Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Γηροκομείο - κολαστήριο στα Χανιά: Συγκινητική διαμαρτυρία των συγγενών με φωτογραφίες νεκρών ηλικιωμένων [εικόνες]

Με κεριά, λουλούδια και φωτογραφίες ηλικιωμένων που πέθαναν στο γηροκομείο - κολαστήριο της Κρήτης και μια λέξη: "δικαίωση", δεκάδες συγγενείς των νεκρών συγκεντρώθηκαν έξω από την μονάδα ηλικιωμένων "Αγία Σκέπη". Ζητούν να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να μπει λουκέτο στη δομή.
"Όχι άλλη ανοχή, κλείστε τώρα τη δομή"
Αναρτώντας στην είσοδο πανό που ανέγραφαν μηνύματα όπως "Όχι άλλη ανοχή, κλείστε τώρα τη δομή", "Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου", οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να μοιραστούν το βαρύ φορτίο που κουβαλούν. Περιέγραψαν καταστάσεις που οι ίδιοι βίωσαν και συμπεριφορές που δεν θα ξεχάσουν. Οι περισσότεροι στάθηκαν στο γεγονός ότι πήγαν τον άνθρωπο τους σε καλή σωματική και ψυχική κατάσταση στη δομή και τον πήραν νεκρό αφού πρώτα είχε μετατραπεί σε ράκος.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας, οι μαρτυρίες των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία βάσει της οποίας συνελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα οι επτά φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, από τους οποίους οι τέσσερις είναι από την περασμένη Κυριακή προφυλακισμένοι.
Με διάχυτη την αγανάκτηση για όσα μαρτυρικά υπέμειναν οι δικοί τους άνθρωποι μέχρι που εξέπνευσαν, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν δικαίωση για τις δεκάδες ψυχές που πέθαναν άδικα αλλά και για όλους εκείνους που υπέμειναν προσβλητικές συμπεριφορές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα γεράματα τους.

 

 

Όπως γράφει το neakriti.gr, η Στάνεβα Ρουσίτσα από τη Βουλγαρία, μπορεί να μην είχε δικό της άνθρωπο στον οίκο ευγηρίας, θεώρησε όμως χρέος της να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία. Μάλιστα μίλησε με δάκρυα στα μάτια και φανερά εξοργισμένη για όσα συνέβαιναν στο διάστημα των λίγων μηνών που εργάστηκε ως ασκούμενη το 2018, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο δομή – κολαστήριο.
"Βρισκόμουν εδώ έξι μήνες. Αυτό που βίωσα δεν το εύχομαι σε κανέναν. Να βλέπω ανθρώπους στο τέλος της ζωής τους, να τους συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Πολλοί συγγενείς έδιναν και τις τελευταίες τους καταθέσεις για να πληρώσουν για τη φιλοξενία των ηλικιωμένων τους και στο τέλος έμεναν μόνοι σε τέσσερις τοίχους με ένα μίζερο πιάτο φαγητό. Χωρίς γιατρό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό" είπε ανάμεσα σε πολλά ακόμη η Στάνεβα Ρουσίτσα.
"Από καθαρίστριες τις έκαναν νοσηλεύτριες, αυτό το επίπεδο έχουν"
Σύμφωνα με την κ. Ρουσίτσα, οι εργαζόμενοι στη δομή δεν είχαν την ελάχιστη γνώση νοσηλευτικής. Όταν υπήρχε ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού, οι ιδιοκτήτριες προσελάμβαναν ανειδίκευτους χωρίς να ενδιαφέρονται για το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών. "Από καθαρίστριες τις έκαναν νοσηλεύτριες. Αυτό το επίπεδο έχουν" είπε χαρακτηριστικά η πρώην εργαζόμενη της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

 


Οι μαρτυρίες και χθες διαδέχονταν η μία την άλλη. Πίσω από κάθε μια, ένα ανθρώπινο δράμα. Ο Νίκος Μαυρομουστακάκης πήγε την μητέρα του στον οίκο ευγηρίας πριν από δύο χρόνια επειδή αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ήταν εξήντα ετών. "Όταν τη φέραμε ήταν εκατό κιλά και πήραμε μόνο τα κόκκαλα. Πέθανε τριάντα κιλά" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρομουστακάκης υπογραμμίζοντας πως οι υπεύθυνες εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας οπότε και δεν επιτρεπόταν το επισκεπτήριο και έτσι έδρασαν ανεμπόδιστα. "Δεν μας επέτρεπαν λόγο covid να δούμε τη μητέρα μας, μέχρι που κάποια στιγμή μπήκα στα κρυφά από τα μαγειρεία. Ήταν αγνώριστη" πρόσθεσε.
Αντί για "λουκέτο" ψάχνουν για νέους τρόφιμους
Σε επικοινωνία του neakriti.gr με τον οίκο "ευγηρίας", αρμόδια υπάλληλος εμφανίσθηκε καθησυχαστική, σημειώνοντας πως "η δομή παραμένει ανοιχτή και έχει και κενές θέσεις για γυναίκες τροφίμους".
Πηγές αναφέρουν πως επόπτες και κοινωνική σύμβουλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας προχώρησαν σε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων για να διαπιστωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας καθώς και αν τηρείται η κείμενη νομοθεσία.
Η μόνη παράβαση που διαπιστώθηκε ήταν η έλλειψη φυσιοθεραπευτή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μετά την προφυλάκιση της 67χρονης ιδιοκτήτριας και της 43χρονης κόρης της και συνδιαχειρίστριας, έγινε εξουσιοδότηση σε τρίτο πρόσωπο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της μονάδας, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την τύχη της. Επί του παρόντος, τριάντα επτά τρόφιμοι εξακολουθούν να φιλοξενούνται στον οίκο ευγηρίας. Τέσσερις ακόμη έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων.
Την ίδια στιγμή, η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται ενώ και οι ανακριτικές αρχές είναι πιθανό να καλέσουν τις δύο βασικές κατηγορούμενες, την ιδιοκτήτρια και την κόρη της, για συμπληρωματική κατάθεση. Οι αστυνομικοί εξετάζουν την πορεία της μονάδας σε βάθος χρόνου. Εστιάζουν επίσης και σε παλιές παραβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα