Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Εκλογές 2023: Οι 5 βασικές αλλαγές που παγώνουν στο ΕΣΥ - Τι ισχύει με προσωπικό γιατρό, προσλήψεις και ανακαινίσεις


Στη μέση μένουν δεκάδες έργα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γενικότερα στον τομέα της Υγείας εξαιτίας της προκήρυξης των εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου όπως ανακοίνωσε ήδη ο πρωθυπουργός.
Το υπουργείο Υγείας που αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά και για τις περισσότερες κυβερνήσεις, «παγώνει» κάθε δραστηριότητα με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη εδώ και καιρό σε προεκλογική περίοδο.
Μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, στο υπουργείο Υγείας μπλοκάρουν τα περισσότερα έργα που σχετίζονται με τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον προσωπικό γιατρό αλλά και τις θεσμικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως το να μπορούν να εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί αλλά κι ανάποδα, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα.
«Παγώνει» ο προσωπικός γιατρός και η Πρωτοβάθμια
Η προκήρυξη των εκλογών φέρνει «πάγωμα» στον περιβόητο πια προσωπικό γιατρό. Ο γιατρός της γειτονιάς μας που αναμένεται να δώσει ανάσα σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπλοκάρει αφού εξαιτίας των εκλογών δεν μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία του νέου θεσμού και να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες τον δικό τους προσωπικό γιατρό.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εδώ και καιρό είχε δεσμευτεί ότι θα γνωστοποιούσε νέα κίνητρα ώστε να εγγραφούν στο σύστημα περισσότεροι ιδιώτες γιατροί και να μπορούν όλοι οι πολίτες να εγγραφούν στο δικό τους.
Όμως οι κάλπες δεν αφήνουν περιθώρια για επιπλέον οικονομικά και θεσμικά κίνητρα που θα προσελκύσουν το ιατρικό σώμα για να συμβάλει στο νέο εγχείρημα. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες επειδή ακριβώς ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει μείνει στη μέση, αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα παγώνουν και τα πρόστιμα από την 1η Απριλίου για τους πολίτες που δεν έχουν βρει ελεύθερο προσωπικό γιατρό για να εγγραφούν.
Ωστόσο, με το «φρενάρισμα» του προσωπικού γιατρού στον οποίο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες, έρχεται και το αντίστοιχο μπλοκάρισμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και γενικότερα σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Άλλωστε ο θεσμός δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να διευκολυνθούν οι πολίτες και να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν δωρεάν γιατρό, και ταυτόχρονα να μην πηγαίνουν με το παραμικρό πρόβλημα υγείας στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία μπλοκάρουν από την αυξημένη κίνηση.
Με βάση έρευνες, περίπου 6 στα 10 περιστατικά που φτάνουν στα δημόσια νοσοκομεία, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε πρώτο επίπεδο δηλαδή ξεκινώντας από τον προσωπικό γιατρό και στη συνέχεια σε μικρότερες μονάδες όπως είναι τα κέντρα υγείας ή οι τοπικές μονάδες υγείας.
Μπλόκο και στην ψηφιοποιημένη Υγεία
Από την άλλη, σοβαρές καθυστερήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν και στην ψηφιοποίηση διαφόρων υπηρεσιών υγείας οι οποίες είναι μάλιστα συνδεδεμένες με τον προσωπικό γιατρό.
Όσο καθυστερεί ο προσωπικός γιατρός να υλοποιηθεί πλήρως, τόσο δεν θα δημιουργούνται και οι ψηφιακοί φάκελοι υγείας για όλους τους πολίτες ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτούς όλα τα ιατρικά τους δεδομένα, οι νοσηλείες, οι εξετάσεις τους, η φαρμακευτική αγωγή που έχουν λάβει, καθώς μεταξύ άλλων και οι επεμβάσεις που έχουν κάνει.
Με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών έχει σχεδιαστεί να ελαφρυνθούν τα νοσοκομεία αλλά και το υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να μην χάνονται σε έναν κυκεώνα χαρτιών και εξετάσεων που δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα.
Ανακαινίσεις με ρυθμούς χελώνας
Με ρυθμούς χελώνας πραγματοποιούνται όμως και οι ανακαινίσεις των δομών υγείας όπως είναι τα νοσοκομεία, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, αλλά και τα κέντρα υγείας. Παρότι το πρόγραμμα ανακαίνισης των κτιρίων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έργα παρουσιάζουν καθυστέρηση ενώ αναμένεται να καθυστερήσουν περαιτέρω λόγω και των εκλογών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, 80 νοσοκομεία έχουν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ανακαινιστεί πλήρως όλα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που διαθέτουν.
Ταυτόχρονα 156 Κέντρα Υγείας μπαίνουν επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης και μέχρι το τέλος του 2024, θα είναι πλήρως ανακαινισμένα κατά τον υπουργό Υγείας και θα διαθέτουν και περισσότερα μηχανήματα.
Προσλήψεις με το σταγονόμετρο
Πάγωμα θα φέρουν οι εκλογές όμως και στις προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Η επίσημη ανακοίνωση των εκλογών αναμένεται να καθυστερήσει και τις προσλήψεις που έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Υγείας και αφορούν σε 854 μόνιμες θέσεις γιατρών και οδοντιάτρων στο ΕΣΥ.
Παρότι θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων, η εκλογική διαδικασία θα τις καθυστερήσει δεόντως όπως προβλέπεται και από τον σχετικό νόμο.
Πρόκειται για θέσεις που κατανέμονται στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και αφορούν θέσεις επί θητεία.
Στη συνέχεια, οι Υγειονομικές Περιφέρειες και μετά τα νοσοκομεία θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των θέσεων ανά Μονάδα Υγείας.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η προκήρυξη για τις 854 θέσεις από το υπουργείο Υγείας εκδόθηκε λίγο πριν την ανακοίνωση των εκλογών, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα έπρεπε η διαδικασία ήδη να υλοποιείται.
Πάντως, κατά τον Θάνο Πλεύρη προσελήφθησαν 15.000 άτομα εκτός ιατρικού προσωπικού επί κυβερνήσεων ΝΔ, ενώ σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει 7.000 παραπάνω εργαζόμενους από ότι το 2019.
Σε ό,τι φορά στο μόνιμο προσωπικό, ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι προκηρύχθηκαν και 4.000 θέσεις μονίμων νοσηλευτών, 850 θέσεις γιατρών, 910 λοιπού προσωπικού, προσλήψεις που αφορούν στο 2022.
Με προσκόμματα οι ιδιώτες στο ΕΣΥ και οι δημόσιοι στον ιδιωτικό τομέα
Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε με τον τελευταίο νόμο Γκάγκα (όπως έχει συνηθίσει να λέγεται), σύμφωνα με τον οποίο οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και ιδιώτες γιατροί να εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, το σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.
Οι εκλογές βάζουν φρένο στη διαδικασία καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα δίνουν λεπτομέρειες πρωτίστως για το πώς θα εργάζονται οι γιατροί του Δημοσίου στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και πως θα μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο.
Από την άλλη, δεν απαιτείται υπουργική απόφαση για να προσληφθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ιδιώτες γιατροί σε δημόσιες μονάδες υγείας ώστε να καλύψουν τα κενά ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Προς ώρας όμως δεν έχουν γίνει ακόμη οι σχετικές διαδικασίες. Θα πρέπει άλλωστε να προκηρυχθεί μία θέση και να βγει δύο φορές «άγονη» δηλαδή να μην προσελκύσει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, για να μπορούν να προσληφθούν ιδιώτες για να καλύψουν τα κενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα