Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Στο παρά ένα σώθηκε η Πύλος και ιστορικά μνημεία (φωτο & video)

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η επέκταση πυρκαγιά στον οικισμό της Πύλου. Πέρασε στο εσωτερικό τμήμα του κάστρου της Πύλου και από το παλιό Κέντρο Υγείας. Στάχτη στρέμματα πευκοδάσους. Καταγγελίες για χωματερές και ερωτήματα για την προστασία του χώρου.
Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Πύλου έχει προκαλέσει η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε περιοχή που βρίσκεται πλησίον του νεκροταφείου. Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε λίγο πριν τις 14:00, επεκτάθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα να προκληθεί συναγερμός στο Κέντρο Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το νεκροταφείο. Η πυρκαγιά στη συνέχεια έλαβε διαστάσεις με αποτέλεσμα να επεκταθεί προς τον ιστορικό χώρο του Κάστρου της Πύλου και ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή. Παρότι η πυρκαγιά

επεκτάθηκε στο εσωτερικό του Κάστρου δεν υπήρξαν ζημιές στα μνημεία, τα οποία γλίτωσαν την καταστροφή στο παρά ένα.
Το νεκροταφείο (1) από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, δίπλα στο Κέντρο Υγείας Πύλου (2). Στο βάθος το Νιόκαστρο.






 
Ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Για την πυρκαγιά στην Πύλο εξέδωσε το γραφείο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η πυρκαγιά “εκδηλώθηκε στην περιοχή του κοιμητηρίου και του παλαιού νοσοκομείου οικισμού Πύλου, ΝΑ του Νιόκαστρου” και ότι “εξαιτίας των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και κατά μήκος της εξωτερικής δυτικής πλευράς των τειχών του φρουρίου και στη συνέχεια εισέβαλε στο δυτικό εσωτερικό τμήμα του κάστρου” Το υπουργείο σημειώνει, επίσης, στην ανακοίνωσή του ότι “ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς” και προσθέτει ότι σε συνδυασμό με τις αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται στο εσωτερικό του μνημείου κατέστη άμεσα δυνατός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση των εστιών της.

Όσον αφορά τις ζημιές, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση “προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου”.

Στις φλόγες εγκαταλελειμμένο κτίριο



Αξίζει να σημειωθεί ότι φλόγες πέρασαν μέσα από εγκαταλελειμμένο κτίριο, το οποίο κατά το παρελθόν στέγαζε το Κέντρο Υγείας της Πύλου.

Τα αίτια της πυρκαγιάς και τα μέτρα προστασίας







Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν περίοικοι η πυρκαγιά ξέσπασε από περιοχή, η οποία έχει μετατραπεί σε μικρή χωματερή, η οποία βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής προσθέτουν ότι δεν έχουν ληφθεί όχι μόνο μέτρα αντιπυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του πευκοδάσους, που υπάρχει στην περιοχή, αλλά δεν πραγματοποιείται, καν, ο τυπικός καθαρισμός του δάσους εν όψει καλοκαιριού.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που δείχνουν την Πύλο σκεπασμένη από ένα τεράστιο σύννεφο καπνού. Σχετικές φωτογραφίες κάνουν από το μεσημέρι το γύρο του διαδικτύου:







Πηγή video: Δ. Πανοσκάλτσης  -  messiniapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα