Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Νέα πενθήμερη αποχή από τις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών

Νέα πενθήμερη αποχή από τις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας μέχρι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Από χθες το πρωί στη Διεύθυνση Μεταφορών Μεσσηνίας άρχισαν να συρρέουν ηλικιωμένοι άνω των 74 ετών τα διπλώματα οδήγησης των οποίων είχαν λήξει, προκειμένου να ανανεώσουν τα σημειώματα που τους έχουν παρασχεθεί, μετά την προχθεσινή απόφαση για παράτασή τους από τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη.
Συνέχιση αποχής
Η απόφαση για συνέχιση της αποχής αφορά στις εξετάσεις είτε εντός είτε εκτός ωραρίου εργασίας και όλους τους υπαλλήλους των Περιφερειών της χώρας που είναι ενταγμένοι

στα Μητρώα Εξεταστών υποψήφιων οδηγών και, ως εκ τούτου, καλύπτονται συνδικαλιστικά από την Ομοσπονδία.
Η Ομοσπονδία για την απόφαση συνέχισης της αποχής, η οποία έχει ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου, συνεκτίμησε:
-Ότι δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση στους εξεταστές υποψήφιων οδηγών που διενήργησαν εξετάσεις υποψήφιων οδηγών εκτός ωραρίου εργασίας, από 1/5/2018 έως και 28/9/2018
-Τη λήξη από την 30ή Απριλίου 2018 της πρόβλεψης, από την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 219 του ν.4512/2018), χορήγησης σχετικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους – εξεταστές για την παροχή του έργου των εξετάσεων εκτός ωραρίου εργασίας.
-Τη λήξη της προβλεπόμενης παράτασης της προθεσμίας από την 30ή Απριλίου 2018 και τη μη νομοθέτηση νέας ρύθμισης για ένταξη του έργου της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών εκτός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών
-Την κατάργηση της αποζημίωσης των υπαλλήλων που εκτελούν το λεγόμενο «βοηθητικό έργο» των εξετάσεων
-Τη μη τροποποίηση μέχρι τώρα του ν. 4354/2015, με τον οποίο καταργήθηκε η αποζημίωση των υπαλλήλων που εκτελούν το έργο εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών
-Το γεγονός ότι οι εξετάσεις οδήγησης επιτελούν συγκεκριμένο – αυτοτελές έργο, το οποίο υλοποιείται από εργαζομένους που κατά το ωράριο εργασίας τους εργάζονται και εκτελούν τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που υπηρετούν (Δ/νσεις Μεταφορών κυρίως, αλλά και άλλες)
-Τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, που καθιστά αδύνατη την ένταξη του έργου των εξετάσεων υποψήφιων οδηγών εντός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι οποιοιδήποτε σχεδιασμοί για εξετάσεις εντός ωραρίου εργασίας αποτελούν σχεδιασμούς που δεν παίρνουν υπόψη τους την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών ούτε τα υπαρκτά προβλήματα μετακίνησης των υπαλλήλων σε χώρους εκτός των υπηρεσιών τους.
-Τη διατήρηση ενός διάτρητου και αναχρονιστικού νομικού πλαισίου που απέχει πολύ από την ουσιαστική αξιολόγηση των υποψηφίων οδηγών και την οδική ασφάλεια. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφαση του υπουργείου Μεταφορών με την οποία καθορίζεται η διαδικασία για την ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης οδηγών μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 74 ετών, με την οποία υποχρεούνται για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους να πληρώσουν και να περάσουν και από πρακτική εξέταση οδήγησης, με οποιοδήποτε όχημα, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή, χωρίς να προβλέπεται πώς θα αποτρέπεται κάποιο ατύχημα και ποιες οι ενδεχόμενες ποινικές – αστικές ευθύνες του εξεταστή στην περίπτωση μη αποτροπής του.
-Τη στάση του υπουργείου Μεταφορών που, παρά τα όσα αναφέρει, αρνείται κάθε διάλογο και ενημέρωση για το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστήματος εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών, που να αντιμετωπίζει υπαρκτά προβλήματα, να διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα και να υπηρετεί την οδική ασφάλεια, με αξιοπιστία και διαφάνεια, χωρίς να συγκαλύπτει έκνομες ενέργειες και να αφήνει έκθετους τους υπαλλήλους, που εργάζονται με συνέπεια και ευσυνειδησία.
-Την αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη υιοθέτηση μεμονωμένων προτάσεων από το υπουργείο Μεταφορών για επιβολή κι άλλων παραβόλων στις διαδικασίες των εξετάσεων οδήγησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αμοιβές των εξεταστών.

Ηλικιωμένοι
Εκτός από το να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για συνέχιση εκτός ωραρίου του έργου των εξετάσεων και επαναφορά της χορήγησης της αποζημίωσης σε όσους εκτελούν το βοηθητικό έργο των εξετάσεων, οι εξεταστές ζητούν την απόσυρση της απόφασης για ανανέωση της άδειας οδήγησης των οδηγών άνω των 74 ετών και νομοθέτηση δωρεάν ιατρικών εξετάσεων από τα δημόσια νοσοκομεία για όλους τους υποψήφιους οδηγούς (παλιούς και νέους).
Καθώς τα πρώτα σημειώματα παράτασης διπλωμάτων σε ηλικιωμένους οδηγούς λήγουν, με απόφαση του υπουργού Μεταφορών δόθηκε παράταση σε αυτά. Έτσι, από χθες στη Διεύθυνση Μεταφορών Μεσσηνίας άρχισαν να προσέρχονται αρκετοί ηλικιωμένοι για να ανανεώσουν την παράταση. Τα εν λόγω διπλώματα εξακολουθούν να ισχύουν έως την ημερομηνία προγραμματισμού των εξετάσεων, αλλά η παράταση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 5 μήνες για τους κατόχους οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση από τις 30 Αυγούστου έως τις 30 Νοεμβρίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα