Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Λιμάνι Κυπαρισσίας: Τι έχει γίνει με τη μηνυτήρια αναφορά Κόλλια για την καταστροφή;

Με την κατάρρευση τμήματος και του παλιού προσήνεμου μόλου στο λιμάνι Κυπαρισσίας και την καταστροφή από τη θάλασσα που την Πέμπτη μπήκε στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης βουλιάζοντας βάρκες και προκαλώντας ζημιές σε άλλες βάρκες και επαγγελματικά σκάφη, αναδείχθηκε για πολλοστή φορά η ολοκληρωτική καταστροφή που υφίσταται και η έλλειψη ασφάλειας ελλιμενισμού.
Όπως έχουμε γράψει στο «Θ», σταματημό δεν έχει το έγκλημα διαρκείας, με τελευταία πράξη την κατάρρευση και του τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου που ήρθε ως φυσική συνέχεια και εξέλιξη της αδιαφορίας, της αδράνειας και της πολιτικής σπέκουλας στα συντρίμμια του ήδη – προ πέντε ετών – κατεστραμμένου λιμανιού με την πλήρη και ολική κατάρρευση τμήματος του καινούργιου προσήνεμου μόλου.
Επειδή, λοιπόν, πριν καν επέλθει η κατάρρευση τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου,

οι αλιείς, οι κάτοικοι, η αυτοδιοίκηση φώναζαν και στο «Θ» κατ’ επανάληψη έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένα ρεπορτάζ, ουδείς αρμόδιος και υπεύθυνος δικαιούται να χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για την καταστροφή. Κανένας μα κανένας δεν έπραξε, ως όφειλε, στο πλαίσιο των καθηκόντων του.
Έχουμε θέσει και συγκεκριμένα ερωτήματα: Ποιοι και γιατί άφησαν στο έλεος να καταρρεύσει και το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, ενώ γνώριζαν ότι έρχεται η κατάρρευση; Θα ζητήσει επίσημα κανείς αναζήτηση και απόδοση ευθυνών, όπου κι αν αυτές ανήκουν; Υπάρχουν κρατικές Αρχές και υπηρεσίες και δημόσιοι λειτουργοί που θα παρέμβουν αυτεπάγγελτα για την κατάρρευση και του τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου, την αναζήτηση και την απόδοση ευθυνών; Υπάρχει, τέλος, κάποια Αρχή ή υπηρεσία ή κάποιος αρμόδιος και υπεύθυνος που θα ευαισθητοποιηθεί και θα πράξει τα αυτονόητα στο πλαίσιο καθηκόντων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων του για την καταστροφή στο λιμάνι Κυπαρισσίας;
Σε αυτά προστίθεται ακόμα ένα, πολύ κρίσιμο και σοβαρό ερώτημα: Τι έχει γίνει με τη μηνυτήρια αναφορά Κόλλια για την καταστροφή στο λιμάνι Κυπαρισσίας; Τι έκανε η Εισαγγελία Κυπαρισσίας από το Δεκέμβριο του 2013 που υποβλήθηκε η μηνυτήρια αναφορά; Για όσους δε γνωρίζουν καθώς και όποιους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2013 ο τότε δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας μηνυτήρια αναφορά για την καταστροφή του προσήνεμου μόλου Λιμένος Κυπαρισσίας.
Η μηνυτήρια αναφορά είχε ως εξής: «Κυρία εισαγγελέα, σας είναι ενδεχομένως γνωστή από δημοσιεύματα ή άλλες αναφορές η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι Κυπαρισσίας με την κατάρρευση του προσήνεμου δυτικού μόλου, με τους πρώτους ισχυρούς κυματισμούς πριν από μερικούς μήνες. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάρρευσης είναι το λιμάνι ουσιαστικά να μη λειτουργεί και τα ελλιμενιζόμενα σκάφη των αλιέων και όχι μόνο να διατρέχουν κίνδυνο. Εκτιμήσεις και στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου δημιουργούν προβληματισμούς για το αν η εκτέλεση αυτή ακολούθησε τη σωστή διαδικασία. Έχουν διατυπωθεί επισημάνσεις αρμόδιων φορέων ότι σημειώθηκαν ουσιαστικές παραλείψεις με συγκεκριμένες ευθύνες ενδεχομένως και ποινικές. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, εκφράζοντας τα αισθήματα των πολιτών της Κυπαρισσίας, με ομόφωνη απόφασή του μ’ εξουσιοδότησε να σας υποβάλλω την παρούσα μηνυτήρια αναφορά με κύριο αίτημα την αναζήτηση αυτών των ευθυνών.
Ενημερωτικά σημειώνω ότι το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2007 από την εταιρεία “ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ” με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον τότε χαρακτήρα της και τελείωσε το 2009. Πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορούν να καταθέσουν: α) ο τότε δήμαρχος του τέως Δήμου Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Σαμπαζιώτης β) ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος και γ) ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κυπαρισσίας κ. Κωνσταντίνος Ροϊλός.
Συνημμένως σας υποβάλλουμε σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα στοιχεία και προσβλέπουμε σε σας για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών όπου ανήκουν».
Από τότε πέρασαν περισσότερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αλλά, δυστυχώς, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια εξέλιξη στην υπόθεση της μηνυτήριας αναφοράς; Ελέγχθηκε αρμοδίως; Ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα; Είναι ξεχασμένη σε κανένα συρτάρι γραφείου; Μήπως μπήκε στο αρχείο; Είναι ποτέ δυνατόν να σημειώνεται μια τέτοια καταστροφή, να αναδύονται οσμές σκανδάλου για το έργο, «να παίρνει η θάλασσα» εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, να παθαίνει τέτοια ζημιά το Ελληνικό Δημόσιο, να μπαίνει «ταφόπλακα» στις ελπίδες, τα όνειρα και την αναπτυξιακή προοπτική μιας ολόκληρης περιοχής και χιλιάδων κατοίκων¨, και η υπόθεση να μην ερευνάται από την Ελληνική Δικαιοσύνη;
Τι, άραγε, έχει γίνει με τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην δημάρχου Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, για την κατάρρευση του νέου προσήνεμου μόλου; Θα αναζητηθούν και αποδοθούν ποτέ από την ελληνική Δικαιοσύνη ευθύνες στους υπαίτιους της καταστροφής; Είναι, τέλος, στις προθέσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας να υποβάλει και νέα μηνυτήρια αναφορά για την καταστροφή του λιμανιού, μετά και την κατάρρευση τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου τις προηγούμενες μέρες;

*Φωτογραφίες αρχείου της 17ης Δεκεμβρίου 2013 από την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς του δημάρχου Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, για την καταστροφή του λιμανιού και τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών όπου ανήκουν. Του Ηλία Γιαννόπουλου tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα