Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ζευγάρι ρύθμισε δάνεια ύψους μισού εκατομμυρίου

Ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η οικονομική ρύθμιση που πέτυχε ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων που είχαν καταφέρει να λάβουν από κοινού δάνεια ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ!
Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας δικαίωσε τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και έτσι ρύθμισαν τα δάνεια για τα επόμενα χρόνια, ενώ γλίτωσαν ένα πολύ σημαντικό ποσό (αν τηρήσουν τη ρύθμιση) και την κύρια κατοικία τους. Διατάχθηκε, δε, η εκποίηση διαμερίσματος του συζύγου, όχι όμως και του αυτοκινήτου του, 2.000 κυβικών, καθώς κρίθηκε ότι δε θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, οπότε οι τράπεζες χορηγούσαν αδιακρίτως δάνεια, ενώ τώρα επικαλούνται… παραπλάνησή τους για τη λήψη τους.
Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, το υπέρογκο ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ έλαβε ζευγάρι Καλαματιανών (δημόσιος υπάλληλος και τραπεζικός υπάλληλος) που προ κρίσης εισέπραττε μισθούς άνω των 4.000 ευρώ το μήνα!
 
Μισό εκατομμύριο!Σύμφωνα με το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, το ζευγάρι έχει δύο ενήλικα παιδιά. Η 53χρονη πριν από την κρίση λάμβανε μισθό 2.100 ευρώ, που τώρα έχει μειωθεί στα 1.496 ευρώ. Μάλιστα, από το εν λόγω ποσό υπάρχει παρακράτηση για δάνεια ύψους 512,57 ευρώ. Έτσι, λαμβάνει ως μισθό 983,80 ευρώ.
Ο σύζυγός της πριν από την κρίση λάμβανε μισθό 2.000 ευρώ, ενώ τώρα, μετά τις μειώσεις, 1.039,82 ευρώ. Είχε κι αυτός παρακρατήσεις από το μισθό του για δάνεια, αλλά με απόφαση εκούσιας δικαιοδοσίας έγινε άρση τους.
Αυτή τη στιγμή το συνολικό μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας ανέρχεται σε 2.023,62 ευρώ.
Το 1999 η 53χρονη έλαβε με εγγυητή το σύζυγό της στεγαστικά δάνεια και το 2006 ολοκλήρωσαν την κύρια κατοικία τους, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., το οποίο κατέχουν εξ ημισείας. Η αντικειμενική αξία του είναι 107.473,33 ευρώ.
Συνολικά τα ποσά που έλαβε ως δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, κ.ά.) η 53χρονη με εγγυητή το σύζυγό της ανήλθαν σε 447.253,68 ευρώ, ενώ ο σύζυγός της επιβαρύνεται και με ένα επιπλέον δάνειο, ύψους περίπου 20.000 ευρώ.
Από τα 447.253,68 ευρώ, τα 114.435 ευρώ έχουν προσημείωση την κύρια κατοικία τους, για την οποία ζήτησαν εξαίρεση.
 
Ρύθμιση
Το δικαστήριο έκρινε ότι η οικονομική τους κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, καθώς έχουν περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Μάλιστα, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει δολιότητα, καθώς αυτό θα μπορούσε να υπάρχει μόνο αν είχαν εξαπατηθεί οι τραπεζικοί υπάλληλοι που έδωσαν τα δάνεια ή οι τράπεζες δεν είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν πριν δώσουν τα δάνεια.
Το δικαστήριο αποφάσισε τη διάσωση της κύριας κατοικίας, συμπαρασύροντας στη θετική αυτή απόφαση, ως βοηθητικούς χώρους, την αποθήκη και το γκαράζ του διαμερίσματος.
Το δικαστήριο ρύθμισε τις οφειλές του ζευγαριού ως εξής: Για τα επόμενα 5 χρόνια κάθε ένας τους θα καταβάλλει κάθε μήνα 500 ευρώ. Με τη συμπλήρωση της 5ετίας θα έχουν καταβάλει συνολικά στις τράπεζες 60.000 ευρώ.
Για τη διάσωση του διαμερίσματος που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, πρέπει να αποπληρώσουν το 80% της αντικειμενικής αξίας και στο ποσοστό ιδιοκτησίας του καθενός.
Έτσι, 5 χρόνια μετά θα ξεκινήσουν να καταβάλλουν έκαστος 179,12 ευρώ μηνιαίως, για διάρκεια 20 χρόνων.
Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε την εκποίηση- εντός ενός έτους- ακινήτου 71.90 τ.μ. που έχει κατά ψιλή κυριότητα ο σύζυγος. Η αξία του έχει υπολογισθεί στα 80.000 ευρώ και ορίσθηκε εκκαθαριστής δικηγόρος. Αντίθετα, αποφάσισε τη μη εκποίηση του αυτοκινήτου του συζύγου, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στα 7.000 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης θα έχουν καταβάλει μαζί 145.977,6 ευρώ. Στο ποσό αυτό πρέπει να υπολογισθεί η αξία του ακινήτου που θα εκποιηθεί, ύψους 80.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 447.000 ευρώ το ζευγάρι απαλλάσσεται.

Της Βίκυς Βετουλάκη
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα