Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Πρόβλημα στη σταφίδα από τον καύσωνα


Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει αρχίσει κι επηρεάζει την παραγωγή της σταφίδας στα φτωχά, στα ξερικά κτήματα της Μεσσηνίας.
Ο καρπός «σταφιδώνει» πριν την ώρα του, και για να σωθεί η παραγωγή στα κτήματα αυτά οι παραγωγοί θα βγουν πιο νωρίς να τρυγήσουν. Για το λόγο αυτό και καθώς ο καύσωνας βρίσκεται σε άνοδο, είναι κρίσιμη η εβδομάδα που διανύουμε.
Κρίσιμο για το παρόν και την προοπτική του προϊόντος είναι και το ζήτημα της τιμής, που θα εξαρτηθεί από το αν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα αποφασίσει έγκαιρα την απόσυρση των περσινών αποθεμάτων.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας και σταφιδοπαραγωγός Γιώργος Λαζόγιαννης μας είπε ότι “στην περιοχή μας, Κυνηγού - Καλλιθέα και ευρύτερα στην Πυλία, μέχρι αυτή τη στιγμή, η σταφίδα δεν έχει πάθει ζημιά”. Παρατήρησε πως “αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη” και πρόσθεσε: “Είναι καλή η παραγωγή, εκτός από μια μικρή έκταση που επλήγη από τον πάγο, και ποιοτικά και ως παραγωγή”.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι “πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τιμές” και διευκρίνισε: “Σε 15 ημέρες θα έχουν βγει όλοι για τρύγο και στην περιοχή της Κορώνης θα βγουν πιο νωρίς, είναι πρώιμη. Ακόμα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό από τη συνάντηση με τον υπουργό. Είμαστε στην αναμονή, αυτή την εβδομάδα πάντως θα ξεκαθαρίσει”.
Ο παραγωγός Γιώργος Νικολόπουλος από το Αβραμιού παρατήρησε ότι “τα φτωχά, τα ξερικά κτήματα έχει αρχίσει και τα επηρεάζει ο καύσωνας. Ο καρπός «σταφιδώνει» πριν την ώρα του. Θα μας αναγκάσει να βγούμε πιο νωρίς για τρύγο, να ξεκινήσουμε 9 με 10 Αυγούστου”. Μας ενημέρωσε πως “μέχρι την ώρα η παραγωγή είναι καλή” και εξήγησε ότι “το πόσο θα επηρεάσει ο καύσωνας θα το δούμε, είναι κρίσιμη αυτή η εβδομάδα”.
Για τις τιμές, εκφράζοντας την ανησυχία του, επεσήμανε ότι “περιμένουμε τον υπουργό, να δούμε τι θα γίνει με τα περσινά αποθέματα. Αν δεν δοθεί λύση, αν δεν αποσυρθούν τα αποθέματα, θα κατρακυλήσει η τιμή. Είναι κρίμα, η παραγωγή της σταφίδας θα κινδυνεύσει να αφανιστεί”. Γ.Σ.

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα