Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Πιθανά ίχνη αρχαίας ζωής και μυστήριο με μεθάνιο εντόπισε η NASA στον Άρη

NASA/JPL-Caltech/MSSS

«Υπάρχουν σημάδια ζωής στον Άρη; Δεν ξέρουμε, αλλά αυτά τα αποτελέσματα μας λένε πως είμαστε στον σωστό δρόμο». Δείτε το βίντεο της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος.
Στοιχεία που υποδεικνύουν πως ο πλανήτης Άρης μπορούσε να έχει υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής στο μακρινό παρελθόν, αλλά και πολύ μυστηριώδεις εποχιακές αλλαγές στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη έφερε στο φως το όχημα Curiosity της NASA.

Δείγματα από δύο ιζηματοειδή πετρώματα διαπιστώθηκε πως περιέχουν οργανική ύλη. Πρόκειται για μακρομόρια που συνήθως σχετίζονται με την ζωή και θυμίζουν τα δομικά υλικά των υδρογονανθράκων που βρίσκουμε κάτω από την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των μελετητών της NASA στο περιοδικό Science.Παρά ταύτα, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, τα οργανικά μόρια δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν και από μη βιολογικές διεργασίες.
Τα δείγματα συνελέγησαν από πετρώματα που σχηματίστηκαν στον βυθό αρχαίας λίμνης και είναι ηλικίας 3,5 δισεκατομμυρίων ετών, κάτι που αντανακλά και την ηλικία των μορίων. Βρίσκονταν κοντά στην επιφάνεια, σε βάθος περίπου πέντε εκατοστών, που τους παρείχε επαρκή ασφάλεια από την καταστροφική ραδιενέργεια που πλήττει τον Άρη από το διάστημα.
«Το Curiosity δεν έχει συμπεράνει την πηγή των οργανικών μορίων», δηλαδή αν πρόκειται για απομεινάρι αρχαίας ζωής, τροφής για αρχαία ζωή ή σχηματίστηκε απουσία της ζωής, δήλωσε η Τζεν Έιγκενμπρον, μέλος της ερευνητικής ομάδας της NASA και επικεφαλής της ομάδας που δημοσιεύει την μελέτη στο «Science».
Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ευρήματα περιέχουν στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη των πλανητικών συνθηκών στον Κόκκινο Πλανήτη.

Μεθάνιο, μεθάνιο
Το Curiosity εντόπισε επίσης εποχικές διακυμάνσεις στην παρουσία μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα.
Οι αλλαγές παρατηρήθηκαν σε βάθος σχεδόν τριών ετών στον Άρη, που ισοδυναμούν με περίπου έξι χρόνια στην Γη.
Συγκεκριμένα, το Curiosity κατέγραψε ότι χαμηλές συγκεντρώσεις μεθανίου είναι αυξημένες τους ζεστούς θερινούς μήνες και μειώνονται κάθε χειμώνα στην περιοχή του Κρατήρα Γκέιλ.
Το μεθάνιο είναι βραχύβιο αέριο και η σταθερή ύπαρξή του, ειδικά με περιοδικές αυξομειώσεις, υποδεικνύει την ύπαρξη σταθερής πηγής. Στην Γη το μεθάνιο συνήθως προέρχεται από οικοσυστήματα, δηλαδή βιολογικές διαδικασίες.
Μολονότι και η διακυμάνσεις στο μεθάνιο μπορεί να έχουν μη βιολογική προέλευση τα ευρήματα επιτρέπουν στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την ατμόσφαιρα του πλανήτη.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι επαναλαμβανόμενο στην ιστορία του μεθανίου, οπότε έχουμε μια λαβή για να το καταλάβουμε», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της δεύτερης δημοσίευσης της NASA στο «Science», Κρις Γουέμπστερ.
Οι νέες ανακαλύψεις ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα στον Άρη. Το όχημα Mars 2020 της NASA και το ExoMars της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος έχουν μεγαλύτερες τεχνικές δυνατότητες από το Curiosity και μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα, πιο προστατευμένα βάθη σε ιζήματα.
«Υπάρχουν σημάδια ζωής στον Άρη; Δεν ξέρουμε, αλλά αυτά τα αποτελέσματα μας λένε πως είμαστε στον σωστό δρόμο», είπε ο υπεύθυνος ερευνών για τον Κόκκινο Πλανήτη στην NASA, Μάικλ Μέιερ.

Πηγή:skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα