Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805 – 1880)
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης ήταν Αμερικανός ζωγράφος, ελληνοϊταλικής καταγωγής. Είναι γνωστός για τις τοιχογραφίες του στο Μέγαρο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, όπου στεγάζονται τα νομοθετικά σώματα (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) των ΗΠΑ.
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1805 στη Ρώμη από έλληνα πατέρα, τον Σταύρο Μπρουμίδη και ιταλίδα μητέρα, την Άννα Μπιανκίνι. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του κατά τη διάρκεια των Ορλοφικών και εγκατασταθεί στην Ιταλία.
Το ταλέντο του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη εκδηλώθηκε νωρίς και σε ηλικία 13 ετών γράφτηκε στην Ακαδημία τού Αγίου Λουκά της Ρώμης. Αργότερα μαθήτευσε κοντά στον Αντόνιο Κανόβα και τον Μπερτέλ Τόρβαλντσεν, παρακολούθησε μαθήματα τέχνης σε πολλά μουσεία και δούλεψε κοντά σε γνωστούς ζωγράφους που ασχολούνταν με την τοιχογραφία.
Μαζί με άλλους ζωγράφους ανέλαβε τη συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ραφαήλ στο Βατικανό, καθώς και της ζωγραφικής διακόσμησης σε διάφορα Παλάτσο. Την ίδια εποχή φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Πάπα Πίου Θ’.
Η πολιτική κατάσταση και οι αναταραχές στην Ιταλία μετά την εισβολή των Γάλλων το 1849, τον ανάγκασαν να μεταναστεύσει στο Νέο Κόσμο. Αρχικά στο Μεξικό και από το 1852 στις ΗΠΑ, όπου έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα.
Ο Μπρουμίδης άρχισε να εργάζεται, ζωγραφίζοντας αρχικά εικόνες σε εκκλησίες. Αργότερα και για 25 χρόνια εργάστηκε για τη διακόσμηση του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον με εμφανείς τις επιρροές του από το έργο του Ραφαήλ και του Μιχαήλ Αγγέλου, αλλά και από τις ρομαντικές τάσεις της εποχής του.
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης πέθανε στην Ουάσινγκτον στις 19 Φεβρουαρίου 1880, σε ηλικία 74 ετών.
Για πολλά χρόνια παρέμεινε στην αφάνεια, ώσπου η συνεισφορά του αναγνωρίστηκε και με νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο και υπέγραψε ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος την 1η Σεπτεμβρίου 2008, του απονεμήθηκε μεταθανατίως το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα