Όσο περισσότερο αυξάνει ο αριθμός των οφειλετών που χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ, τόσο περισσότερο αυξάνει και ο αριθμός που θα πρέπει να βρεθούν με κατάσχεση.
Αν το 2018 η οφειλή σου προς την εφορία ξεπεράσει τα 500 ευρώ, έχεις τουλάχιστον 60% πιθανότητες να σου μπλοκάρουν αμέσως τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Το ποσοστό δεν προκύπτει τυχαία. Είναι ο στόχος που έχουν θέσει οι θεσμοί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 2018.
Το τεχνικό μνημόνιο το ορίζει ρητά: μέχρι το τέλος του 2018 το 59% των οφειλετών θα πρέπει να υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας –δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή κατάσχεση εις χείρα τρίτων- εφόσον ο νόμος επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για τον βασικό δείκτη απόδοσης (Key Performance Index) που πρέπει να πιάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αν γίνει αναγωγή του ποσοστού σε
απόλυτους αριθμούς, τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά. Από το περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες που είχαν μπλοκαρισμένο λογαριασμό στο τέλος του 2017, θα πρέπει να φτάσουμε στο 1,2-1,3 εκατομμύρια μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ο στόχος δεν είναι στατιστικός αλλά δυναμικός. Δηλαδή όσο περισσότερο αυξάνει ο αριθμός των οφειλετών που χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ, τόσο περισσότερο αυξάνει και ο αριθμός που θα πρέπει να βρεθούν με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό.
Μπορεί λοιπόν τα φώτα να πέφτουν στους πλειστηριασμούς που θα γίνουν με επισπεύδοντες είτε τις τράπεζες είτε την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, το πραγματικό πρόβλημα όμως θα είναι οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Κάθε πολίτης με μπλοκαρισμένο λογαριασμό, βγαίνει ουσιαστικά εκτός αγοράς και αναγκάζεται να έρθει σε συμφωνία και με όλους όσους συναλλάσσονται μαζί τους. Έτσι, η ατομική επιχείρηση θα επιδιώξει να πείσει τους πελάτες της να πληρώσουν με χαρτονομίσματα κάτι που δεν θα είναι πάντοτε εφικτό αφενός διότι υπάρχουν ακόμη τα capital controls που περιορίζουν τις συναλλαγές με χρήμα στη φυσική του μορφή.
Επίσης, υπάρχει και το θέμα των πληρωμών που θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά προκειμένου να αναγνωρίζονται οι επαγγελματικές δαπάνες. Όσον αφορά στη διαδικασία του ξεμπλοκαρίσματος, είναι ιδιαίτερα επίπονη καθώς ο επικεφαλής του τμήματος δικαστικού της κάθε εφορίας, δεν ανάβει το πράσινο φως αν δεν αποπληρωθεί τουλάχιστον το 70% της συνολικής οφειλής. Ακόμη και η ένταξη σε ρύθμιση, δεν οδηγεί αυτόματα στο ξεμπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των οφειλετών με δεσμευμένους λογαριασμούς, αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Όσοι μπουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι πολύ δύσκολο να βγουν.
Το τεχνικό μνημόνιο προβλέπει τριμηνιαίους στόχους όσον αφορά στα ποσοστά λήψης αναγκαστικών μέτρων. Οι στόχοι αυτοί είναι οι εξής:
1.Ο αριθμός των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα για το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα πρέπει να φτάσει στο 53% από 47% που ήταν ο αντίστοιχος στόχος για το 1ο τρίμηνο του 2017.
2. Για το δεύτερο τρίμηνο, ο πήχης ανεβαίνει στο 54% έναντι 51% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017
3. Το 3ο τρίμηνο ζητείται ακόμη καλύτερη επίδοση και ποσοστό 57% (από 54% που ζητούσε το τεχνικό μνημόνιο για τον Σεπτέμβριο του 2017) ενώ
4. Για το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 υπάρχει ο στόχος του 59% έναντι 57% που ήταν ο στόχος για το τέλος Δεκεμβρίου του 2017. thetoc
Ασταμάτητη η οικοδομική δραστηριότητα!
-
Καλπάζει η οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα, παρά την άνοδο των
οικοδομικών υλικών και γενικά του κόστους οικοδόμησης, αλλά το στεγαστικό
πρόβλ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα