Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο τενεκές» – Ετοιμάζουν τσουχτερά πρόστιμα για αδήλωτο ελαιόλαδο από το 2026

Σε «κόκκινο συναγερμό» θέτει τον ελαιοκομικό κόσμο το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον έλεγχο της παραγωγής και διάθεσης ελαιολάδου, που ενεργοποιείται πλήρως από τον Οκτώβριο του 2026. Στο επίκεντρο της αλλαγής: το αδήλωτο ελαιόλαδο και οι «τενεκέδες» που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά.
Το πρόστιμο – «καμπάνα» για αδήλωτο ελαιόκαρπο προς ελαιοποίηση ορίζεται στα 60 ευρώ ανά 100 κιλά – χωρίς ανώτατο όριο – και συνοδεύεται από μόνιμη ένταξη στον “ελαιοκομικό Τειρεσία”, με 50% προσαύξηση προστίμου σε περίπτωση υποτροπής.
Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα
Από το 2026, κάθε παραγωγός υποχρεούται να δηλώνει ψηφιακά τον πραγματικό ελαιόκαρπο που συγκομίζει (μέσω gov.gr), σε πλήρη διασύνδεση με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και τη Δήλωση Ελαιοποίησης από το ελαιοτριβείο. Οι ΔΑΟΚ θα πραγματοποιούν ελέγχους σε τουλάχιστον 5% των παραγωγών με ανάλυση κινδύνου, εντοπίζοντας ασυμφωνίες στα δηλωθέντα και παραγόμενα κιλά.
Τι σημαίνει στην πράξη
Ένας παραγωγός που αποκρύπτει 8.500 κιλά καρπού θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 5.100 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να εκτοξευθεί πάνω από 7.500 ευρώ. Αντίστοιχα, τα 1.300 κιλά ελαιολάδου που θα παραχθούν από τον αδήλωτο καρπό (περίπου 85 τενεκέδες), αν πωληθούν «μαύρα», μπορεί να αποδώσουν εισόδημα 5.000 έως 6.500 ευρώ – δηλαδή περίπου όσο το πρόστιμο.
Ουσιαστικά, το νέο σύστημα καθιστά το ρίσκο της παρατυπίας ασύμφορο, ενώ το υπουργείο σχεδιάζει να έχει πλήρη εικόνα για κάθε ελαιόδεντρο, την αναμενόμενη απόδοση και την πραγματική παραγωγή.
Τι ακολουθεί
Το νέο θεσμικό πλαίσιο (ΦΕΚ Β’ 1749) αποτελεί την πρώτη φάση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται συμπληρωματικό ΦΕΚ που θα υποχρεώνει και τα ελαιοτριβεία να εφαρμόζουν αντίστοιχους ελέγχους και ψηφιακή παρακολούθηση, ώστε το σύστημα να κλείσει κάθε πιθανή «τρύπα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα