Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

«Άνω - κάτω» από το «αποκλειστικό» του ΑΠΕ - Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα ζητά η Κομισιόν

Μπαράζ διαψεύσεων ακολούθησε τη δημοσιοποίηση ρεπορτάζ από το κρατικό πρακτορειο ειδήσεων, το ΑΠΕ, με την ίδια την κυβέρνηση να προσπαθεί να «μαζέψει» το δημοσίευμα λέγοντας ότι είναι εκτός πραγματικότητητας.
Ο ένας μετά τον άλλο, οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση διαψεύδουν ότι έχει επέλθει συμφωνία ώστε να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την αντιπολίτευση, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να δηλώνουν άγνοια ο ένας μετά τον άλλο.
Ακολούθησε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, στο οποίο γινόταν επίκληση δύο ευρωπαϊκών πηγών που έλεγαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Την σκυτάλη πήρε η ίδια η Κομισιόν η οποία τόνισε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει συμφωνία για την μη περικοπή των

συντάξεων αλλά και ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η ακύρωση του μέτρου καθώς όπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Όπως τονίζουν μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έχει εξασφαλιστεί και δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί το μέτρο.
Tην ίδια στιγμή, οι συνεχείς διαψεύσεις δημιούργησαν έντονες ενδοκυβερνητικές αναταράξεις που κορυφώθηκαν μετά και το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» του ΑΠΕ από το κυβερνητικό στέλεχος.
Σπεύδοντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και ενώ είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η επίσημη διάψευση από την Κομισιόν, αλλά και το δημοσίευμα του Reuters που επίσης άδειαζε το ΑΠΕ, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι πληροφορίες του Πρακτορείου είναι εκτός πραγματικότητας.
Ειδικότερα, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε σε οικονομικούς συντάκτες πως «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, ούτε να εγκρίνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στις συναντήσεις με τους θεσμούς, δεν «κλείδωσε» ούτε καν το πακέτο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αλλά μένουν ανοικτά πόσο θα κοστίσει και πώς ή πότε θα εφαρμοστούν, για κάποια τουλάχιστον από τα μέτρα.
«Αυτό που έγινε στις συζητήσεις με τους θεσμούς ήταν ότι συμφωνήθηκε το δημοσιονομικό κόστος για κάποια από τα μέτρα (ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου επιχειρήσεων κλπ) τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες διαφορές αλλά έχει γίνει σύγκλιση. Θα γίνουν τεχνικά κλιμάκια που θα εξετάσουν πολλά θέματα».
Επιβεβαίωσε δε ότι αν και κοστολογήθηκαν, δεν συμφωνήθηκε ποιες δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν το 2019 και ποιες το 2020 ή πιο μετά. «Εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο» λένε στην κυβέρνηση που θα ζυγίσουν επίσης τις επιπτώσεις τους, όπως και οι θεσμοί.
Κομισιόν: Pacta sunt servanta
Λίγο νωρίτερα και η Κομισιόν είχε διαψεύσει ότι υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως είπε αυτή είναι η μόνη θέση.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα