Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Τα σκουπίδια που καίγονται στον παράνομο ΧΑΔΑ Αλιμακίου πυροδότησαν «εκρήξεις»

Τα σκουπίδια που καίγονται στον παράνομο ΧΑΔΑ Αλιμακίου του Δήμου Τριφυλίας πυροδότησαν «εκρήξεις» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, με βαρύτατη καταγγελία δημοτικής συμβούλου της συμπολίτευσης, ουσιαστικά, περί εμπρησμού από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και την ομολογία του αρμόδιου αντιδημάρχου περί παράνομου σκουπιδότοπου.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό θέμα καθαριότητας στο Δήμο», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, θέτοντας προ ημερήσιας διάταξης το συγκεκριμένο θέμα στο Σώμα, και σημείωσε: «Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό με την αποκομιδή των απορριμμάτων και ήδη οι πόλεις και τα χωριά μας βρωμάνε. […] Τα Φιλιατρά είναι σε άθλια κατάσταση. Εάν δούμε την παραλιακή και το κεντρικό δίκτυο, κι εκεί η κατάσταση είναι απαράδεκτη, ενώ έχουμε και το θλιβερό περιστατικό, εδώ και κάποιες μέρες τα σκουπίδια των Γαργαλιάνων να τα αποθέτουμε στο μηχανοστάσιο».

Απαντώντας, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σημείωσε: «Καλώς ή κακώς, καλώς, έχουμε μία χωματερή στην οποία για κάποιον λόγο συνέβη ένα γεγονός, το οποίο μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Από επιλογή, σταματήσαμε οποιαδήποτε προσκομιδή απορριμμάτων στο χώρο, γιατί δε λειτουργήσαμε με τον ανεύθυνο τρόπο να πάρουμε τα απορρίμματα από τους κάδους και να τα πάμε κατευθείαν σε μία χωματερή η οποία είχε πρόβλημα. Αυτό το οποίο κοιτάξαμε απ’ την πρώτη στιγμή ήταν να μηδενίσουμε το πρόβλημα, έστω και αυτό ήταν εις βάρος της εικόνας που είχαν οι Δήμοι. Δεν μπορεί από τη μία μεριά να καίγεσαι και από την άλλη να φορτώνεις με καινούργιο υλικό. Με έκτακτες αποφάσεις προχωρήσαμε στην πλήρη διαμόρφωση, αλλά κυρίως στην προστασία όλου αυτού του χώρου, για να μην έχουμε μείζονα θέματα.

[…] Συνειδητά αφήσαμε τις πόλεις σ’ αυτό που είναι. Και βεβαίως, δε θα είναι για μια ζωή. Αλλά αυτό μπορεί να ’ναι κι ένα μήνυμα, να συνειδητοποιήσουμε πόσο αδιέξοδο είναι όλο το σύστημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι την τελική υπογραφή και ολοκλήρωση των έργων».

Όπως τόνισε, στις 25 Μαΐου υπογράφεται το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς. «Τιμή διαχείρισης απορριμμάτων 69,3 ευρώ (σ.σ. ο τόνος) συν ΦΠΑ. Χρήματα τα οποία έχουν δοθεί στους Δήμους για το πρόγραμμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι Δήμοι ζητάμε αυτά τα χρήματα, εφόσον τελικά πάμε στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, να δοθούν και να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη συστημάτων ανακύκλωσης. Η κυβέρνηση κατευθύνεται να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα χρήματα από τους ΦΟΔΣΑ, ώστε να γίνουν επιπλέον Σταθμοί Μεταφόρτωσης, κάτι που ουσιαστικά θα ελαττώσει το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων στις Μονάδες Διαχείρισης», τόνισε ακόμη.

Η δημοτική σύμβουλος της Ρ.Α.ΚΙ., Αλέκα Τσούλου, είπε: «Καταλαβαίνω την προσπάθεια του δημάρχου να ωραιοποιήσει κάποιες καταστάσεις, θα προτιμούσα όμως να έχει μια πιο ειλικρινή στάση και μια ευθύτητα στο να αναλάβει κάποιες συνέπειες ή, τέλος πάντων, ο ίδιος να κάνει κάποια αναφορά στα θέματα που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό.

Σε μια εποχή που γενικότερα η διαχείριση των αποβλήτων μπαίνει στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της αποκέντρωσης και γενικότερα της εναλλακτικής διαχείρισης, ο Δήμος Τριφυλίας το μόνο που έχει να προσφέρει και το μόνο που αντιτάσσει είναι ένα Αλιμάκι, τοξικό νέφος, περιβαλλοντικό έγκλημα, παράνομες χωματερές, σκουπίδια μέσα στ’ αμαξοστάσια, επιλεκτική συγκομιδή στις Δημοτικές Ενότητες».

Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, σημείωσε: «Το ότι η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων έκανε τεράστιες κωλοτούμπες δεν πρέπει ν’ αποτελεί άλλοθι και για εσάς στο πώς μέχρι τώρα διαχειριστήκατε το θέμα των απορριμμάτων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο απίστευτο μπάχαλο με τη διακήρυξη της προμήθειας δύο μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων, καθώς και στις αλλεπάλληλες ζημιές που παθαίνουν τα απορριμματοφόρα και στις επισκευές, με τα συνεργεία να είναι επί μήνες απλήρωτα.

«Τι θα γίνει με την αποκομιδή; Πόσες μέρες θα συνεχιστεί να μη μαζεύουμε τα σκουπίδια; Αυτό νοιάζει τον πολίτη αυτή τη στιγμή…», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ασημακόπουλος.

Ο Σωτήρης Μπακούρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα σκουπίδια, την καθαριότητα και την εικόνα του Δήμου, με βολές προς τη Δημοτική Αρχή.

Ο Δημήτρης Κουτσούλης ανέφερε: «Για δεύτερη φορά έχει πιάσει μια μεγάλη πυρκαγιά στο σκουπιδότοπο. Τώρα είναι Απρίλιος, την προηγούμενη φορά, αν δεν κάνω λάθος, ήταν το Δεκέμβρη του ’16, οπότε καιγόταν είκοσι μέρες. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο τοξικό νέφος, λέγοντας: «Θα το δούμε σε λίγα χρόνια που η καρκινογένεση θα ’χει χτυπήσει κόκκινο στην περιοχή και, φυσικά, εμείς δεν έχουμε να ενημερώσουμε για τίποτα αυτό το Σώμα. Και γιατί να το ενημερώσουμε, απ’ τη στιγμή που ουσιαστικά είμαστε μέτοχοι σ’ αυτή την κατάσταση». Παράλληλα, διέψευσε το δήμαρχο που είχε πει ότι δεν πήγε απορριμματοφόρο όχημα στη χωματερή στο Αλιμάκι, αναφέροντας: «Την Παρασκευή το βράδυ, εννιάμιση η ώρα, ωσάν κλέφτης, όχημα του Δήμου περνούσε γεμάτο σκουπίδια κι ανέβαινε προς τα πάνω. Λευκού χρώματος, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω την πινακίδα, συνοδευόμενο από δύο αυτοκίνητα, απλά δεν πρόσεξα εάν ήταν του Δήμου. Τι συζητάμε από εκεί και πέρα. Δεν ξέραμε ότι γίνεται ένα διαρκές έγκλημα; Το είχα πει εδώ απ’ την άλλη φορά που είχε πιάσει φωτιά. Θα ’ρθει καλοκαίρι, θα γεμίσει ο τόπος σκουπίδια απ’ τη στιγμή που τα στέλνουμε όλα εκεί και στο τέλος θα ντουμανιάσει ο τόπος. Κι αφήνουμε τον κόσμο να αναπνέει όλο αυτό». Επίσης, αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις οποίες τέσσερις μέρες καύσης σκουπιδιών στον αέρα σημαίνει 14% αύξηση καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η Μαρία Πανουσιοπούλου, από την πλευρά της, τόνισε: «Έπιασε φωτιά το Αλιμάκι. Τι μας μένει; Τα απορρίμματα στους κάδους. Μας αξίζει, ως Δήμος Τριφυλίας, να περνάμε και να είναι όλοι οι κάδοι γεμάτοι; Όχι. Άρα, λοιπόν, κάτι δεν κάναμε σωστά. Κύριε δήμαρχε, πρόσφατα έληξε η μίσθωση των αυτοκινήτων καθαριότητας. Ποιος μου λέει εμένα τώρα, ο δαίμονας του διαόλου, όχι εμένα, σε όλους μας, ότι “ας βάλουμε τη φωτιά αφού δεν έχουμε απορριμματοφόρα να μαζέψουμε τα σκουπίδια”. Μπορεί να το αρνηθεί κανείς; Κανείς. Άρα, λοιπόν, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Πριν λήξει η μίσθωση, θα έπρεπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι αρμόδιες υπηρεσίες, να τρέξουν, να μισθώσουμε ή να αγοράσουμε… […] Έπιασε φωτιά. Τυχαίο γεγονός. Δεν είμαστε καν σε περίοδο καλοκαιριού. Φανταστείτε τι κινδύνους διατρέχουμε με τα δυνατές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει το Αλιμάκι να το προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού…».

Ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσίγγανος, σημείωσε: «Το Αλιμάκι, η Μαύρη Λίμνα, η Αγριλιά Μπάρκα στους Γαργαλιάνους, το Κοπανάκι, το Άνω Καλό Νερό, συνιστούν ένα μακρύ κατάλογο παρανομίας σαράντα ετών. Κανείς δεν το αρνήθηκε. Το Αλιμάκι και οι υπόλοιποι (σ.σ. ΧΑΔΑ) έχουν σκουπίδια σαράντα ετών τριάντα χιλιάδων ανθρώπων.

Να ’μαστε δίκαιοι. Είναι παράνομος ο ΧΑΔΑ του Αλιμακίου. Δεν έγινε, όμως, σήμερα παράνομος. Σαράντα χρόνια είναι παράνομος.

Και για να ’μαστε και κάπου αλλού δίκαιοι. Όλοι έχουμε κάνει πολλές εκλογές. Πότε αυτή την κοινωνία, ως κεντρικό θέμα εκλογών, απασχόλησαν αυτά που είπε ο κ. Κουτσούλης; Οι ΧΑΔΑ δεν καήκαν τώρα, σαράντα χρόνια καίγονται. Για πείτε μου, σε όσες εκλογές κάναμε, τι συζητάγαμε; Το Βιολογικό, το λιμάνι, τους δρόμους. Σκουπίδια πότε κουβεντιάσαμε;

Να ’μαστε εδώ τίμιοι, όλοι. Μην μπούμε στο λάθος να πούμε ότι “ξέρετε, μια πολιτική παράταξη κυβέρνησε κι άλλη δεν κυβέρνησε”. Τους έξι Δήμους που μας αποτελούν, τους κυβέρνησαν διαχρονικά όλες οι παρατάξεις…

[…] Γιατί δεν έγινε τίποτα; Εγώ θα σας πω γιατί δεν έγινε, γιατί θέλω να ’μαι τίμιος. Γιατι κανείς δήμαρχος και καμιά Δημοτική Αρχή, καμιά κοινωνία – μάλλον – δεν ήθελε να πληρώσει. Τα σκουπίδια ήταν τσάμπα. Η διαχείριση αυτή ήταν τσάμπα. Κανείς δεν ήθελε να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Που φτάσαμε, λοιπόν, τώρα; Να καίγεται το Αλιμάκι. Ξεπερνώ τις υπόνοιες περί εμπρησμών και λοιπά. Δε χρειάζεται να επεκταθώ περί αυτού. Ναι καίγεται. Σήμερα έσβησε. Το Δεκέμβρη όμως του ’16 καιγόταν είκοσι μέρες κι ας είχαμε χειμώνα κι ας έβρεχε. Τώρα, σε τρεις μέρες η πυρκαγιά περιορίστηκε. Να τον κλείσουμε; Να τον κλείσουμε. Το λέω τώρα πια εγώ πρώτος. Να τον κλείσουμε. Πού θα τα πάμε; Έχουμε να τα πάμε. Στη Φυλή με εκατό ευρώ. Μας παίρνει. Γιατι του χρόνου τόσα θα πληρώνουμε στην ΤΕΡΝΑ. Εξήντα εννιά plus (+). Παραπάνω θα είναι. Να τον κλείσουμε από τώρα. Δε βαριέσαι, σε δέκα μήνες από σήμερα θα αναλάβει ο εργολάβος, η ΤΕΡΝΑ δηλαδή, την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων… […] Θα πληρώνουμε απ’ το Φλεβάρη, ας πληρώσουμε από τώρα. Εγώ λέω να τον κλείσουμε από τώρα. Και να μην έχουμε ούτε να προσέξουμε το Αλιμάκι σαν κόρη οφθαλμού, ούτε τίποτε.

Ν’ αφήσουμε τα “να την προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού”, αυτά είναι υπεκφυγές. Είναι μια παράνομη ΧΑΔΑ. Αλλά είναι παράνομη σαράντα χρόνια, δεν έγινε τώρα παράνομη… Θέλετε να ’ρθει ο εισαγγελέας να μας την κλείσει; Γιατι θα ’ρθει στο τέλος. Κι όταν μας την κλείσει (σ.σ. στο σημείο εκείνο παρενέβη ο δήμαρχος λέγοντας «και θα την ξανα-ανοίξει») κι αν δεν την ξανα-ανοίξει, όπως αλλού την έχει ανοίξει πάλι, πρέπει να πληρώσουμε. Να ’μαστε τίμιοι στον κόσμο. Γιατι οποιαδήποτε άλλη λύση πλην του ΧΑΔΑ, κοστίζει…».
Του Ηλία Γιαννόπουλου Πηγή:Το  Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα