Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Ζημιές από τον παγετό σε καλλιέργειες της Μεσσηνίας


Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες της Μεσσηνίας από τον παγετό τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, μετά από αυτοψίες που διενεργήθηκαν.
Ειδικότερα, όπως ενημερώνει με σχετικό έγγραφό της η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, “το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτειών της εαρινής πατάτας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο-προφυτρωτικό, και οι απώλειες στην παραγωγή από τον παγετό σ’ αυτό το στάδιο θα είναι μικρές, µε µία μικρή οψίµιση όµως στο φύτρωμα.
Στις πιο πρώιμες φυτείες, του 2ου δεκαπενθηµέρου Νοεμβρίου µε αρχές Δεκεμβρίου, οι ζημιές στο υπέργειο τμήμα των φυτών είναι εκτεταμένες από τις ιδιαίτερα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν τους -5⁰ και διήρκησαν πολλές ώρες. Η αναβλάστηση θα καθυστερήσει, ίσως και ένα μήνα και η τελική παραγωγή θα είναι µικρή. Ίσως υπάρξουν και περιπτώσεις που θα αντικατασταθούν καλλιέργειες.
Οι καλλιεργητές εαρινής πατάτας που προσδοκούν σε πρωιμότητα παραγωγής και επίτευξη καλύτερης τιμής και κατά συνέπεια αυξημένου εισοδήματος, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στα χωράφια τους µε µέτρα αντιπαγετικής προστασίας, δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν τα
προβλήματα από τον παγετό.
Τέλος, φαίνεται ότι στα εσπεριδοειδή υπάρχουν κάποιες ζημιές, που όμως αυτές θα μπορέσουν να αποτιμηθούν µετά από ένα δίμηνο”.
ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Σε αντίστοιχο έγγραφό της, η ΔΑΟΚ Τριφυλίας ενημερώνει εξ άλλου ότι “στις 25 και 26 Ιανουαρίου, εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, προξενήθηκαν ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Οι ζημιές εντοπίζονται στην Δ.Κ. Φιλιατρών. Ζημιώθηκαν καλλιέργειες πιπεριάς σε θερμοκήπια σε έκταση 10 στρεμμάτων” αναφέρει η εν λόγω Διεύθυνση, η οποία σημειώνει πως παρακολουθεί την εξέλιξη των καλλιεργειών σε καθηµερινή βάση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα