Η πολύχρονη κρίση έφερε αναπόφευκτα ανακατατάξεις στο πεδίο του Ασφαλιστικού. Οι περιορισμοί που τέθηκαν στη συνταξιοδότηση, είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν μαζικά ασφαλισμένους προς την έξοδο από την αγορά εργασίας.
Μια έξοδος όμως που όταν γίνεται χωρίς πρόγραμμα, μπορεί να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι διαπιστώνουν εκ των υστέρων, ότι η βιαστική φυγή προς τη συνταξιοδότηση είχε ως συνέπεια μικρότερες αποδοχές από τις αναμενόμενες. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία για να οριστικοποιηθεί η απονομή της σύνταξης, λόγω έλλειψης δικαιολογητικών ή λόγω συσσώρευσης αιτήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τα dikaiologitikanews εντόπισαν τα σημεία εκείνα, που οι ασφαλισμένοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς ταλαιπωρία και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα σημεία αυτά είναι:
1. Ενημέρωση: Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέξουν ώστε η ενημέρωση που θα λάβουν να είναι ειδική και στοχευμένη. Επίσης, πρέπει να ελέγξουν εάν υπάρχουν παλαιότερες ρυθμίσεις που πρέπει να τους απασχολούν. Εάν για παράδειγμα υπάρχει παλαιότερη διάταξη που αυξάνει κάθε έτος τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να το γνωρίζουν και να το προσμετρήσουν ανάλογα. Το σκέλος της έγκαιρης ενημέρωσης είναι κομβικό, γιατί αλλιώς οι ενδιαφερόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να λάβουν συντάξεις μικρότερες από εκείνες που προσδοκούσαν.
2. Προετοιμασία: Ο τεράστιος όγκος αιτήσεων συνταξιοδότησης, έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη διεκπεραίωσή τους. Οι καθυστερήσεις έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερες, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό στα αρμόδια τμήματα απονομής συντάξεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Για το λόγο αυτό ο ασφαλισμένος πρέπει έγκαιρα να προετοιμαστεί. Αυτό σημαίνει να ανακεφαλαιώσει τον χρόνο ασφάλισής του, να εξαγοράσει πλασματικά έτη, αν χρειάζεται, να βεβαιώσει τυχόν επιδοτούμενους χρόνους ασφάλισης (πχ ασθένεια, ανεργία) και να αποκτήσει τα πιστοποιητικά για τον χρόνο ασφάλισής του και για τυχόν οφειλές που είχε και τακτοποίησε ή συνεχίζει να τακτοποιεί.
3. Προσωρινή σύνταξη: Η αίτηση για προσωρινή σύνταξη πρέπει να υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προχωράει σε αναγνώριση ετών ασφάλισης. Το ίδιο ισχύει και όταν ο ασφαλισμένος έχει δημιουργήσει οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Σημειώνεται ότι η προσωρινή σύνταξη, ισοδυναμεί με το 80% της οριστικής, αν πρόκειται για συνταξιούχους γήρατος ή χηρείας. Περιορίζεται όμως στο 50%, αν πρόκειται για δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.
4. Παράλληλη ασφάλιση: Οι ασφαλισμένοι που ανήκουν σε αυτή την πολύ ειδική κατηγορία, πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαιούνται εθνική σύνταξη (384 ευρώ) από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης, συν το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους. Από τον πρώην φορέα όμως δικαιούνται προσαύξηση επί της σύνταξης για τα έτη ασφάλισης που ασφαλίστηκαν σε αυτόν.
5. Ηλεκτρονικές αιτήσεις: Πολύ σημαντικό πεδίο για την αποφυγή ταλαιπωρίας για τον επίδοξο συνταξιούχο. Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μόνο μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν τροποποιείται. Άρα, εάν ο ενδιαφερόμενος διαπιστώσει εκ των υστέρων ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, θα πρέπει να ακυρώσει την ισχύουσα και να υποβάλλει νέα. Άρα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ταμείου του, ώστε αν χρειαστεί να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα του ζητηθούν. dikaiologitika
Ηλεία: Στο νοσοκομείο ανήλικος με εγκαύματα - Ξέσπασε φωτιά στο σπίτι του
-
Στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πατρών μεταφέρθηκε ένας ανήλικος
που υπέστη εγκαύματα μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι της οικογένειάς
του στη...
Πριν από 16 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα