Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Επικουρικές συντάξεις χηρείας: Έρχονται αυξήσεις 40%


Αυξήσεις κατά 40% αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2019, αναμένεται να δοθούν από τις αρχές του 2020 και στις επικουρικές συντάξεις χηρεία, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του Ενιαίου ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα αναδρομικά, που θα δοθούν σε περίπου 26.000 δικαιούχους, θα αφορούν στο 7μηνο Ιουνίου - Δεκεμβρίου.
Οι αυξήσεις θα προκύψουν από την επαναφορά του συντελεστή 70% για τις συντάξεις χηρείας αντί του 50%, όπως συνέβη και με τις κύριες συντάξεις χηρείας που δόθηκαν μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 12/5/2016.
Αυτές αφορούν κατ' αρχήν 9.500 συντάξεις χηρείας Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ),

τουλάχιστων 16.000 συντάξεων χηρείας του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και συντάξεις ορισμένων άλλων μικρών πρώην Ταμείων, όπως του ΤΕΑΝΤΥΠ (ναυτιλαικοί και τουριτικοί πράκτορες), των Ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.α.
Όπως προκύπτει από την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΤΕΑΕΠ, οι επικουρικές συντάξεις χηρείας, που δίνονται μετά τις 12/5/2016, υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών του Ταμείου.
Έτσι, σε όσα πρώην Ταμεία - του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα - ορίζονται συγκεκριμένα ποσοστά σύνταξης από τις επιμέρους καταστατικές διατάξεις τους, εφαρμόζονται αυτά τα ποσοστά. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες συντάξεις δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο μεγαλύτεροι φορείς του ΕΤΕΑΕΠ - το πρώτην ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων - ανήκουν στην κατηγορία των Ταμείων που ακολουθούν τον κύριο φορέα τους και συνεπώς οι συντάξεις τους πρέπει να αυξηθούν. 
https://www.real.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα