Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Οι κάτοικοι της Οιχαλίας «βλέπουν» το σύννεφο των πυρηνελαιουργείων να έρχεται…

Καμία πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος
Άλλη μια δυσοίωνη χρονιά προβλέπεται και φέτος για τους κατοίκους του Δήμου Οιχαλίας, καθώς με τρόμο βλέπουν πως πλησιάζει η περίοδος έναρξης λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων και παρά τις όποιες εξαγγελίες και υποσχέσεις, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ώστε να γλυτώσουν από το «σύννεφο» που χρόνια τους πνίγει.
Η περσινή χρονιά έκλεισε με άσχημες ειδήσεις για το θέμα αυτό, καθώς οι μετρήσεις που έγιναν, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, υπερέβησαν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια.
Μάλιστα, το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ αυτό στις αρχές του καλοκαιριού, περιελάμβανε την άγρια κόντρα της περιφερειακής αρχής με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη.Χωρίς αποτέλεσμα
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της τότε η κα Αλειφέρη, σχετικά με το πρόβλημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, έκανε λόγο για «αποτελέσματα μετρήσεων που αποδεικνύουν πραγματικά υπερβολικές τραγικές υπερβάσεις, άνω των ορίων, στις σωματιδιακές εκπομπές» και υπογράμμιζε ότι «τα πρόσφατα αποτελέσματα μόνο για εφησυχασμό και κωλυσιεργία δεν είναι» και πως οι κυρώσεις με τη μορφή διοικητικού προστίμου δεν αρκούν.
Η περιφέρεια από την πλευρά της κατηγόρησε την κα Αλειφέρη για επικίνδυνη συμπεριφορά και ότι με ανεύθυνες δημόσιες ανακοινώσεις προσπαθεί να δημιουργήσει πανικό και προβλήματα.
Δήλωνε δε η περιφέρεια, ότι από τις μετρήσεις δεν διαπιστώνεται παρουσία πιθανών επικίνδυνων πολυαρωματικών υδρογονανθράκων και πως σε ό,τι αφορά την αύξηση των δεικτών των σωματιδιακών εκπομπών (σκόνη) έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη κατά το νόμο διοικητική διαδικασία συμμόρφωσης των πυρηνελαιουργείων. 
Υπογραμμιζόταν δε, ότι με την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας, ο Περιφερειάρχης θα ενημερώσει πλήρως και με υπευθυνότητα τους πολίτες της Μεσσηνίας για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. 
Δυστυχώς, αυτή η ενημέρωση ακόμα εκκρεμεί.
 
Καμία λύση
Η πραγματικότητα είναι, ότι παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του έντονου προβλήματος που βιώνουν χρόνια τώρα οι κάτοικοι από το βαρύ σύννεφο που απλώνεται πάνω από τα σπίτια τους και την έντονη δυσοσμία. Η περιβόητη μελέτη «Δημόκριτου» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ή τουλάχιστον αυτά που υπόσχονταν όταν ανακοινωνόταν, αφού δεν έχει προχωρήσει καμία αξιοποίησή της.
Ούτε, όμως, και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, η οποία εξουσιοδοτούσε τον περιφερειάρχη. Εκείνη η περιβόητη συνεδρίαση, επέφερε το πρώτο μεγάλο πλήγμα μεταξύ των σχέσεων της τοπικής αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη με την ηγεσία της περιφέρειας, όταν η εισήγησή της με τις προτάσεις της για το θέμα των πυρηνελαιουργείων πετάχτηκε στο «καλάθι των αχρήστων».
Στη συνεδρίαση αυτή, τελικά εξουσιοδοτήθηκε ο περιφερειάρχης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε «να καταρτισθούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις, που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος». Η ίδια απόφαση εξουσιοδότησε τον κ. Τατούλη «να εξετασθούν τα διαθέσιμα  χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε σε συνεργασία με τους πυρηνελαιουργούς να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις και εξέλιξη των δομών που να δώσουν σύγχρονες λύσεις, ώστε τα πυρηνελαιουργεία να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον». 
Της Βίκυς Βετουλάκη,  tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα