Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Μ.Φ.Η (Γηροκομείο): Ελλειμματική και υπόλογη η Πολιτεία ως προς τις υποχρεώσεις της....

Η δυσωδία που μέχρι στιγμής αναδύεται από την αδειοδοτημένη Μονάδα ως Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά, κακώς εκπλήσσει. 
Στη χώρα μας, με μεγάλο ποσοστό υπερηλίκων, υπάρχουν διάσπαρτες Μ.Φ.Η , ( πιο εύηχο από το Γηροκομείο) καλύτερες και χειρότερες, ανάλογα με το εισόδημα που διαθέτει ο υπερήλικας ή με όσο του επιτρέπουν να ξοδέψει για τη φροντίδα του, οι συγγενείς του. 
Χωρίς εισόδημα ή ακίνητο που θα μεταβιβασθεί, το πιο πιθανό είναι ότι θα βρεθεί στο δρόμο, αφού δεν υπάρχουν δημόσιες δομές που θα περιθάλψουν τον υπερήλικα. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η έκπληξη και η αντίδρασή μας. 
Και μπορεί πραγματικά να έχουν γίνει βήματα πρόνοιας (Βοήθεια στο σπίτι , επίδομα προνοιακό κλπ), οι μηχανισμοί προστασίας όμως είναι ελάχιστοι και αδύναμοι. Κι αυτό οφείλεται στη στρεβλή αντίληψη περί γήρατος που εξακολουθούμε να έχουμε. 
Οι ηλικιωμένοι έχουν λιγότερες ανάγκες, λιγότερα δικαιώματα, αποτελούν περισσότερο βάρος αφού οδεύουν προς αποχώρηση. Ακόμη και τις πολιτικές τους επιλογές αμφισβητούμε, αυτών των ανθρώπων τους κόπους των οποίων καρπώνονται πολλοί από τους νεωτέρους και η εμπειρία τους αποτελεί αξία προστιθέμενη. 
Η Πολιτεία λοιπόν ελλειμματική και υπόλογη ως προς τις υποχρεώσεις της, αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον - και δυστυχώς το στενότερο - από αδιάφορο έως εχθρικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία όσων ηλικιωμένων είναι έγκλειστοι σε τέτοιες δομές ή ακόμη και σε σπίτια με μια δύσθυμη οικιακή βοηθό, έχουν παιδιά, εγγόνια, συγγενείς. Κάποιοι εκ των οποίων θα ανακαλύψουν «ξαφνικά» ότι οι άνθρωποί «τους» υπέστησαν στα τελευταία τους κακομεταχείριση , χωρίς να συνυπολογίζουν τη δική τους αδιαφορία. 
Οι ηλικιωμένοι δεν είναι κάποιοι άλλοι άνθρωποι . Είμαστε εμείς σε κάποια ηλικιακή φάση, που οι σωματικές και πνευματικές μας δυνάμεις υποχωρούν για λόγους βιολογικούς. Και που χρήζουν σεβασμό και προστασία. Δικαιούνται αυτονομία, συμμετοχή, περίθαλψη, αξιοπρέπεια, σεβασμό στην προσωπικότητα, διαβίωση σε ασφαλές περιβάλλον και αν είναι εφικτό στο σπίτι τους,ακόμη και εκπαίδευση.
Κι αν φαίνεται περιττή πολυτέλεια ή πολύ δυσχερές ένα τέτοιο πλέγμα προστασίας, ας σκεφτούμε ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία το θέσπισε πενήντα χρόνια πριν .
ΠΡΟΤΑΣΗ : Να θεσπιστεί Συνήγορος του Γήρατος, με καινοτόμες και ουσιαστικές αρμοδιότητες . Να εμπλακεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που γνωρίζει τις ανάγκες των δημοτών της .
Σε πιο στενό επίπεδο, ας ξεκινήσουμε με τους ηλικιωμένους της οικογένειάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα