Μετά τις τρεις διαφορετικές εκδοχές από τον Νίκο Παππά για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον διάλογο με τον Σάμπυ Μιωνή, την έρευνα της δικαιοσύνης και τις αποστάσεις Παπαγγελόπουλου
Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή αυτή τη φορά τις αποκαλύψεις από την ηχογραφημένη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή που προκάλεσαν έρευνα της δικαιοσύνης.
Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι συνεδριάζει εκτάκτως στις 12 το μεσημέρι το πολιτικό συμβούλιο της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.
Η συνεδρίαση σχετίζεται με τις διεργασίες του Σαββατοκύριακου καθώς συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την πανδημία η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των συγκλονιστικών ηχογραφημένων συνομιλιών του Νίκου Παππά αλλά και της «Παπαδημούπολης»
Οι αντιφάσεις Παππά και η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ
Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις φαίνεται ότι αιφνιδίασαν την αξιωματική αντιπολίτευση η
οποία δυσκολεύεται να βρεί την κατάλληλη τακτική για να αντικρούσει την κριτική.
Είναι ενδεικτικό ότι απο την περασμένη Δευτέρα ο κ. Παππάς σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του έχει παρουσιάσει τρεις διαφορετικές εκδοχές για το περιεχόμενο της προβληματικής συνομιλίας με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Αρχικά υποστήριξε ότι είναι προϊόν μοντάζ. Στην πορεία ισχυρίστηκε ότι παρερμηνεύονται τα λεγόμενά του. Τελευταία του θέση είναι πως όντως είπε όσα ακούγονται στο ηχητικό, ωστόσο, οι αναφορές σε «μαγαζιά» και «λεφτά» δεν αφορούσαν τον κ. Παπαγγελόπουλο ή κάποιον άλλο υπουργό της τότε κυβέρνησης αλλά τον συνομιλητή του Σάμπυ Μιωνή.
Αμήχανη είναι και η κεντρική στάση του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε την Τρίτη απο το Μεσολόγγι ότι το ηχητικό ντοκουμέντο αποτελεί αντιπερισπασμό για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, για την δεύτερη υπόθεση που αποκάλυψε η εφημερίδα Παραπολιτικά, η Κουμουνδούρου ισχυρίστηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αυτός που έδωσε εντολή να συνεχιστεί η έρευνα της ΕΥΠ με τους κοριούς που έπιασαν στο βεληνεκές τους τις συνομιλίες του ζεύγους Καμμένου.
Το βράδυ της Τετάρτης ωστόσο και υπο τον φόβο ότι θα αποκαλυφθούν νέα ηχητικά ντοκουμέντα που ξεγυμνώνουν ακόμα περισσότερο τον τρόπο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «παρακολουθήσεις» και για «βρώμικο ‘89».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου υπάρχει έντονος προβληματισμός και εκνευρισμός καθώς αρκετά στελέχη φαίνεται να μην γνώριζαν τις πρακτικές που ακολουθούσε η ηγεσία του κόμματος την περίοδο 2015 – 2019. Ενδεικτική επίσης είναι η δήλωση του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη στον ΘΕΜΑ FM πως θα ελεγχθεί η γνησιότητα των συνομιλιών και «τότε θα μιλήσουμε».
Παπαγγελόπουλος: Aγαπώ και εκτιμώ τον Ν. Παππά αλλά ρωτήστε αυτόν για τις κασέτες - Δεν με πίεσε ο Σαμαράς
Πάντως, παράλληλα με τις αποκαλύψεις για «λεφτά», «ατζέντες» και «outsourcing» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην προανακριτική ο κ. Παπαγγελόπουλος συνεχίζει την απολογία του για τα αδικήματα που του αποδίδονται.
Σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής το ηχητικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής, εφόσον αποδειχθεί γνήσιο, θα συμπεριληφθεί στο τελικό πόρισμα καθώς «δένει» τα αδικήματα της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου, της σύστασης συμμορίας και τις εκβίασης για τα οποία ελέγχεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η εξέταση του κ. Παπαγγελόπουλου θα έχει ολοκληρωθεί εως την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου να κατατεθεί το τελικό πόρισμα στην Ολομέλεια.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της κατάθεσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε για μια ακόμα φορά να κρατήσει αποστάσεις απο το περιεχόμενο της συνομιλίας Παππά - Μιωνή λέγοντας ότι απο αυτό προκύπτει ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με την στοχοποίηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι καθώς δεν ακούγεται πουθενά το όνομά του.
«Γιατί ρωτάτε εμένα (για το ηχητικό); Να γίνει πραγματογνωμοσύνη και να καλέσετε τον κ. Παππά το Σαββατοκύριακο στην Επιτροπή και να του πείτε άλλα λες εκεί άλλα λες εδώ. Ο κ. Παππάς είναι νέος και έχει αντοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός απέσυρε τις προαναγγελίες περι αποκαλύψεων που θα έκανε για τον πρώην κ. Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «ο Σαμαράς δεν με πίεσε. Δεν παρενέβη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος στην προσπάθειά του να καλλιεργήσει αφήγημα δήθεν εμπλοκής του πρώην πρωθυπουργού στη δικαιοσύνη προκειμένου να διευθετηθούν δικαστικές εκκρεμότητες του κ. Σταύρου Παπασταύρου υπέπεσε σε αλλεπάλληλες αντιφάσεις με αποτέλεσμα να αποσύρει τους ισχυρισμούς του λέγοντας πως η «ασθενής του μνήμη» δεν τον βοηθά να παραθέσει τα γεγονότα με αντικειμενικότητα και τελικά να παραδεχθεί πως «ο κ. Σαμαράς δεν με πίεσε. Δεν παρενέβη».
Πέραν αυτών, συνομιλώντας με δημοσιογράφους έσπευσε να δηλώσει την αγάπη και την εκτίμησή του στους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Παππά επιβεβαιώνοντας τον στενό δεσμό που τους συνδέει.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ των όσων ο ίδιος καταθέτει στην προανακριτική και στην στάση που τηρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υποστήριξε ότι το ηχητικό ντοκουμέντο που αποκαλύφθηκε την περασμένη Δευτέρα ισχυροποιεί τόσο τον ίδιο όσο και τον κ. Παππά.
«Και ο Παππάς και εγώ βγαίνουμε πιο ισχυροί μετά το τελευταίο απεγνωσμένο τέχνασμά τους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «εξακολουθώ να αγαπώ και να εκτιμώ τον Τσίπρα και τον Παππά και όλες οι προσπάθειες να δημιουργήσουν κάποια έριδα ανάμεσά μας θα πέσουν σου κενό. Οι έντιμοι άνθρωποι δεν χαλάνε έτσι τις σχέσεις τους».
Γεραπετρίτης (Θέμα 104,6): Βρίσκομαι σε καθεστώς μικρού σοκ από τις αποκαλύψεις
«Εγώ βρίσκομαι σε ένα καθεστώς μικρού σοκ», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με φόντο τις ηχητικές συνομιλίες Παππά – Μιωνή, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» και τον Γιάννη Πρετεντέρη.
«Έχουμε ένα φαινόμενο μιας συγκροτημένης, σχεδόν παράλληλης δομής εξουσίας, μιας δομής που υφίσταται», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης. «Αυτά στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει», σημείωσε ο ίδιος.
«Μιλάμε στην πραγματικότητα για μια συγκροτημένη λειτουργικά δομή, η οποία φαίνεται να ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση, κυρίως στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, κρούοντας τον κώδωνα για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και καλώντας για το λόγο αυτό σε «θεσμική εγρήγορση».
Ως δεύτερο σημαντικό στοιχείο ο κ. Γεραπετρίτης ιεράρχησε το «ντόμινο απαξίωσης και ηθικής έλλειψης», αναφερόμενος στο να «βρίσκονται στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των πολιτικών». «Δεν είναι δυνατόν με κανένα ηθικό τρόπο να μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση η οικογένειά σου», υπογράμμισε ο υπουργός επικρατείας.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη «είναι το ύφος της εξουσίας», το οποίο αναδεικνύεται από την υπόθεση, καθώς προσιδιάζει σε ένα «αγοραίο ύφος».
«Έχουμε εμπεδώσει ότι όσοι εμπλέκονται με την εξουσία θα πρέπει να είναι κοντά στο στερεότυπο που έχει διαμορφωθεί για τον Έλληνα ότι προσπαθεί να βρει λύσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «Θα πρέπει να αποκτήσουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Θα πρέπει να είμαστε σε πολύ μεγαλύτερη δημοκρατική εγρήγορση».
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην υπόθεση, θα υπάρξουν «δύο παράλληλες διαδρομές» περιέγραψε ο κ. Γεραπετρίτης. Αφενός η προανακριτική επιτροπή της Βουλής «θα συνεχιστεί κανονικά, θα αξιοποιηθεί το υλικό» και παράλληλα «δημιουργείται και μια δεύτερη διαδικασία στην τακτική Δικαιοσύνη», στην οποία θα υπάρξει επεξεργασία του υλικού σε σχέση με την προηγούμενη κατάθεση του υπουργού Επικρατείας. «Θα πρέπει να διασφαλιστεί η γνησιότητα του υλικού, να διασφαλιστεί ότι πραγματικά υπάρχει αναντιστοιχία κατάθεσης και του ηχηγραφημένου υλικού», ανέφερε ο υπουργός επικρατείας.
Ερωτηθείς για το αν ο κ. Τσίπρας είχε γνώση όλων αυτών, «είναι μια διαδρομή η οποία κάθε φορά μας προσθέτει και ένα κομμάτι καινούριο» σχολίασε ο κ. Γεραπετρίτης. Ο ίδιος δεν δίστασε να παρατηρήσει πως «είναι ένα ντόμινο, το οποίο δεν ξέρουμε που καταλήγει». Αυτή τη στιγμή μόνο συμπερασματικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή φαίνεται να σταματά στον κ. Παππά υποστήριξε στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Επικρατείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «χωροταξικά όσο και ως προς τη θεσμική ιεραρχία της κυβέρνησης», ο κ. Παππάς ήταν υπουργός Επικρατείας.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος προεξοφλεί ότι η πολιτική έχει ένα στοιχείο εγγενούς διαφθοράς, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Πρέπει όλοι να δεχόμαστε ότι μια κρίσιμη μάζα της πολιτικής ηθικής πρέπει να υπάρχει και οι πολίτες πρέπει να την απαιτούν». protothema
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα