυήσεων, ύψους 25 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι απλά αποδέχεται μοιρολατρικά την αδυναμία οποιασδήποτε παρέμβασης στα πλαίσια της ΕΕ ώστε τα κράτη μέλη να δανείζονται με επιτόκιο 1% από την ΕΚΤ, όπως έχει απαιτήσει και η Αριστερά. Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή η οποία ρίχνει "νερό στο μύλο" της τραπεζικής κερδοφορίας εις βάρος του ελληνικού λαού, παρέχοντας επιπλέον εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες ώστε αυτές να δανειστούν από την ΕΚΤ με 1% και εντέλει να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο για 6 μήνες με 4%.

Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ DEALS

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες η άνοδος των τιμών των μετοχών στο Xρηματιστήριο Aξιών Αθηνών (ΧΑΑ), με τον Γενικό Δείκτη να ωθείται προς το επίπεδο των 1,678.06 μονάδων, παρουσιάζοντας άνοδο2,81 εκατοστιαίων μονάδων και προς τις 823,60 με άνοδο 3,68% ο δείκτης FTSE 20. Η χθεσινή συνεδρίαση, όπως και οι προηγούμενες, είχαν ως σημείο αναφοράς την εκτίμηση πως η αγορά θα επηρεαζόταν από τις εξελίξεις σχετικά με τις τράπεζες και ακόμη περισσότερο από την επόμενη φάση των διαφόρων σεναρίων που κυκλοφορούν γαι τις ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο. Ας σημειωθεί, ότι οι τάσεις στο ΧΑΑ διαμορφώνονται αυτόν τον καιρό κυρίως μέσω Ελλήνων επενδυτών και όχι από την κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων.

Ως γνωστόν οι φήμες αυτές κινούνται γύρω από την προοπτική εξαγοράς από ιδιώτες της συμμετοχής του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες, με σκοπό τη δημιουργία του λεγόμενου "καρτέλ" των 2,5 τραπεζών στον κλάδο. Με άλλα λόγια το Δημόσιο κάνει πλάτες στο τραπεζικό κεφάλαιο ώστε αυτό να μπορεί εν συνεχεία να αγοράσει δημόσια περιουσία!

Αρκεί να θυμήσουμε πως το τίμημα που προσέφερε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά τουΤαχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, ήταν πολύ μικρότερο από το συνολικό ύψος της α) χρηματοδότησης που έχει λάβει από την ΕΚΤ, β) της συμμετοχής της στο "πακέτο" των € 28δις και γ) του διατραπεζικού δανεισμού της από το ίδιο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα