Το πόρισμα της αξιολόγησης αναμένεται τον Φεβρουάριο και η θετική έκθεση δεν συνδέεται με δόση, όμως βάζει σε τροχιά το προσεχές, νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκκρεμών προαπαιτούμενων ώστε η χώρα να εξέλθει από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία έως τον Αύγουστο του 2022.
Οι πλειστηριασμοί και τα νοικοκυριά
Ως προς το καυτό θέμα το οποίο και απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά και είναι εκείνο των πλειστηριασμών και των όσων ορίζει ο πτωχευτικός νόμος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποια τελική απόφαση ως προς τις λεπτομέρειες του προσωρινού πλαισίου προστασίας των ευάλωτων οφειλετών μέχρι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων να είναι λειτουργικός, δηλαδή σε ένα περίπου χρόνο.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι Θεσμοί αποδέχονται ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας και έτσι η επεξεργασία του τελικού σχεδίου επιστρέφει στα τεχνικά κλιμάκια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες έως την ίδρυση του νέου Φορέα ενδέχεται να έχει οριστικοποιηθεί το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου.
Στο τραπέζι είναι ο καθορισμός ενός επιδοτούμενου από το ελληνικό δημόσιο «μισθώματος» (από 70 έως 210 ευρώ αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης) ώστε να υπάρξει προσωρινά προστασία της 1ης κατοικίας από πλειστηριασμό.
Σχετικά με την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού οι αιτήσεις στην πλατφόρμα ξεπερνούν τις 1.200 και έχουν ολοκληρωθεί ρυθμίσεις σε 180 δάνεια προς τράπεζες και 150 προς το Δημόσιο.
Ως προς τις οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες η ελληνική πλευρά διατηρεί το ισχύον χρονοδιάγραμμα μείωσης των οφειλών προς ιδιώτες, όπου σημειώθηκε και η πρόοδος. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις θα εκκαθαριστούν έως τα μέσα του έτους.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο επίσης σημειώθηκε η καλύτερη εικόνα από τους στόχος τόσο στο ύψος του ελλείμματος και των εσόδων, όσο και στις αναπτυξιακές προοπτικές της διετίας.
Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων στήριξης μπήκαν επίσης στο μικροσκόπιο, τα οποία πακέτα έχουν πολύ συγκεκριμένη στόχευση, ενώ την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το δημοσιονομικό χώρο για την μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων για μετά το 2022.
Στους Θεσμούς παρουσιάστηκαν και τα υπό επεξεργασία σχέδια της νέας αρχιτεκτονικής του νέου ΕΝΦΙΑ και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των όποιων εκπτώσεων.
Τώρα, τη σκυτάλη παίρνουν πάλι οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο που τοποθετείται χρονικά τον άλλον μήνα. ot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα