To αποθεματικό που μπορεί να διατεθεί χωρίς να επηρεαστεί ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος - το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει σε χαμηλότερα επίπεδα - μπορεί να διαμορφωθεί από 600 εκατομμύρια έως 1 δις. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει έναν κατάλογο με εναλλακτικά μέτρα στήριξης που θα αποστείλει προς τον πρωθυπουργό ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα αποφασιστούν αυτά που θα πάρουν τον δρόμο προς υλοποίηση.
Η νέα δέσμη παροχών θα περιλαμβάνει και την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και ταυτόχρονα να μπει φρένο στην δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» χρεών.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 «Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα», υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι γίνεται προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών».
Παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει και ένα μέτρο - δώρο προς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ως αντίβαρο στην αύξηση των εισφορών αλλά και την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο κατάλογος των προς συζήτηση μέτρων περιλαμβάνει:
1. Επίδομα προσωπικής διαφοράς
Κλιμακωτές παροχές ως επίδομα προσωπικής διαφοράς στη μεγάλη πλειοψηφία των 900.000 συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που δεν έλαβαν μετά από δώδεκα χρόνια αύξηση των συντάξεων τους έως 7,75%. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν θα πάρουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση στη σύνταξή τους το 2023 λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς, αλλά και όσοι πήραν αύξηση αλλά ήταν «ψαλιδισμένη».
Προτείνεται να τη λάβουν ακόμα και οι συνταξιούχοι που κέρδισαν μεσοσταθμικά από 5 έως 7 ευρώ από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000 - 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση από την αναπροσαρμογή κατά 7,75% το 2023, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο.
2. Επίδομα Πάσχα
Aμεση εισοδηματική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Σχεδιάζεται να εισπράξουν την ενίσχυση δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μακροχρόνια άνεργοι.
3. Νέο πακέτο ρυθμίσεων
Αναβίωση, υπό αυστηρές προϋποθέσεις παλαιών ρυθμίσεων χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για όσους τις έχασαν στη σκιά της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων.
Όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών αναζητείται τρόπος να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι συνεπείς φορολογούμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους λόγω της ακρίβειας και των αυξήσεων των επιτοκίων.
Με δεδομένο μάλιστα ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνεται επιβεβλημένο να δοθεί και σε αυτούς η ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
4. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% (τα μισά στον εργαζόμενο και τα υπόλοιπα στον εργοδότη) ακόμη και μέσα στο 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των ετών 2019-2022 προχώρησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 μονάδες στον ιδιωτικό τομέα για εργοδότες και εργαζόμενους, έναντι 5 μονάδων που είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της.
Οι 0,6 μονάδες που υπολείπονται μέχρι την εκπλήρωση του σχετικού στόχου δεν αποκλείεται να αφαιρεθούν από το ασφαλιστικό πακέτο των μισθωτών εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023.
5. Μείωση τέλους επιτηδεύματος
Το σχέδιο που έχει τεθεί υπό εξέταση, προβλέπει μείωση κατά 30% - 50% του τέλους επιτηδεύματος το 2023, για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα για το 2024, πάλι υπό τον αστερίσκο των δημοσιονομικών περιθωρίων, υπάρχει η σκέψη για πλήρη κατάργησή του.
6. Μείωση προκαταβολής φόρου
Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55%-100%. Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%,για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%. Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο μισό, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα από τα σενάρια που είναι στο τραπέζι, προβλέπει μία μείωση της προκαταβολής φόρου για φέτος.
7. Νέα φορολογική κλίμακα
H κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει μία νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα προβλέπει περαιτέρω μείωση ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών.
Όποια μεταβολή γίνει στην φορολογική κλίμακα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, έχει ως αποτέλεσμα οι φόροι να απορροφούν τις αυξήσεις στα εισοδήματα.
8. Εξωδικαστικός μηχανισμός
Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ώστε να προχωρήσουν περισσότερες ρυθμίσεις χρεών. Η βασικότερη αλλαγή αφορά στη διάταξη που θα υποχρεώνει τους δανειστές και τους οφειλέτες να αιτιολογούν την απόρριψη προτάσεων συμβιβασμού μέσω του εξωδικαστικού.
Επίσης θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή ενώ μέχρι σήμερα ο μηχανισμός απαιτούσε ο οφειλέτης να χρωστάει σε περισσότερους από έναν πιστωτή. Ακόμα το επιτόκιο για τα χρέη προς το Δημόσιο θα μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό και, συγκεκριμένα, από euribor 5% θα μειωθεί σε 3% ενώ θα διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα