Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Άμεσα Περιφερειακό Πάρκο στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

Ντροπή για τη χώρα η παραπομπή μας στο ευρωδικαστήριο 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, μία από τις σημαντικότερες παραλίες φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο και μια περιοχή που προστατεύεται βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε.
Στην περιοχή πολλά σχέδια ανάπτυξης και κατασκευαστικές δραστηριότητες γίνονται ανεκτά και αδειοδοτούνται, γεγονός που έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση.
Έπειτα από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου, Janez Potocnik, η Επιτροπή παραπέμπει τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας ειδών, όπως η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα, η οποία απειλείται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη η παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι “δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση”… που ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, είναι μια ντροπιαστική και οδυνηρή εξέλιξη.
Μια εξέλιξη που, για μια ακόμη φορά, δείχνει ότι μπορεί πολλοί να ορκίζονται ότι διαθέτουν “περιβαλλοντικές ευαισθησίες”, στην πράξη όμως λίγοι το εννοούν.
Ούτε λίγο - ούτε πολύ ο αρμόδιος επίτροπος καταγγέλλει την κυβέρνηση της χώρας μας ότι κρατάει στο συρτάρι το Σχέδιο για Περιφερειακό Πάρκο, ανεχόμενη και αδειοδοτώντας τετελεσμένα εις βάρος της προστασίας της άγριας ζωής, για την οποία έχουμε διεθνώς δεσμευτεί!
Όταν το καλοκαίρι του 2013 έγινε γνωστό το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ίδρυση Περιφερειακού Πάρκου στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου (Νότια Ηλεία – Βόρεια Μεσσηνία), άρχισαν νωρίς οι αντιδράσεις των συμφερόντων εκείνων που, με κοντόφθαλμα κριτήρια δήθεν ανάπτυξης, θέλουν τις φυσικές μας περιοχές ξέφραγα αμπέλια. Στόχος ήταν η παραπομπή του σχεδίου στις καλένδες αφενός, η συκοφάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δρουν για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή αφετέρου. Εκ των γεγονότων φαίνεται ότι πέτυχαν πολλά.
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα έχει μιλήσει έγκαιρα για το θέμα, ζητώντας να συνδυάσουμε στην περιοχή αυτή “Προστασία και βιώσιμο τουρισμό με εξασφαλισμένα κάποια εισοδήματα σε βάθος χρόνου και ελεύθερη χρήση της περιοχής από όλους”, αντί επιλογών που κάνουν στραβά μάτια στο “χτίσιμο της περιοχής από μεγάλα συμφέροντα που θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη εις βάρος όλων των υπολοίπων”.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Κανέλλης και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γουβιάς, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: “Ντρεπόμαστε για λογαριασμό της κυβέρνησης που ανέχεται τετελεσμένα που ακυρώνουν εκ των προτέρων τις όποιες ρυθμίσεις του Περιφερειακού Πάρκου, όταν αυτό νομοθετηθεί. Μόνος τρόπος, όχι μόνο για να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις η δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά προπαντός για μια μακράς πνοής βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, είναι η άμεση και ταχύτατη προώθηση της ίδρυσης του Περιφερειακού Πάρκου Κυπαρισσιακού Κόλπου, χωρίς εκπτώσεις και αποδοχή τετελεσμένων. Με βάση την επιστημονική διαχείριση των φυσικών περιοχών, πλήρη και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε εκβιαστικά και κοντόφθαλμα συμφέροντα. Θα εργασθούμε μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για το σκοπό αυτό”».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα