Τις προδιαγραφές, βάσει των οποίων θα ξεκινήσει να γίνεται ο υποχρεωτικός δειγματοληπτικός έλεγχος για το 30% των οικοδομικών άδειών σε μεγάλα κτίρια και άλλες κατασκευές της «Κατηγορίας 3» , έθεσε με υπουργική απόφαση που υπέγραψε προ ημερών ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς. Μάλιστα, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του υπουργείου, εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί και αντίστοιχη απόφαση για τον υποχρεωτικό έλεγχο του 5% των αυθαιρέτων κτισμάτων που νομιμοποιούνται, ο οποίος αν και έχει προβλεφθεί από τον νομοθέτη εδώ και περίπου μια δεκαετία, δεν ξεκίνησε ποτέ.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις οικοδομικές άδειες της «Κατηγορίας 3» αφορούν:• Ανέγερση κτιρίου εντός σχεδίου με συνολική δόμηση έως 2.000 τ.μ. για κτίριο κατοικιών και έως 1.000 τ.μ. για ειδικό κτίριο,
• Ανέγερση κτιρίου κατοικιών σε εκτός σχεδίου όπου υπάρχει κτηματογράφηση και εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ή Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) σε άρτιο κατά κανόνα αγροτεμάχιο.
• Ανέγερση κτιρίου κατοικιών εντός οριοθετημένου οικισμού,
• Προσθήκη σε κτίριο κατοικιών,
• Προσθήκη σε ειδικό κτίριο όταν η δόμηση που προστίθεται δεν υπερβαίνει το 50% της υπάρχουσας,
• Αλλαγή χρήσης σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, εντός σχεδίου,
• Κατασκευή πισίνας όταν δεν εμπίπτει στο είδος που επιτρέπεται να αδειοδοτηθεί με Άδεια Μικρής Κλίμακας,
• Τοίχος αντιστήριξης, περιτοίχιση, περίφραξη που δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις της Κατηγορίας 1 ή στις Άδειες Μικρής Κλίμακας,
• Εγκατάσταση υπόγειας δεξαμενής νερού ή λυμάτων,
• Επισκευή ή αλλαγή διαρρύθμισης κτιρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Ταγαρά, η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) θα πρέπει υποχρεωτικά να διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των υποβαλλόμενων μελετών και στοιχείων, τουλάχιστον στο 30% των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί με βεβαίωση όρων δόμησης. Ειδικότερα θα ελέγχονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά και οι μελέτες που προβλέπονται για τη χορήγηση προέγκρισης, όπως:
-το τοπογραφικό διάγραμμα θα ελέγχεται ως προς την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών, καθώς και ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σ’ αυτό.
-το διάγραμμα κάλυψης, και το τυχόν απαιτούμενο έντυπο εισφοράς της εξαγοράς θέσεων στάθμευσης, θα ελέγχεται ως προς την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών, καθώς και ως προς τα αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας υφιστάμενων κτισμάτων στο οικόπεδο (εντός ή εκτός σχεδίου), τα οποία έχουν προσκομισθεί με ευθύνη του μελετητή μηχανικού.
– ο τίτλος ιδιοκτησίας θα ελέγχεται για τη διαπίστωση της αρτιότητας, οικοδομησιμότητας και του χρόνου κατάτμησης/δημιουργίας του οικοπέδου ή γηπέδου.
– τα αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας υφιστάμενων κτισμάτων στο οικόπεδο ή γήπεδο, θα ελέγχονται ως προς την ταυτοποίηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, καθώς και στις τυχόν δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών.
Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και οι μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας θα ελέγχονται μόνο ως προς την πληρότητά τους.
Η χρονική «κόκκινη γραμμή»
Όσο για τα αυθαίρετα, ο κ. Ταγαράς έχει έτοιμη Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές των ελέγχων που αφορούν στο 5% των κτιρίων που έχουν υπαχθεί για «τακτοποίηση» σε όλους τους τελευταίους νόμους αυθαιρέτων. Πάντως, το πρόβλημα στον έλεγχο των αυθαίρετων κτισμάτων, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ήταν ότι δεν υπήρχαν ακριβείς δορυφορικές αεροφωτογραφίες για όλη τη χώρα ώστε να γίνεται ο έλεγχος, με δεδομένο ότι το βασικό στοιχείο που θα πρέπει να ταυτοποιηθεί είναι εάν οι πολεοδομικές παρανομίες που νομιμοποιήθηκαν είχαν γίνει πριν ή μετά την 28η Ιουλίου 2011.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί την χρονική «κόκκινη γραμμή» σε όλους τους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, η οποία έχει γίνει αποδεκτή και από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Οποιοδήποτε αυθαίρετο έχει χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 θα πρέπει να κατεδαφιστεί. Γι΄ αυτό και είναι απαραίτητος ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν «τακτοποιηθεί» με τους νόμους 4178/2015 και 4495/2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα