Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

«Κουκούλωμα» της φτώχειας με κέντρο κοινότητας και στη Μεσσηνία

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στην Μεσσηνία
Την προγραμματική σύμβαση για την έναρξη υλοποίησης του Κέντρου Κοινότητας Μεσσηνίας, που θα περιλαμβάνει και μια κινητή μονάδα, υπέγραψαν χθες στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και οι έξι δήμαρχοι της Μεσσηνίας.
Τα Κέντρα Κοινότητας απευθύνονται, κυρίως, στις ευάλωτες, οικονομικά και κοινωνικά, ομάδες πολιτών, όπως άστεγοι, άποροι, ΑμεΑ, Ρομά, μετανάστες, λειτουργώντας ως δομές συμπληρωματικές των κοινωνικών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, ωφελούμενοι είναι οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας» και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη».
Περιφερειάρχης
Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο κ. Τατούλης είπε ότι με τα χρήματα που τώρα διατίθενται εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του έως το τέλος του 2019, αρχές του 2020, και στόχος τους είναι να επεκταθεί και τα επόμενα χρόνια. «Για άλλη μια φορά τονίζω ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνικής πολιτικής και αυτή η συνάντηση εδώ, με αφορμή και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ουσιαστικά δείχνει το δρόμο για τη χώρα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πρωτοβάθμια και η

δευτεροβάθμια, είναι ο μοναδικός πυλώνας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με τη σοβαρότητα των πολιτικών που επιλέγει, οι ωφελούμενοι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Εύχομαι αυτή η καινούργια δομή, η οποία θα καλύψει και τις ανάγκες απουσίας των κοινωνικών υπηρεσιών από πολλές Δημοτικές Αρχές, να επιτύχει τους στόχους που εμείς έχουμε θέσει, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ωφελούμενους. Επιμένω ότι η κάθε κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει, αλλά η ευθύνη της υλοποίησης και το μοντέλο θα πρέπει να εξειδικεύεται σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η κάθε Περιφέρεια. Αυτό κάναμε και είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί», παρατήρησε.
Ακολούθως, σημείωσε ότι θα γίνει πρόσληψη του αντίστοιχου επιστημονικού δυναμικού για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και κατέληξε λέγοντας ότι με την παρουσία τους δίνουν και ένα μήνυμα: «Δεν περιμένουμε πολλά από το κράτος και την κεντρική κυβέρνηση. Είμαστε, όμως, ικανοί να διαχειριστούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, γιατί εμείς γνωρίζουμε πλέον πού είναι το πρόβλημα και πώς πρέπει να το λύσουμε. Εμείς, λοιπόν, ως αυτοδιοίκηση, κοντά στους πολίτες, μαζί με τους πολίτες, είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία και με τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας να παρέχουμε το μέγιστο επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών στο συνάνθρωπό μας που αυτή τη στιγμή η οικονομική κρίση έχει κάνει να υποφέρει».
Δήμαρχοι
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, μίλησε για συντονισμό δυνάμεων Δήμων και Περιφέρειας για να βοηθηθούν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και οι οποίοι, όπως επισήμανε, δυστυχώς πληθαίνουν μέσα στην οικονομική κρίση. «Και είναι βέβαιο πως ό,τι και να κάνουμε εμείς σε κοινωνικό επίπεδο, αν δεν υπάρξει αναπτυξιακή πορεία σε αυτό τον τόπο, τα πράγματα θα δυσκολεύουν συνεχώς. Δεν μπορούμε μόνο με υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα να στηρίξουμε την κοινωνία», τόνισε ο κ. Νίκας, παρατηρώντας ότι δεν επιτρέπεται ύστερα από τόσα χρόνια εφαρμογής των αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων να έχει μόνο Δήμος Καλαμάτας προνοιακή υπηρεσία.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αρ. Σταθόπουλος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία και την υπογραφή της σύμβασης, χαρακτηρίζοντάς την καινοτόμο πράξη: «Το διαχρονικό κράτος, δυστυχώς, στο κομμάτι της πρόνοιας έχει βαθμολογηθεί όχι με μεγάλο βαθμό. Πρέπει, λοιπόν, το κράτος να σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα και να χαράξει μια νέα στρατηγική, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ή να μειωθούν», κατέληξε.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, χαρακτήρισε την ημέρα σπουδαία και είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι μαζί μπορούμε».
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Ιωάννης Μαραμπέας, χαιρέτισε επίσης την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, σημειώνοντας ότι για τη Μάνη είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, καθώς υπάρχει έλλειψη κοινωνικών και προνοιακών δομών.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παν. Κατσίβελας, σημείωσε ότι όποιος δεν αναγνωρίζει ότι στην κοινωνία μας υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν, δε ζει στην πραγματικότητα. «Η ευαισθησία των συναδέλφων δημάρχων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου μάς δείχνει ότι υπάρχουν δείγματα ελπίδας και πίστης για κάτι καλύτερο που έρχεται. Δεν είναι το μόνο πρόγραμμα που λειτουργεί. Θα πρέπει να κάνουμε όμως ακόμα περισσότερα, γιατί οι ανάγκες είναι πάντα περισσότερες».
Τέλος, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, είπε ότι η συγκεκριμένη μέρα είναι σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης μπορούν να συνεργαστούν. Δεύτερον, γιατί η σύμβαση έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που έχει αφήσει ο «Καλλικράτης» από το 2010 και μετά, με δομές στους περιφερειακούς Δήμους που δεν είναι στελεχωμένες.
«Φυσικά, δεν ευθύνονται οι Δήμοι που οι δομές τους δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες. Ο “Καλλικράτης” ήταν ένας νόμος που έδωσε όλες τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην έδρα του νομού, ενώ οι κανείς υπάλληλος δεν επέλεξε να πάει σε περιφερειακό Δήμο. Άρα, μοιραία οι επαρχιακοί Δήμοι έμειναν με ελάχιστο προσωπικό», έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Καφαντάρης, λέγοντας ότι αυτή είναι η αρχή μακράς συνεργασίας, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες. Της Βίκυς Βετουλάκη tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα