Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών: Ένας κόσμος αφιερωμένος στην παιδική ηλικία

Μία θεατρική κούκλα, έργο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου και το ξύλινο αλογάκι που δώρισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον αγαπημένο του εγγονό Λευτεράκη, θα υποδέχονται το κοινό από τις 22 Οκτωβρίου, στην είσοδο του νέου Μουσείου Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη, στο Παλαιό Φάληρο, που φιλοδοξεί να γίνει ένας αγαπημένος προορισμός παιδιών και ενηλίκων.
«Δεν περίμενα ότι θα έφτανε αυτή η μέρα. Ύστερα από 25 χρόνια πορείας με πολλές καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές, σήμερα κλείνει για μένα ένας κύκλος» είπε φανερά συγκινημένη, στη σημερινή παρουσίαση, η Μαρία Αργυριάδη, η πλούσια και σημαντική συλλογή παιχνιδιών της οποίας, βρήκε στέγη στο νέο Μουσείο.
Συλλέκτρια, ερευνήτρια, μελετήτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών, η Μαρία Αργυριάδη ξεκίνησε να συλλέγει κούκλες και παιχνίδια από το 1970. «Σημαντική στιγμή ήταν για μένα, όταν γύρω στο 1970, ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή, στις 3 η ώρα, με το λιγοστό φως του φεγγαριού και έναν φακό, πρωτοείδα μια μικρή αρκούδα. Την αγόρασα από τον γυρολόγο και την πήρα στα χέρια μου. Ήταν μια μικρή, κίτρινη αρκούδα μαδημένη, ταλαιπωρημένη, κομμένη με ψαλίδι σε μία μεριά, απ' όπου ξεπεταγόταν το άχυρο. Το ένα της πόδι κρεμόταν, έτοιμο να κοπεί και της έλειπε το ένα μάτι. Καθώς την κοιτούσα θυμήθηκα τη δική μου αρκούδα και αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατόν κάποιοι να τις πετάνε κάποια στιγμή αφρόντιστες στα σκουπίδια. Την κράτησα και από τότε ξεκίνησα να μαζεύω παλιά παιχνίδια» ανέφερε.
Σήμερα, η συλλογή της αριθμεί πάνω από 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα σχετικά με την παιδική ηλικία και συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης. «Την δώρισα στο Μουσείο Μπενάκη το 1991 όταν κατάλαβα ότι οι τελικοί αποδέκτες θα έπρεπε να είναι τα παιδιά» είπε η Μαρία Αργυριάδη.
* Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Κάθε Πέμπτη - Κυριακή 10:00 - 18:00.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα