Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Σαν σήμερα, 17 Αυγούστου 1944.Το μπλόκο της Κοκκινιάς.


Οι "κουκουλοφόροι" ταγματασφαλίτες σε δράση....Η ναζιστική Γερμανία κατέρεε και αυτό οδήγησε τους ναζί και τους έλληνες “φίλους” σε ακόμη πιο ακραίες αντιδράσεις. Γερμανικές δυνάμεις μαζί με ταγματασφαλίτες εισέβαλαν στη γειτονιά του Πειραιά για να διαπράξουν ένα ακόμη αποτρόπαιο έγκλημα.
Ξημερώματα της 17ης Αυγούστου, δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές: Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί, Ρέντη, Κερατσίνι, Φάληρο, Πειραιά. Επικεφαλής της κτηνωδίας ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυντζανόπουλος, ο ταγματάρχης Γιώργος Σγούρoς και ο διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Νίκος Μπουραντάς.
Οι γυναίκες με τα παιδιά κλαίνε και οδύρονται ακολουθώντας με αγωνία τους δικούς τους ανθρώπους. Οι Γερμανοί αρχίζουν να καίνε τα σπίτια.
Οι ταγματασφαλίτες μπαίνουν στα σπίτια και αρπάζουν ότι βρουν, καταστρέφουν, καίνε, βρίζουν και χτυπούν τα γυναικόπαιδα. Η μικρή αντίσταση που πρόλαβαν να δεχτούν από ομάδες ΕΛΑΣιτών πνίγεται στο αίμα. Οι πρώτοι νεκροί πέφτουν σε διάφορους δρόμους.

Όταν τελικά συγκεντρώνουν, με το πρώτο χάραμα, 20.000 περίπου Κοκκινιώτες στην πλατεία, βάζουν κουκουλοφόρους, για να μην αναγνωρίζονται, δοσίλογους (αλλά και δυο αντιστασιακούς που είχαν υποκύψει στα βασανιστήρια και θέλησαν να γλυτώσουν) να καταδώσουν τους αντιστασιακούς. Αυτούς που υποδείκνυαν οι κουκουλοφόροι τους οδηγούσαν σε κοντινή μάντρα. Εκεί μετά από κάποια βασανιστήρια για να καταδώσουν άλλους συντρόφους τους, εκτελέστηκαν όλοι, όπως και οι δυο κουκουλοφόροι που είχαν λυγίσει. 
Συνολικά εκείνη τη μέρα εκτελέστηκαν στην Κοκκινιά πάνω από 200 άτομα. Από τους υπόλοιπους 20.000 επιλέχτηκαν 8.000 που οδηγήθηκαν όμηροι στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Από τους 8.000 οι 1.800 οδηγήθηκαν στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα