Ωστόσο διαπίστωσε από κοντά τις μεγάλες ανάγκες της μονάδας σε προσωπικό σε όλους τους τομείς και κυρίως στους γιατρούς και άκουσε αιτήματα για την κάλυψή τους από αρκετές πλευρές.
“Μας ενδιαφέρει και εμάς να έχουμε προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία για να λειτουργούν καλά”, είπε η υπουργός και κάλεσε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να συνδράμουν την παροχή υπηρεσιών στην κλινική Covid.
Η υπουργός ενημερώθηκε σε σύσκεψη με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη και τους βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλο και Περικλή Μαντά, ενώ επισκέφθηκε κλινικές και συζήτησε με προσωπικό αρκετών ειδικοτήτων.
Σε δηλώσεις της η Μίνα Γκάγκα παρατήρησε ότι “οι εντυπώσεις μου από το νοσοκομείο είναι πάρα πολύ καλές, όπως και η συνεργασία με τον διοικητή της ΥΠΕ και με τη διοικήτρια του νοσοκομείου και με τους βουλευτές μας. Νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ ωραίο νοσοκομείο. Τα δεδομένα που είδαμε είναι καλά για τους ασθενείς, τις νοσηλείες, τους νοσηλευόμενους Covid και όλα τα υπόλοιπα πράγματα που κάνει το νοσοκομείο. Θα κρατήσουμε αυτή την καλή επαφή με το νοσοκομείο και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλο το σύστημα και για το νοσοκομείο και για την πρωτοβάθμια στο νομό”.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού η υπουργός είπε: “Εχουν προκηρυχθεί θέσεις, περιμένουμε και κάποιες προκηρύξεις που ήδη έχουν γίνει για να έρθουν γιατροί. Μας ενδιαφέρει και εμάς να έχουμε προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία για να λειτουργούν καλά”.
Για τους “μαϊμού” εμβολιασμούς και για την περίπτωση επέκτασή τους τόνισε: “Υπάρχουν αόριστες καταγγελίες. Ελέγχουμε, δεν έχουμε βρει πέρα από αυτά. Οτιδήποτε υπάρξει θα το ελέγξουμε και αν υπάρξουν πραγματικά παραβάσεις θα τιμωρηθούν. Νομίζω ότι δεν είναι σε μεγάλη κλίμακα. Ελέγχουμε και θα εξακολουθήσουμε να ελέγχουμε οποιαδήποτε ένδειξη υπάρχει. Και αν υπάρχουν πραγματικά αποδείξεις ότι έχει συμβεί παρανομία, θα τιμωρηθεί”.
Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και πολίτες ανέφερε: “Είναι λίγοι ευτυχώς οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και στις περισσότερες ΥΠΕ δεν έχουμε πρόβλημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει πραγματικά, είναι να πείσουμε τους συναδέλφους. Οποιοσδήποτε φοβάται είμαστε ανοιχτοί και υπάρχουν συνάδελφοι που μπορούν να δείξουν τα δεδομένα, για να μπορέσουμε να πείσουμε όχι μόνο τους υγειονομικούς, αλλά όλο τον κόσμο που φοβάται. Γιατί ο κορονοϊός είναι μια πολύ επικίνδυνη αρρώστια. Εχουμε πάρα πολλούς θανάτους σε όλο τον κόσμο. Οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι ελάχιστες. Τώρα που ξέρουμε και τι να περιμένουμε, είναι πάρα πολύ εύκολο να τις αντιμετωπίσουμε. Δεν περιμένουμε προβλήματα από το εμβόλιο, αντίθετα περιμένουμε και βλέπουμε καθημερινά προβλήματα από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με στοιχεία της 3ης ΥΠΕ 2 εμβολιασμένοι είναι στις ΜΕΘ και πάνω από 30 ανεμβολίαστοι. Το ίδιο συμβαίνει και στις κλίνες”.
Για την απόφαση μετακίνησης επικουρικών γιατρών άσχετων ειδικοτήτων στην κλινική Covid σημείωσε: “Οι γιατροί πρέπει να είμαστε εδώ για τους ασθενείς σε ώρα ανάγκης. Αν κάποιος πάθει κάτι στο δρόμο, θα σταματήσω και θα δώσω πρώτες βοήθειες, παρόλο που δεν είμαι χειρουργός και γιατρός των επειγόντων. Αρα, νομίζω σε μια πανδημία όπως αυτή, σε αυτή την κλίμακα των γεγονότων, όλοι οι γιατροί θα βοηθήσουμε και καταλαβαίνουμε και πάρα πολύ εύκολα μπορούμε να μάθουμε καινούργια πράγματα. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι από πάνω μας που ξέρουν, να μας δείξουν. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε σαν γιατροί. Εκεί καλούμαστε να βοηθήσουμε”.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, είπε: “Ζήτησα και όλοι μας ζητήσαμε να επανδρωθεί το νοσοκομείο μας με προσωπικό, νοσηλευτικό, ιατρικό. Η υπουργός έδειξε κατανόηση, τα γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα και τα προβλήματα και πιστεύω ότι η επίσκεψή της θα έχει πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα”.
Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, ανάμεσα στα άλλα, δήλωσε: “Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το θέμα του προσωπικού είναι το πρωτεύον, κυρίως όσον αφορά το θέμα της γραφειοκρατίας που υπάρχει, η οποία επιτέλους πρέπει να λυθεί. Και η ίδια η υπουργός και όλοι μας έχουμε την άποψη ότι δεν μπορεί να χρειάζονται τόσοι μήνες, ίσως και χρόνια, για να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν προκηρύξεις μονίμων ιατρών. Οπως επίσης και η ορθολογικότερη διαχείριση του δυναμικού που έχει ο νομός με τα κέντρα υγείας όσο και με τα νοσοκομεία μας, για να μπορέσουν να γίνουν τα πράγματα πολύ καλύτερα, για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και κυρίως τη βελτίωση των παροχών υγείας προς τους πολίτες”.
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ανέφερε: “Η εκτίμησή μου είναι ότι έμεινε απόλυτα ευχαριστημένη από το παραγόμενο έργο και από την προσπάθεια όλων των συντελεστών. Από Δευτέρα θα είμαι έτοιμος με βάση συγκεκριμένο αίτημα που θα μου στείλει η διοικήτρια, να ικανοποιήσουμε οτιδήποτε ανάγκες υπάρχουν στο νοσοκομείο σε επικουρικό προσωπικό, νοσηλευτικό και λοιπό όπου χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά την Παιδιατρική έχουν γίνει 3 μετακινήσεις γιατρών από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί και υπάρχει και ένας σχεδιασμός αν χρειαστεί ακόμα και περιστατικά Covid για παιδιά, να τα αντιμετωπίσουμε στην Καλαμάτα έως έναν αριθμό κλινών, που μπορεί να κυμαίνεται από 6 μέχρι 7 περιπτώσεις”.
“ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΤΕΠΕΞΗΛΘΕ”
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη δήλωσε: “Για εμάς ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη η επίσκεψη της υπουργού, όχι μόνο για την πολιτική θέση, αλλά και για τον άνθρωπο. Είδαμε με πόσο ενδιαφέρον και πόση αγάπη προσέγγιζε τα θέματα που της θέσαμε. Εγινε μια συνεργασία που τέθηκαν όλα τα θέματα του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο αντεπεξήλθε χάρις στην προετοιμασία του, χάρις στην προσπάθεια, στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία γιατρών και νοσηλευτών, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι είχαμε έγκαιρα εκπονήσει το επιχειρησιακό σχέδιο. Η πράξη ανέδειξε και πράγματα που θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως κάθε στιγμή. Συζητήσαμε για τα θέματα ενίσχυσης του προσωπικού. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θέμα στους εντατικολόγους. Η υπουργός αναγνώρισε ότι το νοσοκομείο αντεπεξήλθε σε πολύ υψηλό βαθμό ποιότητας νοσηλείας και σε ένα πλήθος περιστατικών”.
Απαντώντας σε ερώτησή μας, είπε ότι στην κλινική Covid εργάζονται “3 ειδικευμένοι γιατροί και 11 ειδικευόμενοι, από τους οποίους οι 7 παθολόγοι και οι 4 άλλων ειδικοτήτων”. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του ΟΠΙΔΥ, “που διαπίστωσε ότι η κλινική χάρις στην υπερπροσπάθεια των γιατρών είναι σε πολύ καλό και υψηλό επίπεδο νοσηλείας”. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι “αν υπάρξει ανάγκη ταυτόχρονα για 80 και 90 ασθενείς, χρειάζεται η συνδρομή και των άλλων ειδικοτήτων” και πρόσθεσε: “Αυτό το βλέπουμε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ολοι θα πρέπει να συνδράμουν και μπορούν. Εχει ξεκαθαρίσει μέχρι ποιο επίπεδο ζητείται η συνεπικουρία τους”. eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα