Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Παναγία των Παρισίων: Ξεπέρασαν τα 750 εκατομμύρια ευρώ οι δωρεές

Γαλλίας έχουν προσφέρει μαζί 300 εκατ. ευρώ
Οι δωρεές για την ανακατασκευή της Παναγίας των Παρισίων, μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό το απόγευμα της Δευτέρας, έχουν ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Στεφάν Μπερν, διάσημος Γάλλος τηλεπαρουσιαστής και δηλωμένος ομοφυλόφιλος έχει αναλάβει να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον είκοσι χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών.
«Θα χρειαστούν από 10 έως 20 χρόνια τουλάχιστον για την πλήρη αποκατάσταση του καθεδρικού ναού», δήλωσε ο ίδιος στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Πριν από ένα χρόνο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε αναθέσει στον Μπερν να βρει χρηματοδότες για την εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.
Δύο από τις οικονομικά ισχυρότερες οικογένειες της Γαλλίας έχουν προσφέρει μαζί 300 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα η οικογένεια Αρνό η οποία διοικεί τον όμιλο LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) προσέφερε 200 εκατομμύρια, ενώ η οικογένεια Πινό, η

οποία έχει στην κατοχή της τον οίκο Gucci, ακόμα 100.
Εκτός από τους δύο παραπάνω κολοσσούς της γαλλικής οικονομίας, για την αποκατάσταση του ναού θα βοηθήσει η γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total, η οποία θα προσφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκδεσμεύτηκε ότι η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας θα δωρίσει και αυτή χρήματα για την ανακατασκευή.
Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.
Μέσω ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ένας μεγάλος έρανος, ο οποίος ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.
Ο δήμος του Παρισιού έχει ανακοινώσει πως θα προσφέρει ακόμα 50 εκατομμύριαενώ η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης. Ακολούθησαν πολλές κοινότητες, περιφέρειες και συλλογικότητες απ’ όλη τη Γαλλία (Ρεν, Νάντη, Μπορντό, Τουλούζη κ.α) που προσέφεραν μικρότερα ποσά, από 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια.
Η αλληλεγγύη έχει ήδη ξεπεράσει τα γαλλικά σύνορα με την Βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχο Λιλί Σαφρά να πραγματοποιεί μια «σημαντική δωρεά»,χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές ποσό. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Χένρι Κράβις, ο συνιδρυτής του επενδυτικού ταμείου KKR, σκοπεύει να δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου, τοποθετήθηκε μια κάλπη στην είσοδο,για τις δωρεές των ευρωβουλευτών.
Στις ΗΠΑ η French Heritage Society ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρανο για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει σε ιστότοπους όπως το GoFundMe και το Just Giving.  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα