Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

«Λαδερή»… η φετινή χρονιά στη Μεσσηνία

Μπορεί και να ξεπεράσει τους 50.000 τόνους η ελαιοπαραγωγή
Θετικά είναι τα μηνύματα από τη Μεσσηνία για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, η οποία αναμένεται με μεγαλύτερη και ακόμα πιο ποιοτική παραγωγή σε σχέση με την προηγούμενη. Όπως αναφέρουν όλα τα στοιχεία, με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες ελαιοκομικές περιοχές, τόσο η ανθοφορία όσο και η καρπόδεση των δέντρων εξελίχθηκαν ομαλά, ενώ έχει αποτραπεί μέχρι στιγμής η επέλαση του δάκου.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η εξέλιξη της παραγωγής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ειδικά όσον αφορά στο πρόγραμμα δακοκτονίας, δεν είναι λίγες οι αρμόδιες διευθύνσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, από έλλειψη φαρμάκων μέχρι και καθυστερήσεις στις αναλήψεις έργων.
Ειδικότερα, η πιο επικίνδυνη περίοδος για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας ξεκινά πλέον, με το πρόγραμμα δακοκτονίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, ακόμα κι αν οι διαδικασίες των διαγωνισμών δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Μέχρι τώρα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί θετικά, ενώ ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Γ. Κυριακόπουλος, επέστησε την προσοχή για μυκητολογικές προσβολές που

μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Δακοπροσβολή
Μέχρι τώρα έχουν γίνει ψεκασμοί δακοκτονίας στις παραλιακές, κυρίως, περιοχές της περιοχής αρμοδιότητας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, οι οποίες είναι οι πλέον ευαίσθητες, καθώς και στις περιοχές όπου ο προϋπολογισμός του έργου επιτρέπει τρεις ψεκασμούς.
Ο κ. Κυριακόπουλος παρατήρησε πως οι έως τώρα πληθυσμοί του δάκου, όπως αποτυπώνονται από το δίκτυο παγιδοθετών που έχει αναρτηθεί από τον εργολάβο παγιδοθεσίας, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Κυρίως λόγω του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας κατά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.
Ωστόσο, το επόμενο δίμηνο, Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, είναι και το πιο κρίσιμο για την ύπαρξη ενδεχόμενων δακοπροσβολών και γι’ αυτό θα γίνουν δύο ψεκασμοί ανά τοπική κοινότητα, με βάση πάντα τις ενδείξεις των δακοσυλλήψεων.
Μυκητολογικές προσβολές
Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον μπαίνουμε και στο κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με τις κατάλληλες επεμβάσεις οι μυκητολογικές προσβολές, εναντίον του γλοιοσπόριου και του κερκόσπορα.
Επίφοβες είναι οι περιοχές όπου το μικροκλίμα ευνοεί τη δημιουργία υψηλής υγρασίας και εκεί που την προηγούμενη περίοδο παρουσιάσθηκαν σοβαρά προβλήματα μυκητολογικών προσβολών.
Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, αυτός που αφορά στην παγιδοθεσία έχει σταλεί για προληπτικό έλεγχο στον Επίτροπο, ενώ ο διαγωνισμός που αφορά στους ψεκασμούς βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα, από το οποίο θα γίνει προληπτικός έλεγχος. Ύστερα από αυτή τη διαδικασία των προληπτικών ελέγχων, θα ακολουθήσει η υπογραφή πλέον των συμβάσεων με τους ανάδοχους εργολάβους.

Παραγωγή
Τέλος, σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι είναι θετικές οι εκτιμήσεις και φαίνεται να πηγαίνει καλά. Όπως είπε, υπολογίζεται ότι θα είναι μια χρονιά πολύ καλύτερη της περσινής, εκτιμώντας ότι αν δεν έχουμε ακραία δυσμενή φαινόμενα, η παραγωγή στην περιοχή αρμοδιότητας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας θα κυμανθεί στους 30.000 τόνους.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη παραγωγή στην περιοχή αυτή καταγράφηκε πρόπερσι με 38.000 τόνους.
Φέτος, μαζί με την παραγωγή στην ΔΑΟΚ Τριφυλίας, αναμένεται το σύνολο της ελαιοπαραγωγής σε επίπεδο νομού να κινηθεί ενδεχομένως και πάνω από 50.000 τόνους.

Εξαιρέσεις
Στο μεταξύ, με χθεσινή απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, εξαιρέθηκαν από τη διενέργεια διαπραγμάτευσης για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμού ελαιοδέντρων, στο πλαίσιο του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου, οι περιοχές: Καινούργιο Χωριό, Ευαγγελισμός, Μεθώνη, Φοινίκη, Φοινικούντα, Καλλιθέα, Μεσοχώρι, Χωματάδα και Πύλα.
Η απόφαση αυτή θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Της Βίκυς Βετουλάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα