Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

10 χρόνια κάθειρξης στον «αχυράνθρωπο» με τα εικονικά τιμολόγια

ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΜΑΪΜΟΥ» ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

Της Βίκυς Βετουλάκη 
Ποινή κάθειρξης 10 ετών επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Αθηναίο ο οποίος ήταν ο «αχυράνθρωπος» που χρησιμοποιήθηκε από τους απατεώνες με τα εκατομμύρια των εικονικών τιμολογίων από αγροτικά προϊόντα και την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Στο όνομά του είχε δημιουργηθεί η εταιρεία - μαϊμού που εξέδιδε τα εικονικά τιμολόγια για λογαριασμό αγροτών της Τριφυλίας.
Το δικαστήριο, με πλειοψηφία, αναγνώρισε ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια λόγω ταπεινών αιτιών και έτσι γλύτωσε τα ισόβια για την κατηγορία που καταδικάσθηκε, αυτή της πλαστογραφίας κατά του Δημοσίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και για ποσό ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Τον έπεισαν
Υπάλληλος του ΣΔΟΕ που κατέθεσε χθες για την υπόθεση σημείωσε ότι από την έρευνα αποδείχθηκε ότι η συνολική αξία των πλαστών τιμολογίων που διακινήθηκαν ήταν 6.385 εκατ. ευρώ. Από αυτά θα εισέπρατταν παράνομα 702.000 ευρώ ως ΦΠΑ. 
Ο κατηγορούμενος προχώρησε στην έναρξη της εικονικής επιχείρησης στις 18/5/2010 και, όπως ανακάλυψε το ΣΔΟΕ Αττικής, ενοικιάσθηκε μια αποθήκη, για την οποία πληρώθηκε μόνο ένα ενοίκιο. Μετά ούτε χρησιμοποιήθηκε ούτε καταβλήθηκε άλλο ενοίκιο.

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία που βρέθηκαν, ο κατηγορούμενος υπέβαλε φορολογική δήλωση για τελευταία φορά το 2005, ενώ συνελήφθη μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, στην πατρική του κατοικία στο Αίγιο, να διαμένει χωρίς ρεύμα.
Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ότι οι δύο απατεώνες εντόπισαν τον κατηγορούμενο σε καφενείο στην Αθήνα και λόγω της πολύ κακής του οικονομικής κατάστασης τον έπεισαν να ανοιχθεί η εταιρεία στο όνομά του, αλλά για νόμιμη δουλειά.
Δεν ήξερε τίποτα
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ανέφερε πως τότε που τον προσέγγισαν οι δύο απατεώνες ήταν σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση, που έμενε σε μια αποθήκη καφενείου. Αρχικά τον προσέγγισε ένας Αθηναίος, ο οποίος του είπε ότι είναι κάποιοι που ασχολούνται με εμπόριο αγροτικών προϊόντων, αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα και έπεσαν έξω. Στην αρχή αρνήθηκε διότι δε γνώριζε καθόλου το αντικείμενο, αλλά μετά πείσθηκε και τον επισκέφθηκαν οι δύο «επιχειρηματίες». Του ανέφεραν ότι γνωρίζουν καλά το εμπόριο με αγροτικά προϊόντα και του ζήτησαν να μπει αυτός μπροστά. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ύψους 7.000 ευρώ, τις οποίες ρύθμισαν οι δύο «επιχειρηματίες».
Ακολούθως περιέγραψε πως έκανε όλες τις διαδικασίες έναρξης της επιχείρησης στο όνομά του, ενώ απάντησε ότι δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ και πως για την απάτη έμαθε όταν συνελήφθη. Μέχρι τότε νόμιζε ότι η εταιρεία ήταν νόμιμη και δεν υποψιάσθηκε κάτι.
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα