Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Εμβόλιο Astrazeneca: Εν αναμονή αποφάσεων για την ελληνική στάση – Τι αναμένεται να γίνει με το εμβολιαστικό πρόγραμμα


Εντονη αγωνία επικρατεί στη χώρα μας αναφορικά με το εμβόλιο της Astrazeneca, με τους πολίτες ιδίως όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση και έχουν προγραμματισμένη τη δεύτερη, να αναρωτιούνται εάν θα αλλάξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η πολυφωνία που έχει δημιουργηθεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι διαφορετικές «γραμμές» που υιοθετούνται έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση.
Αυτό είναι κάτι που τόνισε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. Στη συνεδρίαση εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της Astrazeneca, τώρα το «μπαλάκι» αποφάσεων για τα εμβολιαστικά προγράμματα έχει «πέσει» στα κράτη – μέλη.
Τη στιγμή που κάποιες χώρες ήδη ανακοίνωσαν την προσωρινή τους στρατηγική το ερώτημα παραμένει τι κάνει η Ελλάδα. Μένει στο πρόγραμμα ως έχει, δηλαδή το εμβόλιο να χορηγείται σε όλους τους πολίτες ή αλλάζει στάση;
Προς το παρόν ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ώστε να αξιολογήσει νεότερα δεδομένα και να συζητήσει εάν θα διαφοροποιήσει την εισήγησή της για το εμβόλιο σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με όσα είπε το πρωί στον Αντ1 ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, σήμερα ή αύριο θα ανακοινωθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα μας σχετικά με τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Οι Ελληνες επιστήμονες εξακολουθούν, πάντως, να τονίζουν ότι το όφελος από τα εμβόλια υπερτερεί των σπάνιων θρομβωτικών περιστατικών. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά προχθές σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών οτι η περίπτωση θρόμβωσης όταν κάποιος νοσεί βαριά με την Covid-19 είναι έως και 69%, ενώ η ίδια πιθανότητα μετά το εμβολίο Οξφόρδης/Astrazeneca είναι μία στις 100.000.
Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων επιβεβαίωσε χθες ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια». Τα αναφερόμενα περιστατικά έχουν εμφανιστεί κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έως και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο συντονιστής του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, τα προγραμματισμένα με το εμβόλιο της Astrazeneca ραντεβού καταλάμβαναν το 25% του συνόλου των προγραμματισμένων ραντεβού. Οσον αφορά στις ακυρώσεις που είχαν μέχρι τη Δευτέρα γίνει, για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό κυμαίνεται έως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει το ευρύ κοινό, σύμφωνα με τον ΕΜΑ:
Έχουν εμφανιστεί περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν Vaxzevria (πρώην Covid-19 Vaccine AstraZeneca).
Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ χαμηλή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμη τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να λάβετε άμεση ιατρική περίθαλψη για να βοηθήσετε στην ανάρρωση και να αποφύγετε επιπλοκές.
Πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα τις εβδομάδες μετά την ένεση:
Δύσπνοια
πόνος στο στήθος
πρήξιμο στα πόδια
επίμονος κοιλιακός πόνος
νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης.
Μιλήστε στον επαγγελματία υγείας σας ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου στη χώρα σας. eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα