Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Το Σαββατοκύριακο στο Elite το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Και απονομή των Kalamata Olive Oil Awards 2020
Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite στην Καλαμάτα. Σε συνέντευξη Τύπου χθες παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα του συνεδρίου, ενώ απ’ όλους τονίστηκε το ζήτημα που έχει προκύψει με την ονομασία ΠΟΠ Καλαμάτα για τις επιτραπέζιες ελιές, αλλά και η κακή τιμή του ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια.
Η φήμη του προϊόντος
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισημαίνοντας πως ο αντικειμενικός σκοπός του είναι η φήμη του προϊόντος. «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και για τη φετινή διοργάνωση, με τη συμμετοχή όλων των φορέων», σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι το διαγωνισμό φέτος θα κάνει το εργαστήριο του Πανεπιστημίου

Πελοποννήσου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, τόνισε πως κάθε πρωτοβουλία που έχει αντικείμενο το ελαιόλαδο ή την ελιά ή και τα δύο, είναι σημαντική, ενώ πρέπει να αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ποιότητας, αλλά και να προλαμβάνονται κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν, είτε από υπολείμματα φυτοφαρμάκων είτε από ορυκτέλαια που χρησιμοποιούνται κατά τη συλλογή κλπ.
«Η τιμή του ελαιολάδου είναι πολύ κακή τα 3 τελευταία χρόνια. Φέτος έχουμε και τα επιπλέον προβλήματα από τον καύσωνα και την αποζημίωση που πρέπει να έρθει από τον ΕΛΓΑ, διότι δεν ήταν μόνο ανθοφορία, αλλά και καρπίδια και πρέπει να αποζημιωθούν. Για την επιτραπέζια ελιά, θέλω να συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Αντωνόπουλο. Έχουμε πάρει πρωτοβουλία να ανατρέψουμε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Να διασφαλίσουμε το προϊόν ΠΟΠ Καλαμάτα επιτραπέζια ελιά ή Καλαμών. Πρέπει να διευρυνθεί και στους όμορους νομούς της Μεσσηνίας και να καταργηθεί ο νόμος του πρώην υπουργού κ. Αποστόλου, που έδωσε τη δυνατότητα στις ελιές τύπου Καλαμών να κυκλοφορούν ανά τον κόσμο, να εκτοπίζουν το δικό μας προϊόν, που έχει και το όνομα και την άριστη ποιότητα, και να προωθούνται με ευκολότερο τρόπο ελιές που παράγονται στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο ή οπουδήποτε αλλού», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.
Ανταγωνιστικότητα
Η αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, είπε από την πλευρά της ότι ο Δήμος στηρίζει την όλη προσπάθεια, ενώ μέσα από το Φεστιβάλ έχουν προκύψει αποτελέσματα και επιθυμία είναι να συνεχίσουν να το υποστηρίζουν. «Πιστεύουμε ότι εδώ πρέπει να είναι το κέντρο των εξελίξεων, των προβληματισμών, της παροχής επιστημονικής γνώσης πάνω στο προϊόν και στην ποιότητα αυτού. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στους καταναλωτές, για το τι σημαίνει ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και τι σημαίνει ελιά ποικιλίας Καλαμών», σημείωσε η κα Αλειφέρη, ενώ πρόσθεσε ότι φέτος υπήρχαν ιδέες για ενδυνάμωση του φεστιβάλ, αλλά δεν υλοποιήθηκαν λόγω κορωνοϊού, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν εγκαταλειφθεί.
Τέλος, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο κ. Μενέλαος Κουτέλας είπε ότι το Επιμελητήριο 6 χρόνια τώρα στηρίζει το φεστιβάλ. «Πιστεύουμε ότι αξίζει να βοηθιέται κάθε προσπάθεια που στοχεύει στη διαφήμιση του καλαματιανού ελαιολάδου και της ελιάς. Η μεγάλη αξία αυτού του συνεδρίου είναι ότι προσφέρει στους εμπλεκόμενους με τον ελαιοκομικό τομέα τις απαραίτητες γνώσεις μέσα από διακεκριμένους επιστήμονες, που με απλά λόγια προσπαθούν να δώσουν σε αυτούς την τεχνογνωσία που υπάρχει, προκειμένου να ανεβάσουν την ποιότητα του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της ελιάς και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές. Ο μόνος τρόπος για να κατακτήσουμε τις παγκόσμιες αγορές και να είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι να ανεβάσουμε την ποιότητά μας. Σε αυτό το θέμα το φεστιβάλ έχει πετύχει το στόχο του», κατέληξε.
Πρόγραμμα
Το συνέδριο θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα από τον πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλο. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, ενώ μετά θα γίνουν οι εξής ομιλίες – δράσεις:
-Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου KALAMATA OLIVE OIL AWARDS 2020 από το αναγνωρισμένο πάνελ του ΤΕΙ Καλαμάτας. Δημόπουλος Παναγιώτης διευθυντής Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
-Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ελιές και ελαιόλαδα στην Ελλάδα. Παύλος Νησιανάκης, DVM, χημικός MSc, Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ.
-Γιάννης Κυριακόπουλος, διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας , γεωπόνος
-Αντώνης. Παρασκευόπουλος, διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, γεωπόνος
– Απονομή βραβείων & βράβευση τιμώμενων προσώπων.
Την Κυριακή οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 11.00 το πρωί με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στ. Αναστασόπουλο, που θα αναπτύξει το θέμα «Kλιματική αλλαγή και ελαιοκαλλιέργεια. Αναβάθμιση αρδευτικών υποδομών της Π.Ε. Μεσσηνίας».
Τέλος, ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός, καθηγητής τμ. Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, θα μιλήσει για «Ορυκτέλαια: Η επιμόλυνση του ελαιολάδου μας απειλεί την ποιότητα και αμφισβήτηση της υγιεινής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου».
Βίκυς Βετουλάκη tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα