Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Νέες διαβεβαιώσεις Χαρίτση: Αναμένεται συνάντηση με την Τράπεζα Επενδύσεων για τους δρόμους της Μεσσηνίας.

Την πλευρά της Ελλάδας και τους ανθρώπους της που δημιουργούν, παράγουν και εξάγουν, παρά τις δυσκολίες και τους καιρούς των μνημονίων, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να γνωρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης κατά την χθεσινή του επίσκεψη στην Τριφυλία.
Επισκέφθηκε την Ομάδα Παραγωγών Φιλιατρών και τη «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.» όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές τους αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για τις οποίες ζήτησαν τις παρεμβάσεις της πολιτείας.
Από την πλευρά του ο υπουργός εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση αλλά και από τις καινοτόμες τεχνικές καλλιέργειας, όπως και από την μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι εξαγωγές στον αναπτυξιακό τομέα της χώρας. Σημείωσε ότι θα υπάρχουν παρεμβάσεις σε ζητήματα υποδομών τονίζοντας ότι δέσμευση του πρωθυπουργού είναι η χρηματοδότηση των δικτύων για το φράγμα των

Φιλιατρών και η ολοκλήρωση του έργου.
Για τους μεγάλους οδικούς άξονες του νομού Τσακώνα – Καλό Νερό και Καλάματα – Ριζόμυλος σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία για χρηματοδότηση πακέτο και των δύο δρόμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις επόμενες ημέρες θα τον επισκεφθεί κλιμάκιό της για επισημοποίηση αυτής της συνεργασίας.
Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες παρεμβάσεις μετά τον Αύγουστο και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, για άρσεις αδικιών σε ασφαλιστικό και φορολογικό.
Η επίσκεψη του κ. Χαρίτση ξεκίνησε από την Ομάδα Παραγωγών Φιλιατρών όπου ο πρόεδρός της Γιώργος Αλεξανδρόπουλος και άλλα μέλη τον υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις τους και τον ενημέρωσαν για τις δράσεις που έχουν αναπτύξει και τις επενδύσεις που έχουν κάνει για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που δημιουργούν οι αγορές, υπογραμμίζοντας ότι τα περισσότερα προϊόντα τους εξάγονται.
Επισήμαναν όμως τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών που τους οδηγούν να μην προχωρούν σε δεύτερες καλλιέργειες. Ζήτησαν επίσης γρηγορότερη επιστροφή ΦΠΑ, αυστηρούς ελέγχους υπολειμμάτων στις εισαγωγές που γίνονται, αλλά και έργα υποδομής για τη περιοχή - όπως η ολοκλήρωση του φράγματος καθώς το πρόβλημα λειψιδρείας είναι ορατό, καλύτερο οδικό δίκτυο και ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, αλλά και τη δημιουργία γεωργικής σχολής στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στα Φιλιατρά.
Στην συνέχεια ο κ. Χαρίτσης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της «Γεωργικής Ανάπτυξης», μιας υπερσύχρονης θερμοκηπιακής μονάδας που εμπορεύεται μόνη της τα προϊόντας της και μιας επιχείρησης παραγωγής φυτών με σημαντικές εξαγωγές, όπως και υποστήριξης των αγροτών με εφόδια. Εκεί ο Κώστας Θεοδωρακόπουλος, ένας εκ των ιδιοκτητών, αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η επένδυση αλλά και στις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, σημειώνοντας την συσσωρευμένη τεχνογνωσία από τα πολλά χρόνια εμπειρίας που περικλείει η συγκεκριμένη επιχείρηση.
Μιλώντας για τον αγροτικό τομέα της περιοχής, σε δηλώσεις του ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι πολύ σημαντικό στοιχείο εδώ είναι η εξαγωγική δραστηριότητα που είναι βασικό στοιχείο της ανάπτυξης, γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι δυνατότητες είναι μεγάλες, τα προβλήματα υπαρκτά, και προσπαθούμε σε συνεχή επικοινωνία να τα αντιμετωπίσουμε. Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια νέα φάση. Η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστό του 2018 δημιουργεί τις προϋποθέσεις αλλά και τις ευθύνες να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα της εθνικής οικονομίας χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Από την κρίση θα βγούμε όταν αλλάξουμε όλες αυτές τις παθογένειες που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».
Ακόμη είπε ότι πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις και σε κρατικό επίπεδο τόσο στο κομμάτι των υποδομών όσο και σε ρυθμίσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια που γίνεται και στο φορολογικό και στο επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών. Για το φράγμα ανέφερε πως η ενημέρωση που έχει από το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα και αποτελεί εξαγγελία του πρωθυπουργού και δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει η χρηματοδότηση των δικτύων για να ολοκληρωθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο για όλη την περιοχή. Για τα ασφαλιστικά και φορολογικά είπε ότι «η χώρα έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις που ολοκληρώνονται τον Αύγουστο του 2018, και ήδη έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός ώστε το επόμενο διάστημα να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν για να αρθούν αδικίες που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Μίλησε για τους οδικούς άξονες Καλό Νερό – Τσακώνα και Καλαμάτα – Ριζόμυλος λέγοντας: «Εμείς αυτό που έχουμε αναλάβει, το χρηματοδοτικό, το έχουμε φέρει εις πέρας. Εχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση και των δύο έργων πακέτο και αυτό είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Τις επόμενες ημέρες θα έρθει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να επισημοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία».
Ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής Παναγιώτης Μπασάκος που τον ενημέρωσε για την πορεία του νοσοκομείου αλλά και για την αξιοποίηση της χρηματοδότησης 363.000 ευρώ ξεναγώντας τον στους χώρους που ανακαινίστηκαν, αλλά και στην αξιοποίηση του κληροδοτήματος Αριδά με τις εργασίες που έγιναν στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Σημείωσε επίσης ότι γίνεται τεχνολογικός εξοπλισμός και έχει ετοιμαστεί προμελέτη για κτηριακές εγκαταστάσεις που έχει ανάγκη το νοσοκομείο.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «τα ζητήματα υγείας, οι προσλήψεις προσωπικού, η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και το έχουμε ήδη αποδείξει». Μάλιστα είπε ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη η επιτυχία στη διαπραγμάτευση πριν λίγες ημέρες, έτσι ώστε από 1-1-2019 να έχουμε προσλήψεις προς αποχωρήσεις ένα προς ένα, καθώς αυτό θα δώσει δυνατότητα για περισσότερες προσλήψεις. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά είπε ότι με συνεργασία προσπαθούν να τα επιλύσουν, και η πρωτοβουλία για τις ΤΟΜΥ θα συνεχιστεί καθώς αποτελεί προτεραιότητα.
Επίσης στο χώρο του νοσοκομείου τον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής με τους αντιδημάρχους Παναγιώτης Τσίγγανο και Γιάννη Μερκούρη, αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής και το μέλος Αρης Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Χαρίτσης όπως φάνηκε έχει πολύ καλή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης και έχει δει πολύ θετικά τις προτάσεις που του έχουν καταθέσει σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας, τόσο για την ένταξη στο πρόγραμμα open mall όσο και για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην πόλη, που για τον Εμπορικό Σύλλογο αποτελούν προτεραιότητες.
Ειδικά για την πρόταση του open mall που αφορά την ανακατασκευή όλου του εμπορικού κέντρου της πόλης ο κ. Χαρίστης σημείωσε: «Θέλουμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ να πάνε σε στοχευμένες δράσεις που θα συνδυάζουν την κοινωνική διάσταση με την αναπτυξιακή. Με αυτή την έννοια σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει την δυνατότητα στους δήμους με τους παραγωγικούς φορείς να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις. Το καλό είναι ότι στην Κυπαρισσία γίνεται μια πολύ καλή δουλειά, μια συντονισμένη προσπάθεια, και έχουν δοθεί κατευθύνσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί αυτή η σημαντική παρέμβαση για την περιοχή».
Να τονίσουμε ότι από την πλευρά του Δήμου ο κ. Τσίγγανος έθεσε και άλλα ζήτημα που αφορούν την πόλη και χρειάζονται χρηματοδότηση, όπως το κάστρο που αφορά δύο έργα, τα πρανή του κάστρου και το εσωτερικό, αλλά και το κτήριο της πρώην ΕΤΕ.
Κ.Μπ. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα