Εγείρονται ερωτηματικά για τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ
Μείζον πολιτικό, ηθικό και επιχειρηματικό θέμα εγείρεται από τις αποκαλύψεις για τη φοροδιαφυγή ύψους €24 εκατ. εταιριών του ομίλου του Δημήτρη Μελισσανίδη καθώς και από τις αποφάσεις των φορολογικών αρχών, που έχουν ζητήσει ακόμα και την καταχώρηση του ιδίου και της εταιρίας Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ στον Τειρεσία, με στόχο τη διασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου.
Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης δρα ως εκπρόσωπος του fund Emma Delta, που έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εξαγορά του 33% από το ΤΑΙΠΕΔ. Αν και μέτοχος στο Fund εμφανίζεται ο υιός του, όλοι γνωρίζουν ότι πραγματικός μέτοχος είναι ο ίδιος, λόγω έλλειψης οικονομικής αυτοτέλειας του γιού του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό έγγραφο της ΔΟΥ αποκαλύπτει η εφημερίδα Αυγή, η οποία εστιάζει όμως μόνο στις διευκολύνσεις που παρείχε και παρέχει το Δημόσιο και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών τόσο στον Δημήτρη Μελισσανίδη όσο και στην Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ (Aegean Oil).
Υπό αυτό το πρίσμα και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του ΟΠΑΠ στην Emma Delta βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αποκαλύψεις για τη δράση και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Δημήτρης Μελισσανίδης εγείρουν εύλογα ερωτηματικά για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.
Με δεδομένες τις ενέργειες της ΦΑΕ Πειραιά ο Δημήτρης Μελίσσανίδης έχει καταστεί αφερέγγυο πρόσωπο, από τη στιγμή που έχει καταχωρηθεί στον Τειρεσία και με τόσο μεγάλο ποσό εις βάρος του. Συνεπώς εγείρονται ερωτηματικά για τη βάση στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματεύεται μαζί του την αποκρατικοποίηση της στρατηγικού χαρακτήρα ΟΠΑΠ ΑΕ.
Επίσης τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθούν επί του θέματος, καθώς υπόδικος -φοροφυγάς διαπραγματεύεται την απόκτηση Δημόσιας περιουσίας.
Αν και οι φορολογικές αρχές (ΦΑΕ Πειραιά) έχει κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, μετά τη βεβαίωση μη-δήλωσης ΦΠΑ 24 εκατ. στη χρήση του 2001, μετά από παρεμβάσεις το υπουργείο Οικονομικών έχει επιτρέψει στον επιχειρηματία και την εταιρία του να μην καταβάλουν ούτε το από το νόμο προβλεπόμενο ποσό των 7,7 εκατ. που αποτελεί το 25% του υπό δικαστική διένεξη ποσού.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση του επιχειρηματία από το ελληνικό Δημόσιο παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για πάταξη της φοροδιαφυγής και επίσπευση της απνομής δικαιοσύνης σε τέτοια θέματα.
Το ιστορικό
Η παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη στα δημόσια και επιχειρηματικά δρώμενα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, παράλληλα όμως στρέφονται στο πρόσωπό του και στις επιχειρήσεις του οι προβολείς της Δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας άγνωστες ή λιγότερο γνωστές, ακόμα και καλά κρυμμένες πτυχές της προσωπικής και επιχειρηματικής του δράσης.
Η Aegean Oil, ναυαρχίδα του ομίλου επιχειρήσεων Μελισσανίδη στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από δημοσιεύματα και Δημόσια έγγραφα έχει στο παρελθόν -άγνωστο τι συμβαίνει στο παρόν- υποπέσει σε σωρεία σημαντικών φορολογικών παραβάσεων, της φύσης μάλιστα που ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι αμείλικτος.
Παρά όμως τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού, το στενό μαρκάρισμα της τρόικας και τις... άτυπες επιστολές του Γιάννη Στουρνάρα ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι εταιρίες του φαίνεται ότι απολαμβάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τον κρατικό μηχανισμό.
Η οικεία ΔΟΥ (ΦΑΕ Πειραιά) έχει διενεργήσει -με μεγάλη καθυστέρηση- το 2010 λογιστικό έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις και τα βιβλία της Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ, βεβαιώνοντας φορολογικές παραβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ποινικού αδικήματος, της φοροδιαφυγής, υπό την έννοια της μη-καταβολής ΦΠΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ,
Οι μετέπειτα διαδικασίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα "χαλαρές" και ενώ το Δημόσιο έχει επιδοθεί σε σαφάρι συλλήψεων επιχειρηματιών για πολύ μικρότερα ποσά, ο Δημήτρης Μελισσανίδης καταφέρνει να παραμένει ελεύθερος και η εταιρία του να απολαμβάνει διαρκών ρυθμίσεων, δικαστικών καθυστερήσεων και εν γένει ενός αδιαφανούς καθστώτος διευκολύνσεων που δεν συνάδει με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η ΦΑΕ Πειραιά έχει ζητήσει για τον Δ. Μελισσανίδη:
- Κατάσχεση εις χείρας τρίτου εις βάρος του Δ. Μελισσανίδη για το ποσό των 9.425.166,59 ευρώ ως διευθύνοντα συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου της Πετρέλαια Αιγαίου Ανώνυμος Εταιρείας Πετρελαιοειδών.
- Κατάσχεση εις χείρας τρίτου εις βάρος της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ για το ποσό των 7.725.669,63 ευρώ
- Τέσσερις αναγκαστικές κατασχέσεις σε βάρος ακινήτων της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ για το ποσό των 7.725.669,63 ευρώ. Τα 3 από τα 4 ακίνητα λειτουργούν ως πρατήρια καυσίμων.
Με βάση αυτή την εικόνα, οι ανωτέρω θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στο Αρχείο Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς του ΤΕΙΡΕΣΙΑ,ενώ με την κατάσχεση εις χείρας τρίτων όποιος τους οφείλει αποδίδει τα χρήματα απευθείας στο δημόσιο ταμείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα