Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκών: Πόσα πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας


Για να εξοικονομήσετε χρήματα από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου ηλιακού θερμοσίφωνα είτε ακόμη και με την τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα παράγει τη δική σας ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να βάλετε χρήματα από την τσέπη σας.
Και επειδή τα δύο προγράμματα επιδοτήσεων που έχουν σχεδιαστεί θα "τρέξουν" ταυτόχρονα, θα πρέπει από τώρα να μετρήσετε το… ταμείο σας και να αποφασίσετε που θα διοχετεύσετε τα χρήματα που υπάρχουν στην άκρη. Το απαιτούμενο ποσό είναι σαφώς μικρότερο στην περίπτωση του ηλιακού ενώ στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, θα χρειαστούν αρκετές χιλιάδες ευρώ ακόμη και από αυτούς που θα διεκδικήσουν τα υψηλότερα ποσοστά επιδότησης.
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης προκειμένου να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με ηλιακό, θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες. Έως τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει μια πρώτη έρευνα αγοράς προκειμένου να επιλέξουν το μέγεθος του ηλιακού που καλύπτει το νοικοκυριό τους, αλλά και τις τιμές που "παίζουν" στην αγορά.
Εκτός από το κόστος αγοράς -που κυμαίνεται από 800-1200 ευρώ για ένα καλό μηχάνημα- θα πρέπει να προσθέσουν στον λογαριασμό και ένα ποσό της τάξεως των 300 ευρώ (κατά μέσο όρο) για την εγκατάσταση. Λόγω της αύξησης στις τιμές των υλικών, η εγκατάσταση είναι υπολογίσιμο μέγεθος ειδικά αν μεσολαβεί μεγάλη απόσταση από το σημείο που θα μπει ο ηλιακός μέχρι το διαμέρισμα.
Τα ποσοστά επιδότησης κυμαίνονται από 510 έως 754 ευρώ για όσους έχουν μέσο ατομικό εισόδημα στην οικογένεια από 10.000 έως 30.000 ευρώ, στα 561 έως 829 ευρώ για όσους έχουν μέσο ατομικό εισόδημα από 5000 έως 10.000 ευρώ και 612 έως 905 ευρώ για όσους έχουν μέσο ατομικό εισόδημα κάτω από 5000 ευρώ. Άρα, για μια συνολική επένδυση της τάξεως των 1500 ευρώ, να υπολογίζει το νοικοκυριό ότι θα πρέπει να διαθέσει μετρητά της τάξεως των 600-800 ευρώ. Είναι δεδομένο ότι αυτό το ποσό θα το κερδίσει το νοικοκυριό από τον λογαριασμό του ρεύματος ακόμη και σε 2-3 χρόνια.
Το φωτοβολταϊκό είναι σαφώς πιο απαιτητική επένδυση. 
Ένα σύστημα με ισχύ 5 KWp το οποίο μπορεί να παράγει περίπου 7000 κιλοβατώρες τον χρόνο, μπορεί να κοστίσει ακόμη και 14-15.000 ευρώ μαζί με τις μπαταρίες. Ένα νοικοκυριό που έχει ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ θα λάβει επιδότηση 3250 ευρώ για το φωτοβολταϊκό και 4450 ευρώ για τις μπαταρίες κατ’ ανώτατο όριο. Άρα, το νοικοκυριό θα πρέπει να επενδύσει από την τσέπη του, τουλάχιστον 7000-8000 ευρώ. Χρειάζεται προσοχή με το δάνειο διότι αν κάποιος λάβει ένα δάνειο με επιτόκιο 7% για να χρηματοδοτήσει την επένδυση, τότε οι τόκοι θα ανέρχονται στα 560 ευρώ. Αυτό είναι πάνω από το μισό όφελος από αυτό που προκύπτει από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας (περίπου 1000 ευρώ τον χρόνο για το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα