Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Καλαμάτα: Παρουσιάστηκαν οι στόχοι της νέας ΚΑΠ - Στήριξη εισοδήματος και προσέλκυση νέων αγροτών (βίντεο)

Η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, η προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι οι τρεις στόχοι τόσο της νέας ΚΑΠ όσο και της κυβέρνησης, τόνισε την Τρίτη από την Καλαμάτα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας ΚΑΠ στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" ο κ. Σκρέκας υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις και παρότρυνε τους παραγωγούς να στραφούν προς τις βιολογικές καλλιέργειες, επισημαίνοντας ότι το βιολογικό ελαιόλαδο πωλείται στη διπλάσια τιμή από το συμβατικό λάδι.


Ο κ. Σκρέκας είπε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των αγροτικών επιχειρήσεων που σήμερα αντιστοιχεί στο 23% του συνολικού κόστους, ενώ στην Ιταλία έχει περιοριστεί στο 12%. Για το Φιλιατρινό φράγμα ο υφυπουργός σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν οι εκτάσεις που πρέπει να απαλλοτριωθούν για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων, ώστε ο διαγωνισμός με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ να διεξαχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021. Για το Μιναγιώτικο φράγμα ο κ. Σκρέκας είπε ότι αναζητείται πηγή για τη χρηματοδότησή του.



Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, κάτι που -όπως είπε- κατέστη σαφές κατά την πανδημία. Είπε επίσης ότι χρειάζεται να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για τους νέους αγρότες, όπως και να αποκατασταθεί το συνεταιριστικό κίνημα, καθώς και ότι η Περιφέρεια προχωρεί μεθοδικά στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, προωθώντας μεταξύ άλλων την υλοποίηση αρδευτικών έργων, αλλά και τη συνεργασία της με τους δήμους για την αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου.
Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος ζήτησε να δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς για τις καταστροφές από τον καύσωνα και τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό.
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος είπε στον υφυπουργό ότι πρέπει να προστατευτεί το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας γιατί κινδυνεύει και το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι οι υπηρεσίες πρέπει να στελεχωθούν με νέους ανθρώπους και ότι γενικότερα η τεχνογνωσία παραγωγής πρέπει να περάσει στη νέα γενιά.
Ο πατατοπαραγωγός Σπύρος Νικολόπουλος επεσήμανε τη μεγάλη διαφορά στην τιμή παραγωγού και στην τιμή πώλησης στο σούπερ μάρκετ.
Ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Βουδούρης επεσήμανε το έλλειμμα υποδομών λέγοντας ότι ελάχιστες μονάδες έχουν δρόμους πρόσβασης, ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.
Ο καλλιεργητής Νίκος Δουρούμης είπε ότι οι ενισχύσεις μένουν στα λόγια και ότι ο ίδιος όταν επιχείρησε να παράγει φαρμακευτική κάνναβη βρέθηκε αντιμέτωπος με το τέρας της γραφειοκρατίας και με δημόσιους υπαλλήλους που δεν ξέρουν να στείλουν mail.
Ο κτηνοτρόφος Κώστας Γυφτάκης τόνισε ότι είναι πολύ χαμηλές οι τιμές του γάλακτος.
Ο μελισσοκόμος Γιώργος Λάγιος είπε ότι οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές κινέζικου μελιού απειλούν τον κλάδο της ελληνικής μελισσοκομίας.
Ο πρόεδρος του "Νηλέα" Γιώργος Κόκκινος ανέφερε ότι η Πολιτεία πρέπει να επενδύσει στο έμψυχο υλικό και στην πραγματική εκπαίδευση του αγροτών.
Ο γεωπόνος Απόστολος Ζωντανός επεσήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών και της προσέλκυσης νέων στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα.
Ο γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας κλείνοντας την εκδήλωση τόνισε ότι όποιος θέλει επιδοτήσεις θα πρέπει να προστατεύσει το περιβάλλον.
Στην εκδήλωση μίλησαν τα στελέχη του υπουργείου Α. Αθανασοπούλου με θέμα “ΚΑΠ 2021 -2027: Τι αλλαγές φέρνει η ΚΑΠ” και Χ. Θεοδωρίδου με θέμα “ΚΑΠ μετά το 2020. Βασικά σημεία της μεταρρύθμισης”.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος (συντόνισε το διάλογο), Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκων Τζινιέρης, Διοίκησης και Οικονομίας Βασίλης Καπέλιος, Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Πύλου - Νέστορος Τάκης Καρβέλας και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Δήμητρα Λυμπεροπούλου, εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων, υπηρεσιακά στελέχη κ.ά.  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα